34-årige Christian Klitholm Jessen har netop startet et forlag i Aalborg. Mød ham her

AALBORG: Aalborg har fået et nyt forlag.

LitteraTurpasset vil udfordre bogbranchen ved at udgive bøger udfra, hvad læserne på de sociale medier liker og kommenterer på. På kort tid har forlaget fået 5000 følgere på Facebook og de får ofte serveret en ny lille historie. Det er den 34-årige forfatter og journalist Christian Klitholm Jessen, der står bag forlaget. Han er født i Middelfart, men har de seneste ni år boet her i byen, hvor han tidligere har arbejdet for DR.

Hvis jeg siger Aalborg, hvad får det så dig til at tænke på?

Udvikling er helt sikkert det første ord, der trænger sig på.

Der sker voldsomt mange inspirerende og fede ting i Aalborg for tiden. Tanken får jeg hver gang, jeg kigger ned mod havnefronten fra Sallings lækre tagterrasse og ser nye bygninger skyde op alle steder. Men jeg tænker det også, når jeg tøffer gennem gågaderne og næsten hver gang får øje på en cafe, der er poppet frem siden sidst.

Hvilke steder betyder noget særligt for dig i Aalborg?

Lige for tiden har boghandlerne en stor betydning, da det er her, mit lille forlags bøger er blevet taget meget pænt imod.

De står således i alle boghandlere i Aalborg, hvilket bestemt ikke er normalt for helt nye forlag. Bog & Idé på Østerågade var faktisk den allerførste boghandel, jeg besøgte med nerverne helt uden på overfrakken, og de købte hele 45 bøger.

Siden da har mit forlag solgt bøger i hele landet, men det hele startede på Østerågade i Aalborg.

Hvad forestiller du dig, at et forlag som LitteraTurpasset kan tilføre byen?

Aalborg kan mange ting på kultur-området, men der er stadig næsten ingen forlag i byen.

De fleste forlag har til huse i Aarhus og København. Nu har byen altså fået os, så lokale forfattere har et sted at gå hen med deres ting. Det tror jeg virkelig, byen har manglet. Jeg håber, at vi kan være med til at give nordjysk litteratur et løft.

Du lever af at fortælle historier - hvad er det for en historie, du mener, bør fortælles om Aalborg?

Aalborg gemmer på MANGE sjove, rørende og spændende historier. Det ved jeg fra min tid som journalist i området.

Alle gode historier starter dog med mennesker, og jeg ser flere mennesker i gadebilledet, hvis historie jeg rigtig gerne ville fortælle: ham med den store hat, der dagligt vandrer gågaderne tynde med musik spillende fra en højtaler dinglende i den ene hånd. Eller hende, der året rundt drøner rundt på rulleskøjter med to vandrestave og sin oppakning spændt fast på hovedet. Eller Jesus-folkene, der midt om natten prøver at sælge frelse til drønberusede teenagere i Jomfru Ane Gade.

Hvis jeg også må tage fantasien med her, kan jeg fortælle, at jeg arbejder på en krimi om et Aalborg Karneval, der ender MEGET blodigt.

Hvordan er det at springe ud som selvstændig her i byen?

Aalborg er god for selvstændige.

Jeg er f.eks. vild med hele GrowAAL-konceptet, hvor selvstændige kan få både et billigt kontor og rådgivning samme sted.

Personligt er jeg indrettet sådan, at jeg bedst kan lide at klare det hele selv, men hvis man som selvstændig ønsker hjælp, er Aalborg i hvert fald klar til at give den.

Dét er mit indtryk.

Hvilke personer i Aalborg betyder noget særligt for dig?

Min dejlige kæreste - der tilfældigvis også er min dygtige grafiker - har støttet mig gennem hele projektet.

Det samme har mine nære venner, der har troet på, at jeg kunne gennemføre noget så sindssygt som at starte et forlag. Tak til jer.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...