En skinkekutter rykker ind på scenen i Jernbanegade

AALBORG: Nogen flytter et fyr 80 meter. Andre transporterer en gammel pølsevogn tværs gennem Nordjylland på en trailer.

- Vi har købt mange mærkelige ting gennem tiden, fortæller produktionsleder Torben Sørensen, mens han bakser med at få den tohjulede vogn til at ramme de smalle ramper på vej ned ad traileren.

Han og de øvrige ansatte på Aalborg Teater kan fremover kalde sig pølsevognsejere. Teatret har nemlig netop udvidet vognparken med et nationalklenodie af ukendt årgang.

Pølsevognen med navnet "Udkants-pølsen" trykt på siden er hentet i Nr. Lyngby, hvor den det seneste års tid har stået ved den gamle strandfogedgård på Lyngbyvej. Indeni lover skiltene fortsat tilbud på to hotdogs til 45 kr., men drømmer du om at få serveret en indianer i kano ved dit næste besøg på teatret i Jernbanegade, så bliver du skuffet.

Katrine Schousboe
Pølsevognen Udkants-pølsen ender foreløbig sine dage som scenografi i Aalborg. Foto: Torben Hansen

Klenodiet skal nemlig de kommende måneder gennemgå en temmelig hårdhændet behandling for siden at genopstå som et østeuropæisk spisested i scenografien til forårets opsætning af Forbrydelse og Straf.

- Tanken er, at den skal pakkes ind i guldfarvet slagmetal, så den kommer til at se glamourøs ud, og så skal den stå med en baggrund af nogle mørke stilladser og jerntrapper, forklarer Torben Sørensen.

Det er slet ikke så usædvanligt for ham at bruge tid på at trevle nettet igennem for at finde den helt rigtige pølsevogn, rustvogn, taxi eller noget helt fjerde til et stykke.

Som produktionsleder er Torben Sørensen nemlig praktisk ansvarlig for, at de tanker som stykkernes scenografer kommer op med bliver omsat til en brugbar virkelighed.

- Jeg har skullet finde mange mærkelig ting gennem tiden. Vi har f.eks. også en rigtig kystfiskerjolle liggende, som vi hentede ude ved vestkysten, fortæller han.

På stående fod springer 25 kubikmeter korkstykker op i erindringen som noget af det mest besynderlige, han har købt til teatret. Korken skulle farves sort og lægges ud, så det lignede asfalt i Anne Linnet teaterkoncerten Jeg er jo lige her for nogle år siden.

- Det var gamle korkpropper, der lugtede af rødvin, og de var i øvrigt frygteligt besværlige at male, husker han.

I Forbrydelse og Straf, som har premiere til februar, var det oprindelig tanken, at der skulle indgå en stor konstruktion med nogle buer, der skulle lede tankerne hen på McDonald's. Men det blev for stort og uhåndterligt, og derfor blev det til spisesteds-løsningen i stedet.

- Vi spiller børneforestillingen Hans og Grete på Stor Scene samtidig med denne. Derfor har vi maksimalt fem kvarter til at skifte scenografien ud og kun nogle få folk til at gøre det. Det giver os nogle begrænsninger i forhold til, hvad vi kan gøre, siger han.

I teatrets maleværksted er de første dele af scenografien til børneforestillingen ved at tage form, omdannelsen af pølsevognen må derfor vare et par uger endnu.

- Vi skal være færdige med tre scenografier til foråret på stort set samme tid, så der bliver smæk på de kommende måneder og masser af udfordringer. Men vi er lidt nogle tusindkunstnere - også bag scenen, fastslår han.

Katrine Schousboe
Sådan ser den oprindelige ide til scenografien på Forbrydelse og Straf ud - de store buer er dog siden skiftet ud med et lille spisested. Foto: Torben Hansen
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...