Captain Olsen er en stolt og professionel testkører, og her er han parat til at begive sig ud på vejene i sin knaldrøde kabine-scooter - og det sker tilmed i en god sags tjeneste. Foto: Jesper Thomasen
Livet her

Captain Olsen og det røde lyn får power fra solen

Danmarks første el-kabinescooter med påmonterede sol-paneler på hele taget bliver nu testet i Aalborg

01. marts 2019 kl. 12:26

AALBORG: - Oles nye autobil - kør' i timen otte mil - tøf, tøf, tøf, tøf, tøf...

Sådan kunne det helt sikkert lyde af munter sang fra førersædet, når Captain Olsen - alias den 62-årige Hans Christian Weinreich Olsen - træder på speederen i sin spritnye og knaldrøde kabine-scooter og tøffer rundt i Aalborg og omegn med en topfart på ca. 25 kilometer i timen.

Andet vers i den kendte børnesang "Oles nye autobil", der i øvrigt er skrevet af R. Rafaëlis, lyder som følger: - Bilen den er rød og fin - dufter aldrig af benzin...

Vi lader lige billedet stå et øjeblik.

Der er monteret sol-paneler på hele tagfladen, og el-scooteren skal nu køre som et forsøg i Aalborg i en hel måned. Foto: Jesper Thomasen

For nu iler vi nemlig med at løfte sløret for nyheden og pointen vedrørende Hans Christian Weinreich Olsens kabine-scooter, der ikke blot er en gængs el-scooter - men derimod har hans trehjulede køretøj som det første af sin slags i hele kongeriget Danmark m/k fået monteret sol-paneler - eller sol-celler, om man vil - på taget.

- Hvad siger I så? Er det ikke bare breaking news?

For kabine-scooteren dufter naturligvis never ever af benzin al den stund, at det røde lyn får power fra bl.a. solen og de nok så berømte UV-stråler.

Hans Christian Weinreich Olsen har på grund af sin dårlige ryg brug for et handy køretøj, når han skal rundt i Aalborg, og med denne el-scooter er hans bønner blevet hørt. Foto: Jesper Thomasen

Hans Christian Weinreich Olsen har fast bopæl på sin egen båd, der ligger fortøjet i Skudehavnen i Aalborgs vestby, og på grund af en dårlig ryg har han brug for et handy køretøj, der kan transportere ham omkring i forbindelse med diverse gøremål rundt om i Aalborg.

- Og man har vel lov til at være med på den grønne bølge, siger han til aalborg:nu med henvisning til nyindkøbet af el-scooteren, der kostede ham ca. 30.000 kroner.

Man sætter vel ikke sit lys under en skæppe, bare fordi man har en nummerplade med sit kælenavn på? For her kommer nemlig Captain Olsen, hvis nogen ellers skulle være i tvivl. Foto: Jesper Thomasen

Det var derfor lidt af en fjer i hatten for Captain Olsen - som han kaldes af snart sagt alt og alle med henvisning til bl.a. hans fortid som kaptajn i handelsflåden med arbejdsplads på de syv verdenshave på det gode skib "Ocean Bird" og privat bopæl i Saigon i Vietnam - da han fik en henvendelse fra det firma, der importerer el-køretøjerne fra Kina.

- Man ville nemlig som et forsøg montere sol-paneler på min el-scooter, og jeg skulle så være den første testkører i en hel måned, fortæller Captain Olsen og tilføjer, at jobbet omfatter målinger af f.eks. opladningsevne, strøm- og tidsforbrug foruden naturligvis en opgørelse over antallet af kørte kilometer.

Den elegante - og alt andet lige ganske rummelige - el-kabinescooter er produceret i Kina, og den kan erhverves for ca. 30.000 kroner. Foto: Jesper Thomasen

Firmaet, der hedder Carper el-køretøjer og som har hovedsæde i Christiansfeld i Sønderjylland, var således i Aalborg for nogle ganske få dage siden for at udstyre Captain Olsens el-scooter med sol-celler på hele tagfladen.

Uden at gå alt for langt ned i tekniske detaljer, så kan vi dog alligevel oplyse til glæde for eventuelle nørder, at el-scooteren er udstyret med i alt fire 12 volts batterier, der er sammenkoblede, og de driver en 1000 watts motor.

Captain Olsen er parat til at træde sømmet helt i bund, og el-scooteren har en topfart på ca. 25 kilometer i timen - med eller uden medvind på cykelstierne. Foto: Jesper Thomasen

Captain Olsen:

- Der er ca. 53 volt på "tanken", når køretøjet er fuldt opladet, og det gør mig i stand til at køre et sted mellem 50 og 60 kilometer på én enkelt opladning.

Det tager mellem seks og otte timer at lade køretøjet helt op, når det bliver tilkoblet det eksisterende lysnet, og et voltmeter viser, hvor meget strøm, der er tilbage.

- Nu skal vi så have undersøgt, hvordan det forholder sig, når energien udelukkende skal komme fra solens stråler, forklarer han og siger uddybende, at han allerede er godt i gang med diverse kontrolmålinger.

El-scooteren har plads til i alt tre personer, for udover føreren selv så kan der nemlig med lidt god vilje presses et par hobbitter ind på bagsædet. Her på fotoet kan man dog se, at bagsædet er lagt ned for at få lidt mere bagageplads til f.eks. indkøb. Foto: Jesper Thomasen

Aalborg:nu's medarbejder kunne såmænd ikke dy sig for lidt drillende at spørge:

- Og hvad gør man så, når solen er helt dækket af skyer? Løber man så tør?

Svaret er:

- Nej - for det er UV-strålerne, der sørger for opladningen, og de har ikke besvær med at trænge igennem et skydække.

Annonceret indhold

Nyeste