Almedina Bajramovic har nu sendt kogebog nummer to på gaden. Foto: Nicolas Cho Meier
Mennesker

Almedina udgiver sin anden kogebog

Hun har over 20.000 følgere på Instagram, hvor hun hjælper andre med nemme opskrifter på gluten- og sukkerfri mad. I dag udkommer hendes nye kogebog med desserter.

04. oktober 2017 kl. 16:45

AALBORG: Til daglig er Almedina Bajramovic Gymnasielærer på Aalborghus Gymnasium, men det er efterhånden blevet til en deltidsstilling, for hun har rygende travlt. Ved siden af jobbet har hun både sin egen madblog og Instagram-profilen sund-inspiration, der har over 20.000 følgere. Her inspirerer hun dagligt med sine gluten- og sukkerfrie opskrifter, men hun understreger:

- Det handler ikke om at blive fanatisk. Det her er ikke nogen kur, hvor jeg siger, at folk aldrig må spise almindelig hvidt sukker eller hvedemel. Jeg har bare set tendenser til, at vi spiser rigtig meget dårligt mad med meget gluten og sukker. Så hvis jeg kan hjælpe nogen til at vælge sundere retter en gang imellem, så er det fint. Jeg siger ikke, at man skal leve sådan altid, eller at man aldrig må spise en almindelig kage.

Og nu er hun aktuel med sin kogebog nummer to: "Det søde valg".

Den ny kogebog handler om desserter.

Begyndte at eksperimentere

For fire år siden ændrede Almedina selv sin livsstil. Hun fandt nemlig ud af, at hun, som mange andre danskere, får det skidt, hvis hun spiser for meget hvedemel og for meget raffineret sukker. I starten kunne det være svært at finde gode nemme opskrifter uden de to ingredienser, og derfor begyndte hun at eksperimentere i køkkenet. Sidste år udgav hun så sin første kogebog, hvor man både kan finde opskrifter på retter til morgen, middag og aften, og den blev en stor succes. Hun fortæller:

- Det er en trend lige nu at spise sukker- og glutenfri mad, og der er selvfølgelig rigtig mange, der følger de nye trends. Men for mig handler det i bund og grund om at få det bedre og få mere naturlig mad. Så i den første bog viser jeg, at det faktisk er nemt at lave retter både morgen, middag og aften uden de ting.

Den første kogebog med titlen "Det lette valg - glad uden gluten og sukker" indeholder opskrifter på desserter, men Almedinas følgere efterspurgte flere. For hvordan laver man en lækker og sød kage uden at fylde den med hvidt sukker? Det fik hende til at gå i gang med efterfølgeren "Det søde valg".

- Min mad er ikke nødvendigvis kaloriefattig, og den indeholder også nogle former for sukker. For eksempel frugtsukker, honning eller sirup, som er mere naturligt sukker, der ikke er bearbejdet, ligesom det hvide sukker er. Hovedfokus er sundhed og sunde alternativer, der gør, at man har det bedre i hverdagen, fortæller hun.

De to kogebøger, som Almedina har skrevet - foreløbig

Det skal være nemt

Når man spørger Almedina, hvilken opskrift i bogen, der er hendes favorit, så har hun svært ved at vælge. For der er både rawcakes, pandekager, snacks, konfekt og meget andet, og hun har selvfølgelig kun udvalgt de opskrifter, hun synes, der smager allerbedst. Skal hun alligevel vælge én, så bliver det æblekagen, der er på forsiden af bogen. Det er den, hun har fået mest respons på, og den kommer fra folk, der synes, den smager som en helt almindelig æblekage. Det er ikke kun smagen, der er afgørende for, hvorvidt en opskrift finder vej til hendes blog, Instagram eller bøger:

- Det vigtigste for mig, når jeg finder opskrifter, er, at ingredienslisten er kort, for det kan man forholde sig til. Maden skal ikke være svært at få handlet ind til, og alle skal kunne lave det, uddyber hun. Selv lever hun efter den sukker- og glutenfri livsstil det meste af tiden, ganske enkelt fordi hun får det bedre af det. Og for hende er det et mål i sig selv, hvis hun kan hjælpe andre til at opnå det samme:

- Jeg bliver inderligt glad, når jeg får respons fra folk, der siger, at de har fået det bedre med mine opskrifter. Følelsen af at jeg gør en forskel for nogen, det er det vigtigste. Det er sådan, jeg måler succes, afslutter hun.

"Det søde valg" udkommer i dag, og på fredag kan du møde Almedina til en snak, når hun besøger Bog og Idé i Østerågade fra klokken 16 til 18.

Annonceret indhold

Nyeste