
Corona truede Kronborg: Kasper blev reddet af et samlesæt
Egholm-restauranten Kronborg havde netop gennemgået større renoveringer, da landet lukkede ned i 2020
AALBORG: Selvom regnen drypper tungt på markisen, er der allerede booket fuldt hus til aftenens kæmpetartelet med isbar på Restaurant Kronborg.
Sådan har det ofte været siden sommeren 2020, hvor det for alvor tog fart for Kasper Kristensen. På det tidspunkt havde han været der som ejer af Kronborg på Egholm i et par år - og som forpagter siden november 2007.
De første år som ejer, 2018 og 2019, var gået med at investere og renovere Restaurant Kronborg. Taget blev skiftet, loftet blev løftet og en udestue med markise og mobile glassider blev bygget til.
Og så kom corona.
- Det var nervepirrende, siger Kasper Kristensen.
- Men jeg vidste, at hvis vi bare kunne få lov til at åbne midt i juli, kunne vi sagtens klare det.

Startede som et eksperiment
Netop i juli og august er de måneder, hvor Kasper primært tjener sine penge, men oven i de nye investeringer med renoveringen af Kronborg var der pludseligt meget på spil.
Så da Kasper Kristensen kunne genåbne Restaurant Kronborg 18. maj 2020 med en kvadratmeterbegrænsning, der reducerede restaurantens antal af pladser med en tredjedel, gjaldt det om at være kreativ. Investeringerne i tag, loft og udestue skulle jo finansieres.
- Det var jo ikke fordi, jeg blinkede med øjnene og købte det hele kontant, siger han.
- Så jeg startede med at købe ti borde-bænkesæt.
Egentlig var det bare for at se det an. Om det overhovedet var noget, der kunne tiltrække gæster, selv om det var en relativt billig løsning på de kvadratmeterbegrænsninger, han og alle andre restauratører var blevet pålagt under genåbningen i sommeren 2020.
- Første dag med bare en lille smule solskin var der fuldt hus ude foran. Så jeg købte ti borde-bænkesæt mere dagen efter.

Simpel løsning blev redning
Sådan fortsatte Kasper Kristensen med udvide udearealet med borde-bænkesæt, og efter sommeren 2020 var der plads til 125 ekstra spisende gæster på udearealet ved Restaurant Kronborg.
I dag står der 40 borde-bænkesæt på udearealet - med plads til 250 spisende gæster på udearealet.
Set i bagklogskabens klare lys, kommer medvinden på Kronborg ikke bag på Kasper Kristensen i dag: Kombinationen af genåbningen, gratis færge, godt vejr og den gode plads og kapacitet, som Kasper havde skaffet sig med borde-bænkesættene, blev opskriften på succes.
Men succesen var ikke uden en bagside.
- Egentlig vidste jeg godt, at vi ville få travlt. Så jeg spurgte tjenerne, om de havde mod på at give den gas, eller om vi skulle ansatte flere. Kun én tjener ud af 16 talte for, at vi skulle være flere hænder.
Resten var klar på at give den gas.
- Og det kom de også til. Også alt for meget gas, indrømmer Kasper Kristensen, der også endte med at se 2020 som en lærestreg.
- Man kan jo også vælge at sige nej til de ekstra gæster, men det er også svært, når man lige kommer fra en nedlukning.

Mærket af tabsomkostninger
Investeringerne i tag, loft og udestue var én ting. En anden ting var driftstabet på 800.000 kr., som den første corona-nedlukning føjede til regningen.
Kompensationen, som Restaurant Kronborg kunne få fra regeringens hjælpepakker, beløb sig på 26.000 kr., - og indgød altså ikke meget håb for Kasper Kristensen i foråret 2020.
- Jeg foreslog min revisor, at vi sendte pengene tilbage. Det var jo fuldstændig håbløst, siger han.
De store tabsomkostninger var derfor det, der gjorde, at Kasper Kristensen med nød og næppe kunne acceptere det høje pres, da det blev sommer, og Restaurant Kronborg igen kunne åbne. Samtidig ville han skrabe ind til eventuelle nye nedlukninger.
- Men det er ikke sjovt at være chef, når dine ansatte er nødt til at køre hårdt på. Ikke når du ved, der venter præcis det samme pres i morgen, siger han.
Anderledes ser det ud i dag.
Kasper Kristensen har ansat flere folk, og der er ikke flere planer om at udvide Restaurant Kronborg. Tilbage er der kun ting i småtingsafdelingen. Gælden, der ligger i udbygningen i køkkenet af opvasken for eksempel, men det er også det, fortæller Kasper Kristensen.

Den skal afvikles, og derfra er det bare at tælle ned.
- Jeg vil gerne på pension som 60-årig. 62 år er det længste, jeg bliver på arbejdsmarkedet, siger Kasper Kristensen, der stadig har 18-20 år til gode, før han kan trække sig tilbage. Og når den tid kommer, er det hans plan at forpagte Restaurant Kronborg ud - eller sælge det.