25 år med Duus Vinkjælder
nu mødt Peter Kragh til en snak om fortiden, nutiden og fremtiden for vinkælderen, som han er tredje generation Kragh i spidsen for
AALBORG: Det er som at træde ind i en anden tid, når man går under de store hvælvinger i Duus Vinkjælder på Østerågade.
I kælderen under Jens Bangs Stenhus giver tændte stearinlys på træbordene og våbenskjold på stenvæggene en særlig stemning - og det er ikke kun omgivelserne, der signalerer historie.
Også Peter Kraghs fortid, nutid og fremtid er tæt forbundet med stedet, som sin far og farfar står han i spidsen for Duus Vinkjælder. Og i år fejrer Peter Kragh og hans samlever Lene Bundgaard Mortensen 25 års jubilæum som værtspar.
Fra vinhandel til vinstue
Rundt omkring på gulvene står gamle vintønder, der har en helt særlig betydning for Peter Kragh. De spiller en rolle i fortællingen om Duus’ udvikling gennem snart 100 år - fra vinhandel til nu restaurant og vinstue.
- Min farfar flyttede sin vinhandel her til Jens Bangs Stenhus i 1918. Han fik idéen at stille stole op ved vintønderne, så man kunne sidde og smage på vinen. Der begyndte overgangen fra vinhandel til udskænkning, som Duus har haft siden 1924, siger han.
- Dengang besøgte pæne damer som regel ikke udskænkningssteder. Men i følge historien var det ok her, en pæn dame var også en pæn dame, når hun gik igen.
At vælge sin egen vej
Det kan være nærliggende at tro, at Peter Kragh har trådt sine barnesko under hvælvingerne og er flasket op med middelalderstemning - og at det dermed altid har ligget i kortene, at han skulle overtage Duus Vinkjælder. Men det er ikke tilfældet.
- Som barn var jeg ikke her særlig ofte. Min far var ikke med i betjeningen, han passede kontoret, så han var meget hjemme, siger Peter Kragh.
- Og han lagde vægt på, at jeg skulle gøre, hvad jeg havde lyst til. Jeg skulle vælge min egen vej.
Vejen blev en uddannelse som elektronikingeniør.
- Lige da jeg var færdiguddannet, fandt jeg ud af, at mine forældre ville sælge Duus, og det satte tankerne i gang, siger Peter Kragh.
- Jeg synes selv, at stedet er unikt, og jeg kunne ikke have følelsen af, at det ville glide familien af hænde. Så Lene og jeg besluttede, at vi gerne ville prøve at drive Duus.
Dengang tilbage i 1992 regnede Peter Kragh med, at parret kunne drive stedet samtidig med, at han arbejdede som ingeniør.
- Men så ændrede markedet sig. Trenden blev, at gæsterne også ville spise. Mange billige spisesteder kom til, det gav større kamp om kunderne, og så gik al tiden pludselig med at være værtspar her.
Et godt liv
I sine første år var deres nu 13-årige søn ofte med sine forældre på arbejde, men med tiden er det blevet sådan, at Lene Bundgaard Mortensen arbejder mest på kontoret i hjemmet i Aalborgs vestby. Hun står blandt andet for regnskaber, facebook, hjemmeside og kontakten med kunderne.
- Det har bare udviklet sig, som det var mest praktisk.
Peter Kragh selv bruger flere timer end mange i vinkælderen, der har 10 ansatte og plads til 200 gæster.
- Men vi har ikke fortrudt, for der følger også stor frihed med at være selvstændig. Stedet er ikke større, end at vi stort set kan tage fri, når vi vil. Vi holder ferie om sommeren, vi sejler på fjorden, siger han.
- Det gør det til et godt liv. Så er det noget værd at være her i så mange timer, og man kører ikke sur i det.
Overvejelser om fremtiden
Indtil nu har det været en familietradition at drive Duus Vinkjælder.
Men pilen peger i retning af, at det måske slutter med tredje generation Kragh.
- Vores søn er jo ikke så gammel, når vi er klar til at stoppe her, siger 58-årige Peter Kragh.
- Og vi vil ikke bestemme for ham, arbejdet bliver mere og mere konkurrencebetonet, og det bliver nemt stressende.
Fremtiden for Duus Vinkjælder er i overvejelserne.
- En mulighed er en partner, der på sigt kan overtage vores andel, det vil være en fin overgang. Og det kan forlænge vores virke hernede.
Indtil videre har parret dog ingen planer om at stoppe.
- Vi er hele tiden opmærksomme på at udvikle Duus, og vi prøver med nye tiltag her i jubilæumsåret. Vi har fået gode erfaringer med frokostjazz, og det bliver en fast, jævnlig begivenhed næste år, siger Peter Kragh, der også har flere planer i støbeskeen.
- Men dem fortæller vi først om senere.