Vores klummeskribent Mette Goddiksen er taknemmelig for sit liv i velfærd

KLUMME: Tankerne her kommer sig af, at jeg tog mig selv i at kigge sultent på et pascover i en smart, grøn nuance. 250 kr. såmænd. Sådan ét kunne jeg pludselig godt tænke mig til jul.

Og det er ikke, fordi jeg er en globetrotter. Hvis jeg er heldig, så kommer jeg ned at handle karameller og karryketchup i Otto Duborg. Og dernede gider tolderne at se mit pas lige så ofte, som dørmændene i Gaden gjorde, da jeg endelig fyldte 18 år. Men jeg købte idéen om at fremstå som en verdensdame – hævet over masserne: Suck it up, losers med rødbedefarvede pas!

Mit ønske er en klar indikator på, at jeg lever i toppen af Maslows behovspyramide: I ved, det er den, der blandt andet forklarer, hvordan vi stræber efter selvrealisering, når alle de grundlæggende behov er dækket. Eller på vejgaardsk: Vi har overskud til bekymre os om at fremstå som fede typer, når vi er mætte og i sikkerhed. Ingen, der lever med krig, sult og sygdom, har nogensinde brugt to minutter på at dagdrømme om sådan et pascover eller et spil toilet-dart, som lå under vores træ sidste år. Eller en julekalender til deres hund. Eller pelikanformet pasta. Eller en anushul-afblegning (jo, det får nogle mennesker faktisk).

Jeg lever i toppen af Maslows behovspyramide. Det gør du også – og tak skæbne for det.

For det er herligt at leve i velfærdsboblen og servere ostebord med tre særligt designede osteknive i en smart æske, fordi man overhovedet ikke kan skære i en brie med en almindelig kniv (?). Jeg kimser ikke. Jeg nyder mit liv med taknemmelighed. Jeg er bare sørgeligt bevidst om, at al velfærden hele tiden får mig til at opfinde nye behov. Jeg køber gode historier, identitet, herredyrt tonic-vand, flokstatus, selviscenesættelse, spænding eller en abstraktion fra livets ulidelige lethed – og det skal man ikke forveksle med nødvendigheder eller sandheder.

Og det er ikke blot i forhold til ting, at det står glasklart, vi lever et liv med meget få reelle bekymringer.

Tag for eksempel selvdiagnosticering via google: Aldrig har så mange mennesker døjet med mere eller mindre videnskabelige behov for særlig kost, fordi de er helt unikke. Selv overvejede jeg da, om jeg havde gluten-allergi, efter jeg havde ædt tre hvedeboller med tandsmør og blev lige så oppustet som en fødselsdagsballon. Det er bare en federe diagnose end ”madøre uden rygrad, der lever i et overflodssamfund”, ikke?

Den nævenyttige sundhedsstyrelse anbefaler motion oven på sådan en omgang. Og så kunne jeg jo bare løbe en tur i min gamle Bilka-joggingsbuks. Men jeg er lige faldet over en reklame for Adidas med dette spørgsmål: ”Hvorfor nægte dig selv det, du skal bruge for at gøre dit bedste?” Ja, hvorfor egentlig, tænkte jeg og dagdrømte om, at de andre i fitness ville kigge beundrende på mig. Men svaret er reelt: Fordi det dér smarte, nye træningstøj gør mig fattigere, ikke mere fit. Det gør nemlig kun noget så kedeligt som skam, sult og sved. Og qua Maslow: Ingen, der har løbet fra en sulten bjørn, drømte imens om de nye sneakers fra Under Armour.

Den anden dag røg jeg en cigaret med en hjemløs dame og hendes hund, Mille-mus (den røg dog ikke). Hun har fra barnsben været overladt til sig selv og gaden, men det var ikke det, der fyldte mest. Det gjorde til gengæld glæden over, at hun havde en rigtig god sovepose, både til sig selv og Mille-mus her til vinter. Ned til 12 minusgrader, kunne de soveposer tage!

Den dag var jeg – indtil mødet med hende – noget så ærgerlig over, jeg har købt en ny jakke med en anelse for meget strut i skørtet, hvorfor jeg ikke kan tillade mig også at købe en kjole, jeg har kig på, i denne måned.

Mille-mus knurrede af mig. Den kunne vel gennemskue, at jeg er en forkælet identitetsjæger. Eller også syntes den bare, den strutjakke fik mig til at se farlig ud.

Jeg skammede mig lidt, da jeg forlod de to i kulden for at tage del i mit selskab, der sippede hvidvin til 50 kr. glasset inde i varmen.

Jeg vil prøve at tænke på de to næste gang, jeg dagdrømmer om et pascover.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...