Nathalie Ina Kühl er iværksætter og direktør, hun står blandt andet bag nyåbnede Pla:nt samt SushiMania - mød hende her

AALBORG: Nathalie Ina Kühl er iværksætter og direktør, og hun er medejer af SushiMania og Sushimania XO. Senest er hun en af initiativtagerne til Pla:nt, der sælger plantebaseret takeaway og netop er åbnet i Reberbansgade. Nathalie Ina Kühl er 29 år, og hun er født og opvokset i Aalborg, hvor hun stadig bor.

Tina Larsen
Nathalie Ina Kühl

Hvis jeg siger Aalborg, hvad tænker du så?

Jeg er født og opvokset op i Aalborg, men har altid haft en stor udrejselængsel.

Da jeg var 21 flyttede jeg derfor til Berlin for at studere latin. Jeg kom hjem to år efter til en by, der pludseligt havde forvandlet sig og summede af liv og studerende og nye initiativer.

Det har jeg tænkt på meget, siden jeg kom tilbage - at vores lille by var og stadig er i rivende udvikling og at det er fantastisk at følge med midt i det hele og i øvrigt bidrage til det.

Jeg ser ikke nødvendigvis Aalborg som mit eneste hjem - jeg har altid følt, at Europa var mit hjem. Men Aalborg er nu engang dér, hvor de fleste af mine minder er, hvor jeg selv er vokset op, og hvor jeg dagligt møder spændende og gode mennesker, der på nordjysk manér går ind for princippet “svesken på disken” og knokler hårdt for at leve op til det.

Tina Larsen
Nathalie Ina Kühl fremhæver Aalborg som byen, der rummer flest af hendes minder. Foto: Henrik Louis

Aalborg kan noget på den front - og jeg ser det specifikt i de samarbejder og aftaler, der bliver indgået i kommunen og blandt virksomhederne for at bidrage positivt til fx bæredygtighed.

Aalborg er havnefronten - universitetet - og Symfoniorkestret - det er Biffen og Budolfi Kirke og måske endda også den første by, jeg nogensinde har taget for givet, men helt bestemt ikke tager for givet længere.

På samme måde som det er fantastisk let at rejse fra Aalborg - er det også rigtigt trygt at vende tilbage.

Hvilke steder betyder noget særligt for dig i byen?

Jeg er vokset op ved det lille springvand nede ved Mølleå, hvor min mor har lavet utallige fantastiske børnefødselsdage for mig med monstre og skattejagte og små bådstafetter i vandløbet.

Jeg tænker tit på det, når jeg går igennem passagen fra Mølleplads og ned til Danmarksgade, hvor vi boede, da jeg var barn. Min mor er kunstner og selvom man på ingen måde kan sige, jeg er gået i hendes fodspor, så går der ikke en dag, hvor jeg ikke benytter mig af den kreativitet, hun har givet mig på mit job.

Den kreativitet har givet mig sans for nyskabelse, omstillingsparathed og mod og glæde ved alt, der er nyt. Samtidigt bor jeg lige ved siden af Budolfi Kirke, hvor jeg er døbt og i øvrigt har været til mange foredrag om kirkens historie som en øvelse i at oversætte fra latin.

Tina Larsen
I det øjeblik hun træder ind i Budolfi falder pulsen, fortæller Nathalie Ina Kühl. Foto: Henrik Louis

Jeg havde en fantastisk latinlærer i min gymnasietid på Hasseris Gymnasium, der på mange måder har været min mentor og præget mit liv og min glæde ved sprog.

Den kirke minder mig om ham, og hvor jeg kommer fra, og jeg har et helt særligt forhold til den. Ikke fordi jeg er specielt religiøs eller sentimental omkring den slags. Men fordi rummet i Budolfi Kirke er fantastisk smukt og imposant.

Fordi jeg har været til nogle af de smukkeste klassiske koncerter der, og fordi ens puls automatisk falder i dét øjeblik, man træder ind i kirken. Jeg er blevet rørt i den kirke så mange gange på godt og ondt, at jeg ikke kan tælle det. Og med det tempo, jeg har i min hverdag, er det er enormt privilegium at kunne tage en pause fra det hele bare et øjeblik derinde - og læse tavlerne på latin eller lukke øjnene og lytte til orglet. Det er et øjebliks totalt uforstyrrethed.

Hvordan er det at drive restaurant og takeaway i en by som Aalborg - hvordan tager byen imod jeres initiativer?

Det vilde er jo faktisk, at Aalborg med sin rivende udvikling er helt og aldeles klar til at tage i mod de mange nye initiativer, vi byder på.

Tina Larsen
Foto: Henrik Louis

Det er til tider meget nervepirrende, for vi er jo flere om buddet i restaurationsbranchen i Aalborg. Det er også en branche - der i øvrigt - lige meget, hvor man befinder sig, kan være enormt krævende. Men vi har startet begge vores nye initiativer op i Aalborg med fuldt overlæg, da vi ser den gamle arbejderby som lakmusprøven for nye koncepters overlevelse.

Aalborgenserne er super kræsne og tager absolut ikke i mod hvad som helst; de stiller faktisk enormt høje krav til, at de får noget ordentligt for pengene. Det har jeg respekt for, og jeg synes, det er fuldstændigt berettiget, at aalborgenserne kan tage del i den succes det er, at Danmarks nu største sushikæde startede i vores lille madgade Reberbansgade for 10 år siden.

Sushi var nyt i byen, da SushiMania åbnede - og Pla:nt er byens første plantebaserede takeaway. Hvordan er det at være iværksætter her i Aalborg?

Hvis man brænder for at være firstmover, så er Aalborg endnu et godt sted at være iværksætter.

Byen har et fantastisk netværk af støtter og partnerskaber, som man hurtigt kan indgå i, hvis man selv er aktiv og opsøger dem og i øvrigt forholder sig nysgerrigt og åbent til, at man ikke altid kan genopfinde den dybe tallerken alene.

Det handler jo netop om at spotte en tendens, der er vedvarende - og ikke en trend, der er forbipasserende. Det, synes jeg, er en vigtig del af vores iværksætteri. Med Pla:nt er jeg fx overbevist om, at det plantebaserede ikke bare er en dille for klimaaktivister, men at vi er igang med at forandre måden, vi tænker på fødevarer på - og at vi ikke kun for miljøets skyld, men også for vores eget velværes skyld kommer til at gentænke alt, der har med produktion og indtagelse af fødevarer at gøre.

Tina Larsen
Foto: Henrik Louis

Det SKAL foregå ansvarligt - ikke fordi vi har brug for at sove bedre om natten, men fordi vi er nødt til at værne om de privilegier, vi allerede har. Derfor giver det heller ingen mening ikke at bruge bæredygtig fisk til sushi - hvis vi tømmer fiskebestanden er der jo bare ikke noget tilbage om lidt, og så bliver sushi også passé. Det er på sin vis ganske simpelt og ikke særligt idealistisk. Det er bare sund fornuft.

Hvilke personer i Aalborg betyder noget særligt for dig i dit privat- og/eller arbejdsliv?

Selvom vi har et personale på over 60 mennesker, så er min daglige omgang begrænset til nogle få stykker, som jeg arbejder helt tæt sammen med.

Herunder er jeg fx så heldig at arbejde sammen med min bedste veninde gennem 25 år, der kan nogle ting, som jeg bare ikke er eller bliver i stand til. Vi er på mange måder som nat og dag, og vi er begge klar over vores styrker og svagheder, så vi komplimenterer hinanden enormt godt.

Det har ikke altid været så “let”, men vi har begge knoklet på hver vores måde for at nå dertil, hvor vi står i dag, og vi forstår at støtte hinanden og hjælpe hinanden igennem både privat og arbejdsmæssigt.

Folk, der siger, man ikke skal blande de to ting, har bare ikke fundet formen på det. Vi har gjort det i ti år, og bliver bedre for hver eneste dag der går, og formår udelukkende at bruge det som en styrke.

Derudover er det et enormt privilegium at arbejde sammen med mennesker, der er så ligefremme, som aalborgenserne er. De sidste par år er jeg stødt på en del stærke, dygtige aalborgensiske kvinder, der har været i “gamet” i meget længere tid end mig. Jeg ser på dem med største beundring og er så taknemmelig for, at de støtter mig, og er der med råd og erfaring, når jeg har brug for det.

Det har været absolut afgørende for både Pla:nts bæredygtighedstrategi såvel som SushiManias øgede fokus på at tage socialt ansvar, og vi ville ikke have klaret det så godt, som vi har, hvis vi ikke havde fået den hjælp og tillid.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...