Xenia Besand fra Storvorde er noget nær det tætteste, vi kommer på en Nordjyske Pippi Langstrømpe. På trods af sin unge alder har hun allerede trukket og skubbet flere tonstunge køretøjer

STORVORDE: Umiddelbart ligner Xenia Besand en helt almindelig 11-årig pige, og det er hun i og for sig også. Hun går til spejder, elsker at hoppe på trampolinen hjemme i haven og bruge tid med veninderne. Men det er nok de færreste jævnaldrende i Storvorde, der kan prale af knap en halv million video-visninger på Facebook, hvor hun trækker en lastbil på 14 ton. Alene. En præstation som den unge nordjyde, naturligvis, også er stolt af.

- Jeg synes, det er sejt nok, jeg gør det. Og hvis jeg kan gøre det, så tror jeg også andre på min alder kan.

Tidligere har hun også skubbet en stor amerikanerbil på omkring ti ton, og det største har indtil videre været en 19 ton tung militærlastbil.

Og selvom man skulle tro, det kræver måneders træning at komme dertil, hvor man kan trække så tunge ting ved egen kræft, så er det ingenlunde tilfældet for Xenia.

- Jeg træner faktisk ikke. Jeg hopper på trampolin, går til spejder, er sammen med mine venner og leger med min lillesøster. Jeg cykler meget og gør det som børn gør, fortæller hun.

Thomas Lee Christensen
Xenia laver dyrker ikke styrketræning. Til gengæld hopper hun en del på trampolin hjemme i haven. Foto: Thomas Lee Christensen

Har det ikke fra fremmede

Selvom ”træningen” altså består af flagknob og spring på trampolinen, kommer interessen for at udfordre sig selv ikke fra fremmede. Xenias far, Lars Besand, er tre gange blevet kåret til Danmarks stærkeste mand i under 105 kg-klassen, og han har også deltaget i verdensmesterskaberne i stærkmand.

Med andre ord er Xenia altså vokset op med en far, der kender et og andet til styrkeidrætten.

Og selvom det kan se rimelig voldsomt ud, at en 11-årig pige trækker en tonstung lastbil. Så er det forsvarligt, forsikrer han.

- Det er forsvarligt. Xenia lider ingen overlast eller noget som helst. Hun er hele tiden guidet af mennesker, der vil hende det bedste og sørger for, det foregår på en sikker og tryg måde, fortæller Lars.

Selvom Xenia er kommet i gang med at trække tunge ting i kraft af sin fars karriere inden for stærkmand-disciplinerne, så er der ikke tale om, at Xenia bliver pacet til at dyrke styrkeidrætten. Faktisk holder Lars sin datter væk fra konkurrencerne.

Xenia synes da også, det er fedt at prøve kræfter med de tunge træk, og selvom man umiddelbart skulle tro en 19 ton tung militærlastbil var grænsen, så drømmer hun om at trække nye og større ting.

Næste projekt bliver i hvert fald ikke en lastbil, fortæller hun.

- Jeg skal ud trække en flyver, så det bliver fedt nok.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...