Et stykke Aalborg-historie er kommet til syne på Østerågade

AALBORG: Håndværkere fik sig noget af en overraskelse, da de for nylig gik i gang med at renovere nogle lokaler på Østerågade.

For da de fjernede spejle, lægter, plader og tapet dukkede et stykke ægte Aalborg-historie op på væggen bag. Et stort maleri af tidligere tiders Østerågade set fra Nytorv.

- Det er rigtig fint, og ingen anede, at det var der, siger direktør i City-Ejendomme Aalborg Hans Andersen.

Han købte Kompagnihuset, hvor McDonald’s ligger i stueetagen, for en håndfuld år siden og er nu i gang med at sætte ejendommens andensal i stand og indrette den til kontorlokaler.

Rummet, hvor maleriet er, vil tusinder af aalborgensere genkende som den store sal, hvor de har lært at danse blandt andet brudevals, standard og latin, for i 50 år var den hjemsted for Aalborg Danse Center.

- De har så danset rundt uden at vide, hvad der var bag tapetet, siger Hans Andersen.

Katrine Schousboe
Kompagnihuset med det røde tag er bygget om flere gange - i dag huser det blandt andet McDonald's. Yderst til venstre er Svalegården, som siden måtte vige plads for bygningen, hvor Spar Nord holder til. Foto: Torben Hansen

Ændret flere gange

Ingen ved angiveligt, hvem der har lavet det store maleri eller hvornår.

Men motivet kan alligevel lede lidt på vej, vurderer arkivar hos Aalborg Stadsarkiv Flemming Nielsen, som tidligere har skrevet om Kompagnihuset.

Maleriet viser nemlig en ældre udgave af bygningen, end vi kender den i dag.

Huset, som oprindelig var købmandslavets bygning, kan dateres tilbage til slutningen af 1400-tallet. Det er bygget om flere gange, og udgaven på maleriet er lavere end nutidens.

- Siden kom der en meget markant og højere bygning med et tårn. Den fik så igen renoveret facaden, og tårnet blev fjernet, så den blev til det, vi kender i dag, forklarer han.

Selv om bygningen flere gange har ændret udseende har den store festsal været gennemgående, og derfor kan maleriet måske godt have været der i omkring 100 år, gætter han.

- Det kan måske være malet i anledningen af den store facaderenovering, og så er det fra omkring år 1900, siger han og tilføjer, at motivet hvert fald er fra slutningen af 1800-tallet eller begyndelsen af 1900.

Katrine Schousboe
Den tidligere dansesal er i fuld gang med at blive sat i stand. Planen er, at der skal være kontorlokaler. Foto: Torben Hansen

Store udskiftninger

Flemming Nielsen hæfter sig ved Svalegården til venstre for Kompagnihuset.

Den blev revet ned til fordel for den bygning på hjørnet af Østerågade og Nytorv, hvor Spar Nord i dag har filial.

Svalegården er i øvrigt ikke at forveksle med den Svalegården, der i 1950’erne blev flyttet til Hasseris. Hasserisudgaven lå oprindelig på Nytorv, hvor telefonhuset er i dag, og var også kendt som Mønsteds Gård.

Til højre for Kompagnihuset kan man på maleriet skimte en stor hjørneejendom, som heller ikke eksisterer længere. Den blev ligeledes rykket ned omkring århundredeskiftet og erstattet med den store ejendom med tårnet, hvor Landmandsbanken og siden Dansk Bank holdt til.

- På maleriet kan man også se et rækværk. Det var afskærmning af Østerå, som stadig var blotlagt på det tidspunkt, fortæller han.

Bliver bevaret for eftertiden

Maleriet har fået nogle skader. Men de skal udbedres. For det skal ikke bare have lov at blive, men også sættes i stand, lover Hans Andersen.

Fagfolk var forleden forbi for at se på det og vurdere, hvordan det kan bevares for eftertiden.

- Vi vil gerne bruge nogle penge på at sikre det. Det har vi også gjort andre gange, når vi har fundet noget, siger han og refererer blandt andet til det tidligere apotek i Algade, hvor der også blev fundet nogle malerier i forbindelse med renoveringsarbejde.

- Det synes jeg, man bør, fastslår han.

Aalborg Danse Center rykkede ud af den store sal sidste sommer.

Når lokalerne er færdigrenoveret, er det planen, at tøjfirmaet Shaping New Tomorrow skal have deres administration der.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...