Huxi Bach har for nylig været forbi byen for at optræde til Kronprinsparrets Priser 2018 i Musikkens Hus

Han er født og opvokset i Aalborg men flyttede som 15-årig fra byen. Siden er der sket meget for den succesfulde nordjyde. I 2002 slog han igennem som vært på DRs ungdomsprogram, Boogie, og siden har karrieren taget fart. I dag kan han skrive alt fra tv- og radioprogrammer til one man shows på sit cv, og så er han blevet far til tvillinger.

Hvis jeg siger Aalborg, hvad får det så dig til at tænke på?

Min barndom. En helt fantastisk barndom. Jeg er vokset op på en stille villavej omgivet af en masse andre børn, som væltede ind og ud af hinandens huse. Jeg vil gå så langt som - og det er stærkt for en nordjyde - at sige en nærmest idyllisk barndom.

Og så tænker jeg på et sted, jeg altid glæder mig til at komme tilbage til. Det er stadig, her mange år efter jeg flyttede fra byen, en fornemmelse af at komme hjem.

Camilla Gammelgaard Johansen
Det er især den nordjyske mentalitet, som Huxi Bach kan savne. Foto: Martin Damgård

Hvilke steder betyder noget særligt for dig i byen?

Uha - der er mange. Jamen min gamle skole, Klostermarken. Min gamle børnehave Tusindfryd. Jeg går tit forbi der, når jeg er i byen og står og kigger på det hegn ved børnehaven, som jeg huskede som uoverstigeligt, men som vel er en meters penge højt.

Haraldslund svømmehal - min klassekammerat Peter og jeg var der, til vi fik klorchok. Det kunne så altid kureres med pommes frites og den der syge røde saft, de havde i cafeteriet. Good times!

Et sted, jeg faktisk savner, er Blue Burger. Det lå ved Cimbrertyren, hvor der nu ligger en Friends cafe. Blue Burger var klassisk burgersnask, og så var der spillemaskiner i den ene ende af biksen. Det sted savner jeg på en eller anden underlig måde, hver gang jeg går forbi…

Og så må jeg simpelthen fremhæve Skråen også. Jeg har spillet der mange gange - og det er altid en fornøjelse. Søde, tjekkede mennesker. Det er ikke alle steder, man finder det.

Er der nogen personer i byen, som betyder noget særligt for dig?

Masser. Gamle skolekammerater, gamle lærere, alle mulige. Der er næsten for mange til at nævne.

Camilla Gammelgaard Johansen
Huxi Bach betegner stadig sig selv som nordjyde. Foto: Martin Damgård

Nu er du flyttet herfra, og der er sket en del siden. Hvad er det for en by at komme hjem og besøge i forhold til den, du forlod?

Det er lidt svært at sige, for jeg var 15 år da flyttede, så den by, jeg kommer til nu og “bruger”, er en anden også i forhold, hvad jeg skal der.

Men jeg kan da sige, at der ikke længere er de to slamsugere min bror og jeg tit var nede og glo på ved havnen.

Og så synes jeg faktisk, det er ret godt gået, at byens Universitet er blevet til, hvad det er. Jeg er ret ofte på de kanter for at optræde - og der er krummer i de folk.

Men heldigvis er der også meget, der er det samme.

Hvad kan du savne ved nordjyder og ved Aalborg?

Jeg tror i virkeligheden mest, jeg savner nordjyderne. Jeg betegner stadig - og stædigt - mig selv som nordjyde. Der er et eller andet sådan sindigt over nordjyder. En vis… Ikke uimponerethed… Nej, en vis sund skepsis overfor autoriteter. Og så en herlig ligefrem måde at få sagt tingene på. Nordjyder taler ikke for meget (her falder jeg så måske lidt ved siden af), og når de taler, så er man ikke i tvivl om, hvad de mener. I hvert fald ikke hvis man selv er nordjyde. Det er klart at sjællændere ikke forstår, hvad der bliver sagt mellem linjerne.

Camilla Gammelgaard Johansen
Især Skråen og Aalborg Universitets udvikling imponerer Huxi Bach. Foto: Martin Damgård

Hvad betyder det for dig at skulle optræde til Kronprinsparrets Priser 2018?

Det er da spændende. Jeg har aldrig optrådt for royale før, så det er da sjovt. Men altså, jeg er som den skeptiske nordjyde selvfølgelig lidt i tvivl om, hvorvidt invitationen er kommet på baggrund af, at man skulle have et bysbarn med, og valget så stod mellem mig og Joachim B. Olsen...

Hvilke projekter har du ellers gang i for tiden?

Jeg har to større projekter i gang. Til foråret skal jeg lave et nyt satireprogram på DR - det arbejder jeg hårdt på at forberede for tiden. Og så har jeg tvillinger på otte måneder - dem arbejder jeg hårdt med hele tiden.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...