På byvandringen kan man høre historien om spøgelsesligskaren, som angiveligt blev set i Algade ved Budolfi Kirke. Her er det en ægte ligvogn fra 1746, der stammer fra Skipperliglavet i Aalborg.Foto: Aalborg Historiske Museum
Livet her

Blod og spøgelser i Aalborg

Der er garanti for gys og gru, når historisk museum laver byvandring Allehelgensaften

18. oktober 2017 kl. 08:17

AALBORG: Når mørket falder på Allehelgensaften 31. oktober, breder uhyggen sig i de aalborgensiske gader.

Det sker, når Nordjyllands Historiske Museum indbyder til en rundtur i de allermørkeste og blodigste afkroge af Aalborg. Her fortæller museumsinspektør Inger Bladt uhyggelige historier fra byens fortid om alt fra bødlens arbejde til hekse og spøgelser, og der er garanti for et godt gys.

Turen går blandt andet tilbage til begyndelsen af 1600-tallet, hvor alle troede på hekse og trolde. Her så Peder Poulsen med egne øjne en hekseforsamling gennem et vindue. Forsamlingen udførte et særligt hekseritual. Sådan går historien i hvert fald. Men sikkert er det, at Peder Poulsens vidneudsagn senere var medvirkende til, at Dorthe Jensdatter Kjærulf blev dømt for trolddom og brændt på bålet som heks i 1620.

Bloddyppende halshugningerDeltagerne i byvandringen får også mere bloddryppende historier, når turen går forbi stedet, hvor bødlens hus lå i middelalderen.

Han arbejdede på Gammeltorv, hvor galgen stod. Det var her tyve, mordere og andre forbrydere blev hængt eller i særlige tilfælde halshugget af bødlen. Sidstnævnte var en smule finere end hængning og gav mulighed for, at den dømte kunne blive begravet i indviet jord. At halshugning var en blodig affære vidner beretninger fra henrettelsen af Anders Hemmingsen i 1596 om. Der måtte nemlig køres sand ind på torvet for at opsamle blodet.

Spøgelsernes aftenAllehelgensaften er også en aften, hvor spøgelser, ånder og andre overnaturlige væsner er i fokus. Byvandringen er derfor også fyldt med spøgelseshistorier, som kendes fra gammel tid.

Publikum får blandt andet den uhyggelige fortælling om spøgelsesligskaren, som ifølge flere gamle beretninger blev set i Algade ved Budolfi Kirke. Hvis man så en sådan ligskare, var det tegn på, at en person ville dø. Det var et ildevarslende tegn at se en spøgelsesligskare, for ofte drejede den i retning af den gård, som ville blive ramt af døden.

Annonceret indhold

Nyeste