Aalborg Bibliotekerne kan gøre dig klogere på de fem forbandede år

AALBORG: I denne uge markerer vi 75-året for Danmarks befrielse.

En lærke lettede og tusind fulgte 5. maj 1945, og et mørk kapitel i Danmarkshistorien var slut. Det er vigtigt, at vi husker og lærer af tiden før, under og efter Anden Verdenskrig. Derfor har Aalborg Bibliotekerne fundet en stribe bøger frem om emnet. Her er både skøn- og faglitteratur og noget til voksne og børn.

Drengen i den stribede pyjamas af John Boyne

Da Brunos far får nyt arbejde i ”Afsides” som lejrkommandant, må familien flytte.

Brunos eneste legekammerat det nye sted bliver drengen i den stribede pyjamas. Scenen er sat for en fortælling om livet i udryddelseslejrene under Anden Verdenskrig. Men set fra det beskyttede barns naive synsvinkel.

For børn fra ca. 12 år og voksne.

Bogen er i øvrigt filmatiseret og kan ikke anbefales varmt nok.

Du kan finde den på eReolen eller ved at trykke her

Aalborg Bibliotekerne
PR-foto

Signe af Lars Johansson

En roman, man ikke glemmer sådan lige med det samme.

Man hader og elsker den egenrådige Signe, der af forelskelse følger efter en tysk officer fra Danmark til Tjekkoslovakiet i januar 1945. Hun giver fanden i moral og etik og lever uden skrupler over de følger, det har for andre. Det, der gør denne roman helt fantastisk, er indblikket i tyskernes vilkår under de sidste barske måneder af krigen. Vi følger mange af de historiske højdepunkter for de allierede bare set fra tyskernes side.

Jeg lover dig, at du ikke kan lægge den fra dig, når først du er kommet i gang.

Du kan finde den som ebog og lydbog på eReolen eller ved at trykke her

Aalborg Bibliotekerne
PR-foto

Tyskerpiger af Anette Warring

Anette Warrings Tyskerpiger er en meget velskrevet bog om de danske kvinder, der under besættelsen var kærester med tyske soldater.

Uden hverken at være fordømmelse eller overbærende, maner den til eftertanke og til en nuanceret opfattelse af et kontroversielt emne. Forfatteren behandler både kvindernes bevæggrunde for deres valg og den medfølgende sociale udskamning og straf samt det seksuelle aspekt af begge dele. Bogen bygger på vidnesbyrd fra kvinder, hvis liv har været præget af det valg, som mange af dem uden større overvejelse foretog tidligt i ungdommen.

Du kan finde Tyskerpiger på eRolen som både e-bog og lydbog eller ved at trykke her

En kvinde i Berlin af Marta Hillers

En kvinde i Berlin er en ung, tysk kvindes nøgterne og velskrevne dagbogsoptegnelser fra den russiske storm på Berlin i april 1945 og to måneder frem.

Forfatteren beskriver angst, håbløshed, seksuelle overgreb og nødvendigheden af at tilbyde sex til russiske soldater mod beskyttelse og fornødenheder. Hun skildrer også det nabosammenhold, som smuldrer i den desperate situation, hvor enhver er sig selv nærmest.

Forfatteren forblev anonym til sin død i 2001, og i 2003 afsløredes hun som den tyskfødte journalist, Marta Hillers.

En kvinde i Berlin er filmatiseret under samme titel og kan ses i Filmstriben. Du finder den som både e-bog og e-lydbog i eReolen eller ved at trykke her

Den stille tid af Ole E. Christiansen

I første bind af serien Krigen der aldrig kom følger vi en gruppe børn og deres familier under Anden Verdenskrig.

Bogen handler om krigens “blide” start, og hvordan den opleves af familierne. Men efterhånden som krigen hærger, og tyskerne ses i gaderne, sker der mange ændringer hos familierne, og krigens grumme ansigt viser sig for både børn og voksne.

Bogen er spændende for både børn og voksne, da personerne og begivenhederne, der er beskrevet, er hentet fra virkelige hændelser. Serien starter, da krigen bryder ud i Danmark og sidste bind slutter ved krigens afslutning. Kan læses af børn og voksne fra 12 år og op.

Du finder serien på eReolen eller ved at trykke her

Aalborg Bibliotekerne
PR-foto

Drengen der samlede på ord af Birgit Strandbygaard

Anden Verdenskrig er netop slut, og Alberts familie er ved at gå i opløsning.

Heldigvis for Albert er han født med sejrsskjorten på, for med en overtroisk mor, en drikfældig far, en synsk kat, og storebrødre, der har deltaget i krigen på tyskernes side, er der brug for et vist livsmod! Og det har Albert. Fra den dag han opdager ordenes kraft, forandrer hans hverdag sig.

Birgit Strandbygaard modtog Kulturministeriets Børnebogspris i 2006 for Drengen der samlede på ord.

Bogen tegner et fint tidsbillede af tiden efter 1945 og egner sig glimrende til højtlæsning for børn på 8-9 år. Kan læses af børn på 10-12 år.

Bogen findes på eReolen eller ved at trykke her

Aalborg Bibliotekerne
PR-foto

De nøgne træer af Tage Skou-Hansen

Forfatteren brugte sit eget engagement i modstandskampen i denne klassiker.

Romanen fortælles gennem hovedpersonen Holgers synsvinkel og foregår i Aarhus fra dec. 1943 til okt. 1944. Den beskriver en modstandsgruppes arbejde og indbyrdes relationer. Romanen, som er letlæst og velskrevet, er grundlæggende spændende. De etiske og moralske dilemmaer omkring kærlighed og modstandskamp bliver i romanens handling sat perspektiv af krigens realiteter.

Find De nøgne træer som ebog og lydbog på eReolen eller ved at trykke her

Aalborg under krigen

I Øjenvidner til Besættelsen af Dino Knudsen findes blandt meget andet en intens beretning om augustoprøret i Aalborg i 1943 med skyderier og død på Vesterbro.

Du kan få den som både e-bog og lydbog på eReolen eller ved at trykke her

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...