Aalborg Bibliotekerne har kigget på, hvilke bøger, der har givet store læseoplevelser i 2020

AALBORG: Det er fridage. Sofaen lokker. Og også vejret indbyder til at smide sig med en god bog - enten på papir eller i ørerne.

Selv om det har været et besynderligt år, så har corona på ingen måde fået bugt med læseglæden. Snarere tværtimod.

På Aalborg Bibliotekerne har nogle af litteraturformidlerne samlet deres bud på bøger, der i 2020 fik dem til at spærre øjnene op.

Mange af bøgerne findes på eReolen eller kan hentes hjem via Aalborg Bibliotekernes nye service Biblioteket To Go. Så selvom bibliotekerne lige nu har lukket, har du stadig mulighed for at få bøgerne i fysisk eller elektronisk form.

Aalborg Bibliotekerne
PR-foto

Årets roman - en persondrevet jam-session

Ove Hesselbjerg Rasmussen har de seneste år været en af hovedkræfterne bag Ordkraft og et fast indslag på bibliotekets bogcaféer.

Han anbefaler Tritonus af Kjell Westö som sin absolutte bogoplevelse for 2020:

- Kjell Westö har en formidabel evne til at skildre romanpersoner. Man tror på dem, når han lag for lag trænger ind personernes indre, hans personer er ganske enkelt skabt af kød og blod.

I Tritonus er vi i selskab med to mænd i halvtredserne: Den verdensberømte klarinettist, dirigent og dalende stjerne Thomas Brander, der møder den jævnaldrende skolepsykolog Reidar Lindell, der spiller haltende guitar i amatørbandet Rainbow.

De to mænds forsøg på at forstå, forsone og tilgive gør romanen til en helt særlig læseoplevelse. Man hjælpes godt på vej af musikken, som helt genialt fuldtoner romanen. Hvad enten det er Mahler, Sibelius eller Glenn Campbell, bliver det en vej og et middel til at forstå de to mænd.

Læs mere om Tritonus ved at trykke her

Årets nytænker - den anderledes, den vovede

Iben Vestergaard er en af bibliotekets eksperter ud i ny dansk og eksperimenterende litteratur.

Hun anbefaler Thread Ripper af Amalie Smith , Gyldendal (2020).

- Thread Ripper er på alle måder en usædvanlig bog. Mens bogens hovedperson hyres som kunstner til at skabe et stort digitalvævet billedtæppe, spinder romanen dig ind i en fortælling om kunst, kærlighed og livet, der trækker tråde til computerteknologiens, mytologiens og vævningens historie.

Bogen er til dig, der elsker ny dansk litteratur eller savner en totalt anderledes læseudfordring.

Læs mere om Thread Ripper ved at trykke her

Aalborg Bibliotekerne
PR-foto

Årets tegneserieudgivelse - illustrerede eventyr i et elsket univers

Ditte Jensen er bibliotekets SoMe-ansvarlige.

Hun har længe været begejstret for bøgerne i Det gyldne kompas-universet, som du i disse dage bl.a. kan se som serie (His Dark Materials) på HBO.

Hun anbefaler varmt Det gyldne kompas bind 1-3 i tegneserieform - af Stéphane Melchior og Clément Oubrerie, Cobolt.

- Jeg er vældig begejstret for stort set alt, der har at gøre med Phillip Pullmans bøger. I bøgerne møder man pigen Lyra, der kommer i besiddelse af et kompaslignende apparat (alethiometer), der kan måle sandheden. Da jeg hørte, der skulle komme en tegneserieudgave, var jeg bare så klar!

Jeg har læst bøgerne flere gange og har efterhånden nogle helt klare forestillinger om, hvordan karakterer og bestemte steder ser ud.

Men tegneserierne er super vellykkede, smukke - og tydeligt lavet med stor respekt og kærlighed til Philip Pullmans originale bøger.

Jeg blev umådeligt fanget og betaget af illustrationernes farver og detaljerigdom, som jeg brugte lang tid på at sidde og nyde - og som gør, at jeg synes, dét her er årets tegneserieudgivelse!

Læs mere om Det gyldne kompas ved at trykke her:

Årets tankevækker - om naturen, langsomheden og venskaber

Jørgen Dissing Nørgaard er kunstnerisk leder af Ordkraftfestivalens Generatorscene, forfatter og ansvarlig for Ordkrafts Skriveskole.

Han anbefaler resolut Forsøg over svampenarren af Peter Handke , Batzer & Co (2017).

- Peter Handke er Europas bedst skrivende forfatter (helt seriøst); og når emnet så falder på naturens kraft og åndelige formåen – ja, så er jeg helt opslugt (af naturen og kunsten).

Denne essay-roman handler om forfatterens gode barndomsven, der samler svampe; langsomheden og stilheden i skriften er der hvor Handkes kunst for alvor slår igennem.

Forsøg over svampenarren er netop som at tale med sin bedste ven.

Læs mere om Forsøg over svampenarren ved at trykke her

Årets billedbog - et ærligt billede af bagdelen

Marianne Agger er projektkoordinator på Hovedbiblioteket og var i mange år ansvarlig for Børnebiblioteket.

Hun holder derfor stadig et vågent øje med den gode børnelitteratur og anbefaler Bare numser af Annika Leone & illustreret af Bettina Johansson (Carlsen, 2020).

Bare numser! Dem er der mange af i kvindernes omklædningsrum lørdag formiddag, hvor Mira er med sin familie i svømmehallen. Nogle numser er store, nogle små. Nogle firkantede, runde eller rynkede.

Vi ser alle forskellige ud, og hvor er det bare skønt og befriende med en billedbog, der sætter fokus på det naturlige i, at vi alle er helt og aldeles unikke. Skøn og sjov billedbog om en rigtig familie-hygge-dag.

Læs mere om Bare numser ved at trykke her

Aalborg Bibliotekerne
PR-foto

Årets hjerteskærer - om at vaske hænder i gru og løgne

Vita Andersen arbejder med et utal af Aalborg Bibliotekernes engagementer i festivaler, kulturprogrammer og integrationsområdet.

Hun anbefaler Indtil vanvid, indtil døden af Kirsten Thorup

- I Kirsten Thorups seneste roman oplever man krigens gru set fra München, efteråret 1942. Hovedpersonen Harriet har mistet sin mand på Østfronten og efterlader sine to små sønner på et børnehjem for at rejse ned til et vennepar i München, hvor manden er højtrangerende nazist.

Romanen brænder sig fast på nethinden og i hjertekammeret, idet man gennem Harriets øjne oplever den systematiske forråelse af børn og voksne, undertrykkelsen af slavearbejderne fra øst og byen, der bombes af de allierede. Samtidig kæmper Harriet med at opretholde en form for integritet midt i det vanvittige inferno.

Bogen tog mig med tilbage til Kirsten Thorups Himmel og helvede, som jeg læste som teenager. Indtil vanvid, indtil døden kommer til at sætte sig lige så varige aftryk, som den første bog gjorde, og er derfor min læseoplevelse for 2020.

Læs mere om Indtil vanvid, indtil døden ved at trykke her

Aalborg Bibliotekerne
PR-foto

Årets vikingebrøl - en fagbog fortalt med indlevelse, sværd og flamme

Erling Lykke er Aalborg Bibliotekernes tovholder for bogklubberne og et af hovedankrene for Bibliotekets Kulturvitaminer.

Han anbefaler Viking: ran, ild og sværd af Jenette Varberg.

- Én af mine helt store læseoplevelser i 2020 har været Jeanette Varberg: Viking: ran, ild og sværd. Den sætter vikingetiden ind i den historiske kontekst i Europa i tiden efter Romerrigets endelige sammenbrud.

Jeanette Varberg er arkæolog og giver i den her bog en ny vinkel på vikingetiden ud fra de seneste års arkæologiske fund og skriftkilder.

Den er super spændende fortalt og leverer et fænomenalt bud på, hvorfor vikingerne var så succesfulde, som de var.

Læs mere om Viking ved at trykke her

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...