Christoffer Vorre har stået på ski, siden han var barn - nu lever han af at sende andre unge ud i verden

AALBORG: Han insisterer fortsat på at få kolde kinder og sne under skiene otte til 12 uger hver sæson.

Han vil ud at se sine elever i øjnene og huske sig selv på, hvorfor han gør, som han gør.

- Det skal jeg tage mig tid til, mener 33-årige Christoffer Vorre fra Nørresundby.

Som chef for 10 fuldtidsansatte og en håndfuld deltidsansatte, kunne han ellers godt bruge sit arbejdsliv bag et skrivebord. Men han har lovet sig selv at huske, hvorfor det er, han har valgt det her arbejdsliv frem for det, han engang havde kurs mod.

Det stod nemlig langt fra skrevet noget sted, at Christoffer Vorre skulle ende som stifter af og chef for, hvad han selv betegner som verdens største firma for uddannelse af skiinstruktører. Men på få år har han sammen med sin makker Ottar í Hjøllum udviklet firmaet Snowminds til at være netop det. Alene denne vintersæson vil de to sende 675 unge danskere og europæere af sted til Østrig, Canada og Japan for at få en skilæreruddannelse, der gør kursisterne i stand til at undervise verden over.

- Jeg er så heldig, at mine forældre tog mig ud at stå på ski som barn. Som så mange andre sejlede vi til Norge om vinteren, og jeg elskede det. Da jeg var ved at være færdig på Nørresundby Gymnasium, besluttede jeg derfor, at jeg ville tage en sæson som skibums, inden jeg skulle i gang med at læse jura og blive dommer som min farfar, fortæller han.

Katrine Schousboe og Lasse Sand
Omkring 40 unge fra Nordjylland har den kommende uge kurs mod først en uddannelse og siden et job som skiinstruktør. Forleden var de samlet hos Surf & Ski for at prøve udstyr.

Karrieren på skinner

Den ene skisæson blev til fire og en trainee uddannelse inden for rejsebranchen, før en nyfunden interesse for iværksætteri fik ham til først at læse erhvervsjura på AAU og siden International Business på CBS.

Sideløbende lagde han sammen med makkeren Ottar kimen til Snowminds.

- De første elever sendte vi af sted, mens jeg selv var på udveksling i Washington. I pauserne ringede jeg rundt og skaffede overnatning og praktikpladser til eleverne, forklarer han med smil i stemmen.

Studierne blev til et job i Coloplast med over 100 rejsedage om året. Han beskriver, hvordan de fleste af hans medstuderende ville give deres højre arm for de chancer, han fik, men selv om karrieren var sat på skinner lurede Snowminds hele tiden i baghovedet.

- Iværksætteriet tiltrak mig. I løbet af 2014 kunne jeg mærke, at jeg blev nødt til at satse på vores eget, og det har jeg ikke fortrudt én eneste gang, siger han.

Katrine Schousboe og Lasse Sand
Alene denne sæson sender Snowminds 675 unge af sted mod Østrig, Canada og Japan for at være skiinstruktører.

Højskole på ski

I næste uge sender Snowminds de første hold af denne vintersæsons op mod 700 unge af sted mod Østrig, Canada og Japan.

Eleverne har alle købt sig til en skilæreruddannelse, et ophold og en garanti for et job bagefter.

- Det er som højskole på ski. Man bliver sendt af sted i hold og får undervisning inden man så bliver sendt ud i job, fortæller Christoffer Vorre.

Langt hovedparten af kursisterne er derfor unge, der har et sabbatår efter gymnasiet eller har taget orlov fra universitetsstudierne.

- Vi har som filosofi, at vi vil skabe oplevelser for livet. Og år efter år kan vi se, hvordan alle bliver bidt af det, siger han og fortæller med et smil, hvordan der ingen regler er uden undtagelse, for Snowminds hidtil ældste elev var 63 år og cool at have med.

Katrine Schousboe og Lasse Sand
Christoffer Vorre blev selv solgt til skiløb som barn, fire år som skibums gjorde bare kærligheden til sneen større.

Oplevelse og uddannelse

På får år har Snowminds udviklet sig til at have afdelinger i Norge, Sverige og Holland.

Christoffer Vorre kalder det, de tilbyder for lige dele oplevelse og uddannelse.

- Man er typisk af sted op til et halvt år. Man bruger et andet sprog, lærer at begå sig i udlandet, får erfaring i at undervise og kan i det hele taget ticke mange bokse af, siger han og understreger, at manglende skievner ikke behøver stå i vejen for nogen.

Man skal ikke være skiekspert for at blive skilærer. Snarere tværtimod.

- Mange har faktisk kun stået på ski to-tre gange før, men efter fem intensive uger er de så gode, de kan bestå den østrigske skilæreruddannelse. Vores erfaring er faktisk, at dem, der har stået meget på ski ofte har en masse dårlige vaner, som vi skal begynde med at pille ud af dem, og at de på den måde får det hårdest, forklarer han.

Ni ud af ti elever er af sted én sæson. Christoffer Vorre oplever, at de unge føler sig pressede til at prioritere uddannelse over en tilværelse som skibums. Nogle ganske få gør det dog til en karrierevej.

- Jeg kunne jo godt selv mærke, hvordan folk sagde, skal du være skibums, og fik det til at lyde som noget useriøst. Men i virkeligheden lærer man en masse og får noget erfaring, som man kan bruge andre steder, fastslår han.

Selv vil Christoffer Vorre ikke være sine fire sæsoner for uden. Han tager fortsat af sted hvert år for lige at snuse til det, drikke en øl med eleverne og mærke efter om det nu er det rigtige, han gør.

- Det skal der være plads til. Det vil jeg. Det er jo derfor, jeg valgte, som jeg gjorde, og jeg vil ikke bare sidde bag skrivebordet. Og selv om jeg elsker mit liv, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det er det her, jeg skal resten af livet, siger han.

Katrine Schousboe og Lasse Sand
Kursisterne hos Snowminds er typisk unge, der holder sabbatår efter gymnasiet eller tager en pause fra universitetsstudierne.
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...