Livet her

Årets sylte er: Kåring og kærlighed

Bitten Slagter laver Nordjyllands bedste sylte

01. november 2017 kl. 10:06
Opdateret kl. 12:00

AALBORG: Fra barnsben bliver vi stillet spørgsmålet: Hvad vil du være når du bliver stor? Dette er i og for sig et voldsomt eksistentielt spørgsmål at stille barnet, men dog et spørgsmål der rumsterer i vores hoved livet igennem. I den voksne udgave ændrer spørgsmålet karakter og bliver til: Hvad er meningen med livet? Måske var det netop denne aften at jeg skulle finde svaret på netop det spørgsmål. Denne aften er jeg blevet spurgt til at være dommer i årets syltekåring på smørrebrødsoasen, Hos Isidor Henius.

Sylte, denne julens budbringer, har igennem hele mit liv været en velsmagende livsledsager. Fra ganske lille har jeg med velbehag indtaget denne kulinariske spise. Sammen med den marinerede sild, har sylten altid været en uvurderlig hovedaktør på julebordet, og det er altid med god smag i munden at jeg, i det sene efterår, søgende lader mit blik feje igennem køledisken for at se hvornår den genvinder sin faste plads. Lykken er stor når den første skive rammer brødet og lader sig blidt indsmører i en skarp sennep og for derefter at få det sidste veldrejede smagsindtryk af den syltede rødbede.

Efter at jeg i den spæde start tog til takke med den lyserøde nitrit fyldige spise, er min krav steget anseligt. Sylten er en spise der skal kæles for og for at den får den behørige respekt finder jeg mig hyppigere ved specialistens hjemmegjorte udgave. Det er derfor med meget store forventninger at jeg denne aften sætter mig til bords for at finde den allerbedste.

Årets duellanter er: Slagteren Suensonsvej, Mesterslagterne Saltum, Slagter Tranholm, Bitten Slagter, Slagteren Hasseris, Rævhede Naturprodukter, Slagter Holmberg, Krastrup Søgård, Delikatessen, Elling Slagter, Tylstrup Slagteren.

Hele elleve sylter skulle der smages på. I dommerpanelet gik vi til opgaven med en vis ydmyghed, for hvilket privilegie er det ikke at skulle smage på 11 fagspecialisters færdigheder.

Ved et langbord sad vi fire dommere på stribe og prøvesmagte denne ædle spise, med publikum på. Mens disse ord skrives er der stadigvæk en smuk eftersmag af løg, peber, laurbærblade og dejligt kød.

11 sylter der hver i sær skilte sig ud på smagen, konsistensen og udseendet. Nogle var grove, andre fine, andre igen let krydrede og naturligvis i den anden grøft med de stærkt krydrede varianter.

Efter en times koncentreret smagning og spisning var vi klar til at kåre vinderen.

3. pladsen gik til Slagter Holmberg fra Vejgaard

2. pladsen gik til Tylstrup Slagteren

Vinderen af årets sylte blev Bitten Slagter fra Onsild St. by.

Bitten kunne da også afsløre, at hun i produktionen af sylten allerede påbegyndte kogningen aftenen forinden, hvor hun takket været bopæl lige ved siden af slagterbutikken, iført natkjole kunne tilføre de hemmelige ingredienser.

Jeg troede at det skulle være de forskellige smagsindtryk, jeg skulle tage med hjem fra denne aften. Men det blev dog noget ganske andet. Det at lytte til så mange dedikerede mennesker, der taler om stoltheden til produktet, fagligheden og respekten for den gode smag, går lige i hjertet. Dette er for mig en påmindelse om at man i sin higen efter det gode tilbud ikke skal glemme kvaliteten, og at man bør stoppe op og faktisk forholde sig til det man putter i munden. Målet er ikke kun at blive mæt, det må gerne være en oplevelse på vejen.

Tak for mad.

Annonceret indhold

Nyeste