Aalborgenserens første iværksætterkapitel tager udgangspunkt i de tapre modstandsfolk fra Churchill Klubben

AALBORG: Som tidligere historielærer på Aalborg Katedralskole ligger historien om Churchill Gruppen Dorte Christensens hjerte særdeles nært, og det kommer nu byens folk til gode.

Hun har nemlig besluttet sig for at starte en ny virksomhed op med navnet 'Historiens Gang'. Det kapitel i hendes liv begynder hun lørdag 16. april med byvandring 'På tur med Churchill Klubben'.

En oplagt mulighed for at krydre sin tur ind til Aalborg midtby i påsken, hvad end man er en børnefamilie, et par eller noget tredje, mener iværksætteren.

- Churchill Klubben er et stykke historie, som alle kan relatere til, og det er et oplagt tidspunkt at vække den historie til live, med tanke på at vi netop har passeret datoen for besættelsen og nærmer os datoen for befrielsen, siger Dorte Christensen.

- Det er relativt nemt for både børn og voksne at relatere til den mentalitet og fortælling, som historien om de 14-17 årige drenge i Churchill Klubben, der begyndte at modstandskæmpe, indeholder. Det kan lige så godt være til børn som voksne, fordi alle dybest set synes, det er lidt spændende med modstandsdrenge.

For initiativtageren handler det også om at skabe noget kulturel forståelse og tilhørsforhold til Aalborg. Noget, som hun har oplevet i sine tidligere byvandringer, der var arrangeret i forbindelse med hendes arbejde på Katedralskolen eller i samarbejde med Aalborg Historiske Museum.

- Der er mange, som er kommet med tilbagemeldinger på, at de nu forbinder bestemte steder med bestemte historiske og kulturelle fortællinger, siger Dorte Christensen.

Frederik Marcus Overgaard
Den tyske besættelse og de tyske soldater var meget synlige i Aalborg, og det provokerede både aalborgenserne og de modige drenge i Churchill Klubben, fortæller Dorthe Christensen. Privatfoto: Dorthe Christensen

Mere end wikipedia

For iværksætteren er det vigtigt at understrege, at Historiens Gang bliver mere end blot en omgang wikipedia-formidling.

- Jeg har iværksat det her projekt, for at folk kan komme ud i Aalborg by og se nogle ting, som de kan forbinde med en historie. Det skal være en oplevelse og indlevelse, der sparker folk tilbage i tiden og kan tages med videre, siger Dorthe Christensen.

- Jeg ved lidt mere, end wikipedia gør, og jeg kan bidrage med noget ekspertviden, uden det bliver for kedeligt, og folk kan selv bidrage til at få mere ud af byvandringen ved at stille spørgsmål. Konceptet handler grundlæggende om den gode fortælling og at føre byvandrerne tilbage i tiden.

Frederik Marcus Overgaard
To af drengene fra Churchill Klubben var sønner af præsten ved Budolfi Kirke. Drengene planlagde faktisk at lave en sabotageaktion fra kirkens tårn. Det blev dog - heldigvis for dem - ikke ført ud i livet. Privatfoto: Dorthe Christensen

Historien udvikler sig konstant

Selvom historien som udgangspunkt er fakta, så kan den fra person til person godt være både levende og udvikle sig over tid.

Begge dele er tilfældet for Dorte Christensen, der bliver overrasket, hver gang hun forbereder sig til sine historiske beretninger.

- Hver gang jeg har læst op på noget, lærer jeg nogle nye ting. Det er spændende, som historien altid udvikler sig, siger Dorte Christensen.

I øjeblikket har den tidligere gymnasielærer planlagt tre tematisk forskellige byvandringer.

De tre byvandringer, som er planlagt til lørdag 16. april kl. 15, lørdag 30. april kl. 15 og lørdag 7. maj kl. 15, omhandler alle Churchill Klubben. Byvandringen begynder på pladsen mellem Prinsensgade, Danmarksgade og Jernbanegade, og man kan tilmelde sig arrangementet på mail eller blot møde op på det angivne tidspunkt.

Derefter kommer der andre byvandringer i spil, nemlig "Fuld Fart Frem" om Aalborg i 1930'erne og "I digterens fodspor" om digteren Morten Nielsens Aalborg.

Frederik Marcus Overgaard
Lige efter krigen blev historien om Churchill Klubben første gang fortalt af en af drengene (Knud Pedersen). Bogen blev slugt af mange børn og unge, ligesom det fremgår af dette lasede eksemplar fra 1945. Privatfoto: Dorte Christensen
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...