Dansk Vegetarisk Forening glæder sig over tiltaget, som de håber vil være det første af mange

AALBORG: Et bredt flertal i byrådet i Aalborg Kommune har vedtaget et forslag, der skal give alle borgere mulighed for at vælge et plantebaseret måltid i alle kommunens køkkener og madordninger.

Forslaget var oprindeligt fremstillet af Enhedslistens, Socialistisk Folkepartis og Det Radikale Venstres byrådsgrupper. De foreslog sammen, at der skulle udarbejdes retningslinjer for kommunale institutioners medordninger og kantiner, således at borgere, der anvender dem, altid har mulighed for at tilvælge et plantebaseret måltid.

Det er nu vedtaget. Der var 24 stemmer for forslaget, mens 6 stemte imod. De, der stemte imod, stammede fra partierne Dansk Folkeparti, Konservative og Nye Borgerlige.

Frederik Marcus Overgaard
Jes Lunde (RV) kan glæde sig over, at det fælles forslag, om at plantebaserede måltider skal være en mulighed i offentlige institutioners madordninger og kantiner, er blevet vedtaget. Arkivfoto: Henrik Bo

Bannerfører glæder sig

Dansk Vegetarisk Forening er bannerfører for, at der i alle offentlige køkkener er mulighed for at få et plantebaseret måltid.

Hos foreningen ønsker man, at det kommer til at gælde over hele landet, og derfor glæder man sig over, at Aalborg Kommune er gået forresten, fortæller Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær, Rune-Christoffer Dragsdahl.

- Alle borgere har en grundlæggende ret til at fravælge animalske produkter i deres mad. Det er derfor helt afgørende, at kommunerne som minimum giver borgerne det frie valg til at indtage et sundt og klimavenligt, plantebaseret måltid i offentlige køkkener, siger Rune-Christoffer Dragsdahl i en pressemeddelelse.

- Der er 180.000 vegetarer og veganere i Danmark, og endnu flere, der ønsker at skære ned på kødet af hensyn til klima, miljø, sundhed og dyrevelfærd. Derfor er det fantastisk, at de gæve aalborgensere går foran med at sikre det frie grønne valg.

Startskuddet på noget større

Tidligere på året besluttede et flertal i Folketinget at pålægge regeringen "inden udgangen af 2022 at undersøge muligheden for at indføre en 100 pct. plantebaseret valgmulighed" i de offentlige køkkener.

Derfor håber Dansk Vegetarisk Forening, at Aalborg Kommune blot er startskuddet på en udvikling på landsplan.

- Vi kommer ikke udenom, at der skal skæres kraftigt ned på kød og andre klimabelastende fødevarer i de offentlige køkkener, hvis vi skal nå klimamålene. Vi håber derfor, at landets andre kommuner vil følge det gode eksempel og indføre en plantebaseret valgmulighed. Der er ingen undskyldninger for ikke at vedtage det samme i alle andre kommuner, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...