Vibeke Falden er sanger og musikproducer - mød hende her

AALBORG: Vibeke Falden er sanger og musikproducer og udover at arbejde med sit eget materiale, er hun ophavsmand til et nyt elektronisk musikproducerkollektiv, Urban Sound Collective, som holder til hos Råt&Godt. 42-årige Vibeke Falden er uddannet på musikkonservatoriet og har boet i Aalborg de seneste 20 år

Tina Larsen
Vibeke Falden holder meget af at eksperimentere med lyd. Foto: Teis Markfoged

Hvis jeg siger Aalborg, hvad tænker du så?

At jeg er stolt af at bo i Aalborg. Aalborg er mit hjem.

Byen har en helt speciel plads i mit hjerte. I år har jeg boet her i 20 år, men selvom jeg er født og opvokset i Aarhus, er jeg kommet her siden min barndom hos mine bedsteforældre i Kærby - et hus min mand Casper og jeg overtog i 2005 og stadig bor i.

Jeg synes, at Aalborg er helt sin egen.

Den er både smuk, rå, uprætentiøs og ambitiøs på samme tid. Den har mange facetter. En arbejderby og kulturby i rivende udvikling.

Aalborgenserne er et ærligt og imødekommende, hårdtarbejdende folkefærd. De prøver ikke at være noget, de ikke er, men de er samtidig klar over deres eget værd og kæmper for det, de tror på - på deres egen stilfærdige men målrettede facon.

Tina Larsen
Hjemmestudiet betyder noget helt særligt for Vibeke Falden, hendes mand har bygget det på fundamentet af hendes farfars gamle værksted. Foto: Teis Markfoged

Hvilke steder betyder noget særligt for dig i byen?

Jeg er jo musiker i krop og sjæl, så mine særlige steder i byen er forbundet til musik for mig.

Vestbyen, især Ryesgade 52, den gamle Ryesgade Skole, hvor musikkonservatoriet lå, før det flyttede i Musikkens Hus, og hvor jeg har taget to uddannelser over sammenlagt syv år.

Her fandt jeg mit første fællesskab omkring musik, et tilhørsforhold.

Her dannede jeg mit første orkester, fandt min første store kærlighed, hang ud i kantinen, solede mig på bænkene i gården, og dannede nære venskaber.

Det var også her i 2012, at jeg modtog mit diplom som kandidat i musikteknologi og sangskrivning, dagen før jeg fødte mit første barn!

1000Fryd er et hyggeligt sted. Her har jeg været til mange superfede koncerter.

Det har sjæl og kant, og det har mange undergrundsacts fra forskellige subkulturer på programmet. Det er intimt, men man kan altid gå udenfor i indgangen og hænge ud og få en snak, hvis det bliver for tæt.

Og så selvfølgelig mit studie i baghaven som min mand har bygget til mig på fundamentet fra min farfars gamle værksted.

Her skriver, indspiller og producerer jeg musik for mig selv såvel som for andre. Det er fyldt med samplere, synthesizere, gamle båndoptagere, et gammelt opretstående klaver, laptops - det er mit sted!

Jeg kan godt lide en blanding af elektronisk lyd og akustisk lyd, og qua min baggrund er jeg meget hands-on musiker, og jeg kan godt lide at dreje på knapper. Derfor er det optimalt at have plads til at eksperimentere og kunne gå til og fra.

Tina Larsen
Vibeke Falden udgav ny single for nylig, genren er elektronisk pop på engelsk. Foto: Teis Markfoged

Du står bag Urban Sound Collective - hvorfor er et initiativ som det vigtigt for Aalborg, hvad kan det bidrage med?

Urban Sound Collective er en platform for vækstmiljøet, men også for talent- og forretningsudvikling og i høj grad et socialt fællesskab.

Fællesskaber er vigtige, synes jeg. De får os til at spejle os i andre og udvikle os.

Urban Sound Collective er for alle der producerer musik - enten elektronisk eller urbane genrer. Her kan de komme og hænge ud og blive inspireret, nørde, få feedback på deres materiale eller indgå nye samarbejder.

Vi er så heldige, at Christian Helweg fra Råt&Godt har stillet lokaler gratis til rådighed for os, og vi mødes i bygningerne for enden af Hjulmagervej hver onsdag mellem 19-22.

Vi arbejder på at indgå et samarbejde med et spillested i byen, hvor vi præsenterer dels kollektivets kunstnere, dels co-creations og fælles jams.

Vi håber på, at det vil synliggøre os lokalt. På længere sigt vil vi arbejde på at opsøge lignende fællesskaber rundt omkring i Europa med henblik på at udveksle og holde workshops, så vi opbygger et internationalt netværk med Aalborg som base.

Hvordan bliver det modtaget i byen?

Det er blevet meget positivt modtaget over hele linjen.

Første gang vi mødtes, var vi 25 mennesker, og mange udtrykte, at det var noget, de havde savnet i virkelig lang tid. Så behovet har været der, og vi håber, at mange flere joiner os.

Jeg har også talt med Kulturforvaltningen og været med til Kick-off møde for den nye kulturpolitik i Aalborg Kommune. Jeg håber, at vi kan være med til at præge kommunens politikere fremover, så der kommer mere fokus på vækstmiljøet i byen og på at gøre det attraktivt og relevant for kunstnere indenfor de urbane genrer at blive/slå sig ned.

Det vil vi være stolte over at kunne bidrage til.

Du er også sanger og har netop udgivet en single, som er elektronisk pop på engelsk. Hvordan er miljøer for den type musik i Aalborg?

3. maj udgav jeg singlen “Mindfuck” på mit eget label, wUNDERwELT music. Umiddelbart er der ikke så mange der laver det, jeg gør, her i byen, men jeg tænker heller ikke min musik som lokal, mere national og international.

I dag handler det meget om playlister, content på instagram, og om at få reach den vej fordi alt er så globalt funderet. Singlen er blevet playlistet til både Apple Music’s Best of the Week-liste og Spotify’s New indie and alternative music, så jeg håber, at jeg den vej kan få nye lyttere - og så ellers gå sammen med folkene i Urban Sound Collective om at bygge et miljø op lokalt.

Hvilke personer i Aalborg betyder noget særligt for dig i dit arbejds- og/eller privatliv?

Mine kolleger på Den Rytmiske i Nordkraft og Aalborg Kulturskole - hvor jeg underviser på halv tid, blandt andet i elektronisk musik - betyder rigtig meget for mig.

Jeg elsker at lave musik selv, men undervisningsgerningen er givende, og jeg føler mig meget taknemlig over at have et job, hvor jeg er sammen med børn og unge på ugentlig basis, og hvor jeg altid kan få en sludder på gangen med en god kollega.

Min mand Casper har altid bakket mig op og anerkendt mit behov for at skabe musik, selvom jeg i perioder kan være ret fraværende. Han er en fremragende æstetiker, og han hjælper mig også med mit visuelle udtryk.

Ham har jeg alt at takke for.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...