Mark Kühn arbejder som booker på Skråen og er tovholder på årets udgave af Band Battle - mød ham her

AALBORG: Mark Kühn arbejder som booker på Skråen og er tovholder på årets udgave af Band Battle. Han er uddannet bassist fra konservatoriet, er backingmusiker for en række nordjyske kunstnere og laver ved siden af egne projekter. 30-årige Mark Kühn kommer fra Thy og har boet i Aalborg de seneste syv år

Hvis jeg siger Aalborg, hvad tænker du så?

Jeg synes især, at det er byens mennesker, jeg omgås, der giver Aalborg dens identitet.

På den ene side er Aalborg noget meget uhøjtideligt, ”ork satme” og ”10 shots for hunnar”, som jeg tror, ligger i en kollektiv selvforståelse for mange. På den anden side er det for mig i lige så høj grad fjordblæst stålvilje, det nære sammenhold, og lun nordjysk humor, som er vigtige karaktertræk for byen. Dette er ting, som jeg kan spejle mig i på godt og ondt.

Tina Larsen
Dyrk din egen originalitet, lyder rådet til upcoming kunstnere. Foto: Claus Søndberg

Hvilke steder i byen betyder noget særligt for dig?

Der kunne nævnes mange. Jeg nyder at bruge tid ved fjorden. Om sommeren i venners selskab på havnefronten - men i høj grad også alene i form af gåture omkring Vestre Bådehavn for at samle tankerne eller kaste dem væk. Jeg plejer at kalde det munke-celle-tid som nok er min form for meditation. Det kunne muligvis hænge sammen med min opvækst på landet i Thy nær Limfjorden, at det er netop her, jeg finder ro.

Aalborgs spillesteder eksempelvis Skråen, Studenterhuset, 1000Fryd, m.fl. betyder også rigtig meget for mig. Her har jeg brugt enormt meget tid, både som en del af publikum og på scenen.

Øvelokalerne i Saxogade og på konservatoriet i Musikkens Hus har været ramme om mange uforglemmelige oplevelser og frustrationer!

Sidst skal Susan Himmelblå også nævnes. Mit favoritsted til en fyraftensøl sammen med kollegaer, studerende, politikere, lokale originaler og tætte venner. Alle kategorier bænket ved samme bord.

Tina Larsen
Området omkring Fjorden betyder meget for Mark Kühn, det er blandt andet her, han får ny energi. Foto: Claus Søndberg

Hvad betyder det for en by som Aalborg at have Band Battle?

Det betyder enormt meget.

For mange, nye nordjyske talenter kan det være førstegangsmødet med den professionelle branche. Et sted hvor man bliver taget seriøst og hjulpet videre i sin musikalske karriere.

Derfor er Band Battle også et vigtigt led i den musikalske fødekæde. Band Battle er med til at facilitere en ramme - ikke kun for Aalborgs musikliv, men hele Nordjyllands musikliv, hvor musikere kan inspirere, hjælpe og udfordre hinanden.

Af nylige vindere kan nævnes Angående Mig i 2018 som sidste år vandt DR’s Karrierekanonen. Også tidligere vinder af songwriter-kategorien R. Noor, der under nuværende navn Rikke Thomsen turnerer udsolgte koncerthuse med sine sange på sønderjysk.

Hvordan er miljøet i byen for unge musikere, der gerne vil have en karriere?

På mange måder har den digitale tidsalder gjort det muligt at skabe sig en musikkarriere uanset, hvor du bor, hvis man er god til at bruge det.

Både sangskrivning, øvning og meget af det grove ”rugbrøds-arbejde” kan i princippet klares fra værelset eller øvelokalet. Men vigtigere er det at møde lokalmiljøet med en fælles passion om at være kreativt skabende og have noget på hjerte.

I den tid, jeg selv har boet i Aalborg, tror jeg aldrig, at mulighederne i miljøet har været bedre. Der er en lang række organisationer og arrangementer, som gør det muligt for unge musikere at komme videre med deres projekt. Udover Band Battle bør også nævnes musikkonservatoriet, jam sessions, jazz-konkurrencen på Huset, Way Up North og meget andet.

Jeg har selv været en del af dem - hvis ikke dem alle så de fleste - de sidste 10 år, og det har været med til at forme min egen karriere.

Jeg ser med begejstring frem mod det nyligt etablerede KORMA (Kompetence Center for Rytmisk Musik Aalborg), en platform, der skal samle ekspertise, knowhow og skabe optimale betingelser for musikmiljøet og musikervækstlaget i Aalborg.

Du er også selv udøvende musiker - hvad er dit råd til upcoming kunstnere?

Dyrk din egen originalitet. Det tror jeg på, at man kommer længst med. Alle vil helst høre personen bag, frem for en god/dårlig kopi.

Afprøv mange forskellige typer samarbejde. Nogle gange finder man ud af, at samarbejdet med graffitikunstneren frem for trommeslageren var netop dét, som manglede.

Jeg kan selv være lidt for ”god” til at isolere mig i selvrefleksion og en solo arbejdslejr. Det at inspirere, hjælpe og udfordre hinanden kan være ekstremt givende.

Nå ja.... og så konfirmationstalen. Uanset hvad - så ”bare gør det!” Du fortryder senere, hvis du ikke gjorde det. ”Det ka’ æ go’ værre end gal.”

Hvilke personer i Aalborg betyder noget særligt for dig i dit privat- og arbejdsliv?

Først og fremmest min kæreste Mette.

Hun kan altid få mig op på hesten igen eller hive mig af, når jeg rider for hurtigt.

Derudover er der ekstremt mange venner og kollegaer fra musiklivet, som betyder enormt meget for mig. Men den liste ville blive utrolig lang.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...