Allan elsker Aalborg
38-årige Allan Dalkjær Johansen er kommunikationskoordinator hos Aalborg Bibliotekerne - mød ham her
MENNESKER: I disse uger er der skruet godt op for den digitale formidling af læseoplevelser og viden på Aalborg Bibliotekerne.
Allan Dalkjær Johansen, der er kommunikationskoordinator, er med til at få det hele ud over rampen. Selv læser han mest sci-fi og fantasy, og så mener han, at bibliotekskollegaerne burde bære kappe, fordi de redder verden en lille smule hver dag. Han er født og opvokset i Brørup, men har de seneste 17 år boet i Aalborg.

Hvis jeg siger Aalborg, hvad får det så dig til at tænke på?
Jeg elsker Aalborg.
Jeg flyttede herop for at læse i 2003 og kendte nærmest intet til byen på forhånd. Men verdens bedste tutorkorps tog sig godt af mig, jeg mødte en masse fantastiske mennesker, og Aalborg blev stille og roligt til min by.
Jeg holder af, at selvom Aalborg er en stor by, har du nærmest alt inden for gåafstand. Du kan starte en god lørdag i den kulturelle højborg på Kunsten, slentre gennem Kildeparken op ad Boulevarden og hen for at spise på din yndlingsrestaurant. Herfra videre på gåben og hen på et brunt værtshus for at rafle tænkeboks til tonerne af Creedence på jukeboxen, eller du kan få dig et godt glas Cotes du Rhone på en vinbar, hvis du foretrækker det.
En vellykket tur ud sluttes af på cocktailbar eller med at danse natten væk i Gaden. Rund eventuelt af med en burger fra McDonalds. Alt dette til fods i midtbyen. Det da fedt.
Hvilke steder betyder noget særligt for dig i Aalborg?
Der er flere steder, der popper op.
Hovedbiblioteket, hvor jeg arbejder, er et skønt sted, hvor der normalt er fyldt med liv, fra vi åbner, til vi lukker. Jeg er også ret glad for Karolinelund, der som brugerdrevet park er lettere anarkistisk på en fed måde.
Og så sætter jeg stor pris på havnefronten. Når vejret er godt, er gåturen fra Musikkens Hus og hele vejen ud til Vestre Fjordpark en kæmpe optur, og der er altid (normalt) masser af mennesker, der slænger sig, spiller basket, drikker kaffe osv. osv. Så jeg glæder mig til, at det bliver muligt igen.
Studenterhuset i Aalborg har også altid betydet noget særligt. Det var som nævnt her, jeg mødte op til første skoledag og mødte nye mennesker, der skulle blive til rigtig gode venner.
Det er på Studenterhuset, jeg har lagt en anseelig del af min SU på koncerter og billige fadøl, og det er også her, jeg første gang kyssede med mit absolutte yndlingsmenneske, min kæreste Anne, som jeg bor sammen med i Svenstrup i dag.
For mig er Studenterhuset et dejligt åbent sted, der byder alle velkomne, når de træder ind i caféen.
Jeg bilder mig ind, at man kan mærke, at det er drevet af frivillige ildsjæle, og så har de efter min mening en af byens bedste koncertsale og ikke mindst lyd.
Jeg har været til adskillige fede koncerter med både store og små bands på Studenterhuset, og så er de en del af Northern Winter Beat, der er en perle af en vinterfestival, som alle, der holder af Aalborg, bør deltage i - mindst en gang i livet.
Hvad er det, at Aalborg Bibliotekerne kan bidrage særligt med i de her uger, hvor hverdagen har slået en kolbøtte for mange?
Hos Aalborg Bibliotekerne forsøger vi at sætte det digitale bibliotek i spil, så folk stadig har adgang til læsestof og information hjemme fra.
Vi har et stort udvalg på hylderne, så vi arbejder på at spille de rette tilbud ind, der hvor vi kan se, at folk kan bruge dem.
Det er selvfølgelig de brede tilbud som eReolen med ebøger og lydbøger og Filmstriben med – ja, film. Og så er der nogle lidt smallere digitale tilbud, så som Danmarks Breve, der indeholder 13.000 digitaliserede breve fra alt fra H.C. Andersen til Christian IV, eller Mango Languages, hvor du kan lære sprog. De skal lige sættes i den rette kontekst, før de bliver relevante.
Endelig så er vi med i et nationalt samarbejde, Biblioteksvagten.dk. De har for tiden meget travlt med at hjælpe en hel masse unge mennesker, der skal skrive opgaver hjemmefra og ikke kan komme ind på et bibliotek og hente litteratur.
Der er heldigvis en flot palet af digitale kanaler til rådighed, så vi stadig kan være i kontakt med mange, der har brug for biblioteket.
Men jeg kan love dig, at mine kollegaer virkelig savner at møde biblioteksgæsterne ansigt til ansigt ude på bibliotekerne. Så vi glæder os til den dag, vi kan åbne dørene igen.
Hvordan synes du generelt, at læselysten har det i Aalborg?
Hvis andre mennesker ligner mig, så har lysten til at læse det egentlig rigtig fint.
Det er mere tiden til at få det gjort, det kniber med. Der er så mange spændende tilbud, der konkurrerer om min opmærksomhed, og streamingtjenesterne tror jeg ofte vinder over bøgerne, når man skal koble af efter en lang dag. Når det er sagt, så oplever vi altid en stor interesse for vores bogcaféer, forfattersamtaler og andre arrangementer med bøgerne i centrum, og vi har set en stigning i brugen af blandt andet eReolen, her mens bibliotekerne har lukket.
Så der bliver læst en masse bøger. Heldigvis - og vi gør da alt, hvad vi kan, for at hjælpe folks læselyst på vej.
Selv tyr jeg ofte til en god lydbog. Den kan jeg nemlig læse, mens jeg vasker op, går i haven eller sidder i bilen. Lige nu læser jeg det Gyldne Kompas som papirbog og Stephen Kings ”Opgøret” som lydbog.
Mange har i forbindelse med coronaen fået øjnene op for digitale tilbud - hvad betyder det for bibliotekernes arbejde fremover?
Det er fedt at opleve, hvordan folk kaster sig ud i de digitale muligheder, som Aalborg Bibliotekerne stiller til rådighed.
Lige for tiden har vi i sagens natur et skærpet fokus på at formidle Aalborg Bibliotekernes digitale tilbud. Det betyder blandt andet, at der er en bunke kreative mennesker - ikke kun i Aalborg, men i hele landet - som eksperimenterer med form og indhold, tænker i nye baner og prøver en masse ting af på web og sociale medier.
Vi finder nye måder at formidle det digitale bibliotek på og nå nye målgrupper. Det lærer vi af, og det kan vi fortsætte med, når vi får lov til at åbne for bibliotekerne igen.
Hvilke personer i Aalborg betyder noget særligt for dig?
Der er mange mennesker, jeg har mødt i min tid i Aalborg, som på den ene eller anden måde har haft en betydning for mit liv.
Her vil jeg dog gerne fremhæve et menneske, som jeg faktisk aldrig har mødt og kun kender fra Twitter.
Han hedder Jonas Jakobsen og er Regionschef ved Kirkens Korshær, Nord- og Midt/Vest. Han kæmper virkelig de socialt udsatte og hjemløses sag og giver et rigtig godt indblik i dagligdagen på varmestuerne - på godt og ondt.
Sådan nogle mennesker er der brug for – særligt lige for tiden. Hvis du er på twitter, skal du følge ham: @kkJonasJakobsen