Jonny Hefty er begejstret for kunsten i byens rum

AALBORG: Da jeg en kold og klar søndag i november red gennem Aalborgs skæve gader og skumle gyder på min sorte jernhest med 3 gear, ramlede jeg ind en gruppe unge kunstnere. De stod ved plankeværket, som omkranser ruinerne af p-huset på Budolfi Plads, bevæbnet med spraydåser, maling, pensler og stencils. Rapperen Pede B pumpede ud af en højtaler. Gaden, som i dagens anledning var spærret af, summede af liv, raslende dåser, kreativitet og kram i kulden.

Det viste sig at være et farverigt hold fra Street Station, et atelier for unge fremadstormende kunstnere baseret på Østerbro, som havde hevet skitserne ud af de vante rammer og med kommunens tilladelse havde kastet sig ud i at male plankeværket i 9000 farver. Først blev det grundet hvidt med malerruller. Så fik Budolfi Plads en make over - fra anonym byggeplads til en farvestrålende blanding af graffiti, gadekunst, stencils og malerier. Med et løbende øje og et stort rødt hjerte med teksten UNG AALBORG i midten.

Jeg fik endda selv lov til at lege med og spraymalede en muggen ræv, som var ung med de unge. De forskellige stilarter snoede sig, som en lang slange, ned gennem gaden og der blev arbejdet koncentreret i kamp mod det snigende tusmørke. Politiet kørte forbi uden at løfte et øjenbryn. Tilfældige forbipasserende, fra ældre koner til unge kærester og børn, havde kun tommelfingrene opad og positive tilkendegivelser overfor projektet: "Hvor er det dejligt, I sætter lidt kulør på byen".

Hvor er det dejligt, at bo i en by, som opprioriterer kunst på gaden og tør at have farver på murene - ikke kun reklamer. En kunst som er for alle, der har lyst til at tage imod den. Som dukker op, hvor du ikke forventer det, og er i evig forandring i en forandret by med en hel ny selvforståelse.

Før Aalborg transformerede sig, fra en arbejderby til en kulturby, fik jeg selv en kæmpe bøde og en betinget dom for at male lidt humør og bekende lidt kulør på betonen med spraydåser. Det var noget, der jagede en skræk i livet på en ung ræv med kreativt krudt i røven. Nu er byen et levende galleri med lovlige graffiti-mure og international kunst på gavlene... Strålende!

Jeg er stor fan af de mange murals (gavlmalerier), som pryder Aalborg. Hver gang jeg har udenbys gæster på besøg, rykker jeg dem ad lange omveje, som stolt aalborgenser, gennem gyder og baggårde, så de også kan nyde gadens galleri. En street art safari gennem storbyens jungle på jagt efter kunst og kreativitet. Hvor det eneste trofæ man skyder, er et foto - og alle er vilde...

Men det varmer især en gammel drengs kulturbruger-hjerte, at se vækstlaget og de lokale kunstnere får lov at lege med. At undergrunden og kunstnerspirerne får mulighederne for at skabe deres eget udtryk, male deres håb og drømme på murene og sætte deres præg på byen. Så vi alle sammen kan blive ved med at bo midt i et levende og pulserende kunstværk, som bobler i 9000 farver...

Ork satme! Vi har meget at være glade for i Dobbelt A.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...