Sam Bates med kunstnernavnet Smug har lært sig selv alt, han kan. Foto: Kim Dahl Hansen
Livet her

230.000 følger ham på Instagram: Nu maler Smug i Aalborg

Et kæmpe, nyt gavlmaleri på Vestre Fjordvej træder nu for alvor frem

16. august 2022 kl. 19:49

AALBORG: Det er kun blevet til en uges ferie siden februar. Hjemmet i Glasgow har han ikke set, i stedet er Sam Bates med kunstnernavnet Smug rejst fra by til by og projekt til projekt. Senest hed det Paris, i denne uge er arbejdspladsen på Vestre Fjordvej.

På en stor rød lift står han time efter time og maler i sol og varme - det seneste døgn også i regn, for kunstneren er ved at lægge sidste hånd på den store gavl ved tankstationen.

- Jeg har denne gang arbejdet meget fra top til bund, fordi jeg ville have ansigtet færdigt først, fordi det er så synligt, fortæller Sam Bates, som normalt ellers maler forgrund-baggrund.

Gavlen på Vestre Fjordvej har tidligere haft et andet gavlmaleri, men det var over årene slidt og væggen hullet. Foto: Kim Dahl Hansen

Ingen titel

Værket forestiller en siddende mand, men hvorfor han sidder der, og hvem han er, er helt op til dig at tænke over. For selv er kunstneren, der er født og opvokset tre timers kørsel fra Sydney, Australien, ikke meget for at lægge nogen form for fortolkningslag ned over sine gavlmalerier.

- Jeg giver dem for eksempel aldrig titler, fordi jeg ikke vil tage muligheden for fortolkning fra folk. Det skal være frit. Mine værker ender dog næsten altid med at have titler alligevel, det er bare ikke mig, der kommer med dem, forklarer han og tilføjer, at værket er skabt på baggrund af et foto. Men hvem personen er, eller hvad historien bag ellers er, holder han altså for sig selv.

- Hvis jeg fortalte det, ville det være som at se filmen, før man har læst bogen. Det skal man selv tolke på, ellers tager jeg kontrollen fra beskueren.

Smug arbejder udelukkende med spraydåser og har et utal af dyser, han kan sætte på, afhængig af hvad han laver. Foto: Kim Dahl Hansen

Fejl giver liv

Smug er kendt for sin meget høje grad af detalje og imponerende evne til med spraydåser at lægge skygger og fange selv det mindste skæghår eller pore. Selv kalder han sin stil for "stiliseret realisme" og mener, at han de senere år netop har skruet ned for graden af detaljer.

- Tidligere lavede jeg fotografisk realisme, hvor jeg tog et foto og kopierede det så tæt på en til en, jeg kunne. Det var virkelig hårdt arbejde, for jeg synes hele tiden, det skulle være bedre. Nu er det mere en organisk proces, hvor jeg lader de fejl være, jeg laver. Jeg retter det for eksempel ikke, hvis jeg får lavet en dråbe, for jeg har fundet ud af, at fejlene giver liv til værket, siger han.

Som med så meget andet af det, han laver, har værket på Vestre Fjordvej næsten fået sit eget liv. Det er ikke blevet, som han regnede med fra starten - men det er en god ting, understreger han.

- Jeg troede, det skulle være meget mørkere, end det er blevet. I stedet er det blevet mere farverigt. Jeg har nok ikke helt ramt farven på de spraydåser, jeg har bestilt, men jeg kan virkelig godt lide det, understreger han.

Værket er blevet lidt mørkere, end kunstneren havde planlagt, men Sam Bates synes alligevel, farverne er faldet flot ud. Foto: Kim Dahl Hansen

Lært sig selv

Vejen til at stå på en lift i Aalborg har været lang. Nogen kunstuddannelse har han ikke - han dumpede. I stedet har han lært sig selv alt det, han kan. Fra tegninger i bøger over regulær todimensionel graffiti, hip-hop og skateboards til han efter gymnasiet for alvor opdagede spraydåserne, og som han siger "fandt sin stemme". Derefter var det bare at blive ved og ved, til han i dag bliver ivrigt fulgt af street art-entusiaster over hele verden. Alene på Instagram følger flere end 230.000 med og måske de en af de kommende uger også kan se værket på Vestre Fjordvej.

Han har stadig et par dage at løbe på, før gavlmaleriet skal være helt færdigt, men han håber alligevel det sker i morgen, onsdag. Så kan han lige trække vejret, inden rejseprogrammet igen går videre.

Annonceret indhold

Nyeste