Sådan skifter du bilbatteriet
Annonce

Sådan skifter du bilbatteriet

Mange danskere er bekendt med problematikken omkring døde bilbatterier, da det er årsagen til omkring 20 % af alle tilfælde, hvor vejhjælp er nødvendig.

Virksomhedsprofil 29. juni 2023

Hvis du har testet din bils batteri og konkluderet, at det ikke fungerer optimalt længere, kan du selv skifte det. Det er en relativt enkel opgave, men der er stadig nogle vigtige ting, du skal være opmærksom på.

Først og fremmest skal du sørge for, at bilens batteri ikke er utæt, da syren i batteriet er ætsende. Du skal også være forsigtig, da du arbejder med elektricitet og undgå at beskadige de følsomme elektroniske komponenter i bilen.

Sådan gør du

Det første krav er, at din bil skal parkeres et sted, hvor du har plads til at komme til batteriet. Det er vigtigt at have nøglerne på dig, da bilens døre automatisk låses, når strømmen afbrydes.

Brug beskyttelsesbriller og gummihandsker, da batterisyre er meget ætsende.

  • Åbn motorhjelmen og sørg for, at den er godt fastgjort for at undgå pludselige bevægelser.
  • Find batteriet, som normalt er placeret i en af siderne, selvom det i nogle bilmodeller kan være gemt væk.
  • Hvis kablerne er svære at skelne fra hinanden, kan det være en god idé at markere dem. Det er afgørende, at du forbinder minus med minus og plus med plus på det nye batteri.
  • Fjern kablet fra den negative pol og sørg for, at kabelskoen ikke kommer i kontakt med bilens karosseri. Gør det samme for den positive pol.
  • Fjern forsigtigt det gamle batteri.
  • Find det nye batteri og forbered det ved at fjerne emballagen, løsne klistermærker og andet.
  • Placer det nye batteri og fastgør det.
  • Tilslut det positive kabel (rød) og sørg for, at kabelskoen er ordentligt strammet til polen.
  • Tilslut det negative kabel og kontroller igen, at kabelskoen er ordentligt fastgjort til den negative pol.
  • Forsøg at starte bilen.

Hvis du har udført alle trin korrekt, skulle alt fungere som det skal.

Hvornår og hvorfor skal du udskifte batteriet?

Gennemsnitligt har blybatterier en levetid på 4 år, mens gelébatterier kan vare op til 7 år. Skader på batteriet, svovlaflejringer på pladerne, kortslutninger, udbrændte elektrolytter og skader på polerne kan fremskynde nedbrydningen af disse komponenter.

Batterisvigt kan skyldes fejl på generatoren eller generatorens rem, forkert installation af elektrisk udstyr i bilen, overopladning af batteriet, forkert brug af elektrolytter, fejlmontering af batteriet, forkert batteriopladning hvor polariteten bliver beskadiget, fortsat brug af et afladet batteri eller konstant afladning.

De mest almindelige fejl på batterier er problemer med elektrisk udstyr, især problemer med at starte motoren. Et fald i kapaciteten og spændingsændringer under opladning og afladning kan også indikere fejl. Desuden kan en unormal funktion forekomme ved for hurtig eller for langsom opladning og afladning, overophedning, gasdannelse og kraftig lugt fra batteriet.

Batteriudskiftning bør udføres på et værksted, da det kræver demontering af flere komponenter. Udskiftning af batterier med flydende elektrolytter indebærer også risikoen for kontakt med farlige kemikalier.

Hvordan vælger jeg et bilbatteri?

Bilbatterier kan være vedligeholdelsesfrie eller kræve minimal vedligeholdelse. Vedligeholdelsesfrie batterier er forseglede og kræver ingen service, hvilket gør dem mere bekvemme og pålidelige, men de er også dyrere.

Bilbatterier kan også opdeles efter typen af elektrolytter, de bruger. De kan være flydende, geléagtige eller absorberet i en porøs substans som AGM. De mest almindelige batterier bruger flydende elektrolytter, en væskeblanding af svovlsyre og destilleret vand. Fordelene ved disse batterier inkluderer lav pris, lav selvafladning og ingen kapacitetstab efter forkert opladning.

Køb bilbatterier i god kvalitet

Gelébatterier og AGM-batterier bruger specielle stoffer som henholdsvis silikoneforbindelser og glasfiber til fortykkelse af elektrolytterne. Dette forhindrer lækager og minimerer tabet af aktive stoffer fra elektrolyttens overflade. Disse batterier har højere effekt og længere levetid. Genbrug af gasser, der dannes under de kemiske reaktioner i batterierne, beskytter også mod skadelige udstødningsgasser.

Blandt ulemperne ved gelébatterier og AGM-batterier er deres følsomhed over for overopladning, men det kan undgås ved brug af en speciel oplader med lav styrke og stabil spænding i bilen.

Når du køber et bilbatteri, bør du vælge enheder fra anerkendte producenter som Bosch, Varta, Exide og andre, da de tilbyder dele af høj kvalitet.

Vælg et batteri med den kapacitet, der anbefales af bilproducenten. Husk også på dimensionerne, diameteren, placeringen af polerne på terminalen, højden på basen og de tilhørende ampere. Bemærk, at batterier til dieselbiler skal have en betydeligt højere kapacitet og ampere end batterier til benzinbiler.

Batterioplysninger taget fra autodele24.com

Oplysninger om batteriets funktion stammer fra dinmotor.dk

Annonceret indhold

Nyeste