
- Aalborg er som at falde ind i en tryg og kærlig omfavnelse
Mia Brandenborg er forfatter, og hun udgav for nylig novellesamlingen Symptomer - mød hende her
AALBORG: Mia Brandenborg er forfatter, og hun udgav for nylig novellesamlingen Symptomer, der skildrer syv menneskeskæbner. 30-årige Mia Brandenborg arbejder som advokatfuldmægtig, og hun bor i Aalborg, hvor hun også er født og opvokset
Hvis jeg siger Aalborg, hvad tænker du så?
Når jeg tænker på Aalborg, så tænker jeg først og fremmest “hjem”.
Jeg elsker byen. Jeg elsker dens sjæl og dens geografiske udformning; dens mangfoldighed og charme. Aalborg kan rumme alt og alle, men alligevel er byen stadig jordnær.
At komme hjem til Aalborg udenbys fra føles, for mit vedkommende, som at falde ind i en kærlig og tryg omfavnelse.
Hvilke steder i byen betyder noget særligt for dig?
Hele Aalborg betyder meget for mig, fordi de fleste af mine barndoms - og ungdomsminder knytter sig an til flere områder i byen.
Søde minder. Hårde minder. Alle svæver rundt i byens gader, og tillader mig at rejse, ganske flygtigt, tilbage i tiden, når jeg af og til støder på dem.
Hvis jeg skal fremhæve steder, der betyder meget for mig nu, så vil jeg nævne min arbejdsplads, Advokatfirmaet Eurojuris Aalborg, som ligger på Gabels Torv.
Jeg nyder hver eneste arbejdsdag blandt mine dygtige kollegaer. Dertil skal også nævnes bibliotekerne, som rummer flere eventyr og oplevelser end noget andet sted i byen.
Du har en travl hverdag med fuldtidsjob, er gift og mor til to små børn - hvorfor så også nu forfatter?
Det er et godt spørgsmål. Hvorfor nu også forfatter? Fordi det altid har været en drøm. Rent ud sagt.
Jeg har skrevet, så længe jeg har kunnet, og inden da tegnede jeg de mangfoldige fortællinger, der dukkede op i mine tanker. At jeg har valgt at springe ud i det netop nu, skyldes dog ren og skær tilfældighed.
Jeg har altid drømt om at få noget udgivet, men jeg har aldrig haft travlt med det. Det var udelukkende, fordi jeg vandt en novellekonkurrence hos forlaget Forfatterskabet i efteråret 2018, at jeg for alvor valgte at gøre mere ud af det end at skrive til skuffen.
Redaktørerne troede på mig og på mine fortællinger, og de opfordrede mig til at sætte en deadline på et år til at færdiggøre min bog.
Mange har spurgt mig, hvordan jeg har kunnet overskue det, men selvom det ganske vist har været hårdt i perioder, så har jeg jo også nydt det, for jeg havde såmænd skrevet alligevel. Nok bare ikke helt i samme omfang.
Noget af det vigtigste, jeg tager med mig fra forlaget, er deres råd om, at skrivning skal sidestilles med hvilken som helst anden hobby, hvis man vil være seriøs omkring det. Nogen går til sport. Spiller musik. Spiller computerspil. Jeg skriver i stedet, men altid først om aftenen, når børnene er blevet puttet.
Det er en hobby, der heldigvis rummer en høj grad af fleksibilitet og frihed, som passer godt ind i en hektisk dagligdag.
Dine noveller har med dine ord referencer til både Aalborg og den nordjyske mentalitet. Hvorfor og hvordan kommer det til udtryk?
Min novellesamling, Symptomer, er både inspireret af og refererer til Aalborg.
Nogle referencer er direkte, såsom den forpinte forfatter, der vandrer igennem Øste Anlæg med sit tunge hjerte, og andre mere diskrete, hvor en ung kvinde eksempelvis beundrer en populær og hjemlig café, som for mig er inspireret af Aalborgs fantastiske caféliv, herunder steder som Café Vesterå og Café Klostertorvet m.fl.
Referencerne til den nordjyske mentalitet, som jeg ser den, kommer til udtryk i fortællingerne på forskellig vis. På både godt og ondt. For mig er nordjyder stærke, egenrådige og handlekraftige individer, hvilket er beundringsværdige kvaliteter, men som også kan rumme en bagside.
En bagside, i form af stædighed og en snert af modvilje i forhold til at række ud efter andre og bede om hjælp, når livet er svært.
Hvordan er Aalborg at slå igennem i som forfatter?
Forfatterskabet er stadig ret nyt for mig, men indtil videre har jeg fået mange positive tilbagemeldinger, og jeg oplever en generel interesse for bogen, når det går op for folk, at det er en, der er født og opvokset i Aalborg, som har skrevet den.
Hovedbiblioteket i Aalborg var også det første bibliotek, der fik bogen på hylden, og det gjorde mig i stolt at tænke på.
Jeg synes, det er svært at slå igennem, men jeg tænker ikke, at det har noget med Aalborg at gøre som sådan, men mere det faktum, at der udgives rigtig mange bøger hele tiden, og at der jo i forvejen findes så mange dygtige, litterære sværvægtere i dammen, som let overskygger os håbefulde små-spirer.
Hvilke personer i Aalborg betyder noget særligt for dig i dit privat- og arbejdsliv?
Mine børn, min mand og vores familier betyder alt for mig, og jeg kan med sikkerhed sige, at jeg aldrig var blevet forfatter uden dem eller deres støtte og kærlighed.
Derudover, så er jeg så heldig at have de mest fantastiske venner i og omkring Aalborg, der har holdt ved i mange år, og som på trods af hårde tider og travle skemaer stadig hænger ved.
I forhold til mit arbejdsliv, så er jeg meget stolt over at arbejde under så dygtige og alsidige advokater som Tage Kragbak, Julia Jensen og Mogens Olesen, der har skabt fundamentet for det advokatfirma, jeg arbejder hos.