Vores klummeskribent Niels Skovmand har været en tur sydpå med familien. Og alt var som det plejer. Næsten...

KLUMME: Sådan. Endnu en rejse og endnu en charterdestination er blevet besøgt. Og endnu engang har jeg været et sted, hvor jeg har glædet mig over lave priser og samtidigt prøvet at prutte priserne længere ned. Der er jo intet, der er så billigt, at det ikke kan blive endnu billigere.

Det er den tanke, jeg normalt har. Jeg er jo nordjyde, og det med at besøge et fremmed land behøver heldigvis ikke betyde, at man skal kunne sproget eller sætte sig ind landets tilstand. Vi bor alle sammen i vores små osteklokker af nogle hvidkalkede buffet-oaser.

Buffet, hvor er det et smukt koncept. Du kommer hurtigt igennem en masse skønne retter, og du kan gå igen og igen. Et hurtigt syn på de overfyldte tallerkner viser med al tydelighed, at den gennemsnitlige charterturist har forstået, hvordan man kan få meget mere for pengene. At man så efterlader halvfyldte tallerkener på bordet betyder jo ingenting. Jeg har jo betalt og på vejen ud, kan jeg jo lige fylde mit glas en ekstra gang, så jeg kan forlænge oplevelsen. At den billige vin ikke smager mig, er ligegyldigt, den er jo næsten gratis.

En god dialog blandt rejsedeltagerne vidner også om, at vi danskere er klar til at hjælpe hinanden i et fremmed land. Sådan prutter du om priserne: Jeg gav kun 40 kroner for denne "Adidos-trøje" og 100 kroner for de her "Lacuste-poloer". Fedt! Og olivenolien er også billig.

Sådan fortsætter rejsen, imens man kan læse sit menukort på dansk og tale med danske guider. Dette samtidigt med, at man lytter til dansk musik og føler sig eksotisk, imens man spiser Tzatziki og skåler i en tarvelig Ouzo og viser sin velvillighed overfor lokalbefolkningen ved at råbe Yamas.

Desværre bliver man på værelset mindet om den virkelige verden udenfor. Der hænger formanende skilte, der beder en om at genanvende håndklæderne og ikke at bruge aircondition, hvis temperaturen overskrider de 25 grader. Den globale opvarmning og miljøhensyn er ikke en del af den rejsebeskrivelse, jeg læste på hjemmesiden. Godt at vi kan bevæge os ned til All inclusive baren og drukne de grimme billeder i billig kopialkohol.

Er jeg sådan? Ja, jeg genkender fuldstændigt adfærden.

Men en dag skete der noget. På en taxatur, med en fast aftalt pris, hoppede vi ud af klokken. Min svigermor spurgte pludselig til chaufførens liv. Det var den samme chauffør, der havde kørt os aftenen forinden og her til morgen, var han igen på arbejde. Det fik os til at tænke. De tjenere vi så på hotellet om morgenen, var sjovt nok de samme til frokosten og aftensmaden. Hver aften var de de sidste, der gik, og morgenen var de der igen. Det ledte til spørgsmålet: Hvor mange timer arbejder du egentligt om dagen? 15 timer lød svaret. Jeg kan godt arbejde kortere, men så hænger det ikke sammen økonomisk. Mine børn skal jo have mad.

Her var det at jeg stoppede op og tænkte over hvor mange drikkepenge, jeg egentligt havde tænkt mig at give denne chauffør. Denne chauffør som nu kørte for 5 euro mindre end kollegaerne, for at tilfredsstille mine grådige krav om at få tingene endnu billigere.

Hvornår er det en kvalitet i sig selv, at det er billigt? Ville jeg sætte mere pris på det, hvis jeg faktisk smagte på maden? Måske skulle jeg gøre mig den ulejlighed rent faktisk at bevæge mig væk fra den polerede virkelighed og engagerer mig i det land jeg faktisk er gæst i? Det kunne være, at det menneske, jeg møder, kan andet end at tale til min nationalfølelse ved at råbe billigere end BILKA?

Taxachaufføren fik naturligvis de 5 euro i drikkepenge.

Ved baggagebåndet: Sidst, men bestemt ikke mindst. De fleste får faktisk deres bagage med fra flyveren, og den kommer ikke hurtigere af, at du stiller dig helt frem til båndet og blokerer for andre. Hvis bagagen ikke er kommet med på flyveren, ja så kommer den faktisk ikke ud på båndet. Så her hjælper det slet ikke at blokere tilgangen.

Bonusinfo: Jeg fik rejsen billigere ved at rejse i en af de skæve uger.

God ferie og velbekomme.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...