Det er langt fra første gang, at lille statue på Gabels Torv bliver dekoreret

AALBORG: Den får halstørklæde på, når det er koldt og ind i mellem får den også en pose at bære på.

Den lille statue En rasende kosak på Gabels Torv lever på mange måder et ombejlet liv på en af byens mest centrale pladser. Jævnligt bliver den på den ene eller anden måde dekoreret af forbipasserende.

Katrine Schousboe
Skulpturen har tidligere fået halstørklæde på, når det var koldt. Arkivfoto: Grete Dahl

Nu har spørgefugle igen været i gang med at udsmykke den lille figur. Hesten, som bærer kosakken, har nemlig på det seneste fået nye øjne i form af små klæbemærker, som får statuen til at se om muligt endnu mere rasende ud.

Mærkerne er lige til at tage af, men alligevel er kommunens entreprenørenhed, som fører tilsyn med statuer og springvand, ikke begejstret for al for megen dekoration.

- Det er vi som udgangspunkt helst fri for. Men når det er sagt, er der forskel på, hvordan det gøres, siger leder af entreprenørenheden Hans Tophøj.

Katrine Schousboe
En pose fra Salling er det også blevet til. Arkivfoto: Katrine Schousboe

Morskaben har det nemlig med at gå over gevind, og ikke alle byens figurer er lige holdbare.

- Vi oplever fra tid til anden, at nogen synes, at de skal tilføje noget til vores statuer. Af og til er det uskyldigt, andre gange er det med maling. Og man kan vel sige, at hvis man giver gåsepigen en hue på i 25 graders frost, så er det lidt hyggeligt og sjovt, men maler man hende blå er det hærværk og kan give varige skader, siger han.

Katrine Schousboe
Det er langt fra nogen ny opfindelse, at man dekorerer lidt på byens kendte figurer. I 1971 fik Gåsepigen f.eks. lov at låne en studenterhue. Arkivfoto: Jens Morten

Og når det gælder den lille kosak, så er morskaben flere gange kammet over i decideret hærværk.

Læs også: Sværdslag om lille kosak

Kosakken, som er lavet af billedhuggeren Carl Johan Bonnesen, bar oprindeligt et bronzesværd, men våbenet er de senere år flere gange blevet brækket af og kommunen har nu opgivet at sætte nye på.

Katrine Schousboe
Der går lang tid mellem, at den lille kosak har sit sværd - for når den bliver bevæbnet går der typisk kun få uger før sværdet er væk igen.Arkivfoto: Torben Hansen

I stedet er man gået over til at bruge sværd i lexan, et plastmateriale, der bliver patineret, så det ligner resten af figuren. Samtidig overvejer man om statuen bør hæves, så det bliver vanskeligere at nå den.

Katrine Schousboe
Det er billedhuggeren Carl Johan Bonnesen, der står bag kosakken, som i 1935 blev givet som gave til Aalborg. Foto: Katrine Schousboe

Den rasende kosak kom til Aalborg i 1935 og blev opstillet i anlægget ved Danmarksgade Skole. Den har siden haft en periode i depot samt stået på det lille grønne areal ved hjørnet af Anders Borks Vej og Hasserisgade. I 2010 flyttede den ind på Gabels Torv.

Katrine Schousboe
Det er slut med bronzesværd på kosakken - når den bliver bevæbnet er det med sværd i plastmateriale. Arkivfoto: Michael Bygballe
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...