Vores klummeskribent Jonny Hefty spekulerer over, om Shu-bi-duas sang fra 1982 er ved at blive til virkelighed i Aalborg

”Der er sket en forurening af den ydre atmosfære / så meterologerne har lovet at vi nu får bedre vejr / eskimoerne får solstik og Sahara bli’r til is / og Danmark bli’r det nye tropeferie-paradis”.

Sådan sang Shu-bi-dua i 1982, dengang jeg var dreng. Dengang var der hverken stand-up komikere eller rappere, som lavede sjov med samfundet og legede med sproget - men det gjorde Shu-bi-dua. Jeg var vild med det, og det har helt sikkert stimuleret min interesse for både sprog, rim, musik og humor. Jeg spillede Shubbernes bånd over fra én båndoptager til en anden, mens jeg prøvede at være så stille som muligt, så der ikke kom hosten, knirken eller min mor som råbte; ”vi skal spiiise” med på båndet.

Dengang var der nemlig ikke noget internet, hvor man bare lige kunne finde sangene. Dengang var der heller ikke nogen, som snakkede om global opvarmning. I hvert fald ikke i min lille boble af en verden, hvor jeg gik i skole, læste tegneserier, delte aviser ud og skrålede med når Shu-bi-dua sang: ”Fang en haj i Køge Bugt, spis af kærlighedens frugt / rejs til Danmark, det er billigt, det er smukt”.

Jeg havde med andre ord ikke den fjerneste anelse om, at teksten var andet end et sjovt tankeeksperiment, hvor Danmark i en fjollet fremtid var blevet et af de eksotiske varme lande, hvor man kunne ”ta’ til Costa Kalundborg / hvor de slanke palmer står / og svajer blidt for brisen bag Jens Hansens bondegård”. Siden blev jeg både større og klogere, og da jeg den anden dag genhørte sangen, slog det mig, at sangen måske er mere profetisk, end hverken jeg eller Shu-bi-dua havde forestillet os...

Nu har vi i Aalborg nemlig fået besøg af en delfin (eller to) mellem broerne i Limfjorden og en vågehval i havnen i Hobro, som har fået det midlertidige navn Åge. Delfinen er af diverse lokalmediers læsere døbt både Limbo og Mogens (fordi den lige kom forbi ligesom TV2 Nords folkekære reporter). Der er vist ikke rigtig nogen, som ved, om det er en han- eller hundelfin, så Mogens er ikke det mest kønsneutrale valg, men delfiner er efter sigende biseksuelle og sikkert bedøvende ligeglade med vores forsøg på at menneskeliggøre den. Det ser i hvert fald ud til, den hygger sig i Ålleren, for den er blevet hængende i flere uger og er lidt af et tilløbsstykke.

Da jeg var dreng skulle man ”se giraffen” - nu skal man ha’ set delfinen, hvis man skal være fed med de fede.

Delfiner har altid fascineret mennesker, og jeg har da også selv været på delfin spotting langs havnen flere gange, både for at se den med egne øjne, fotografere den og vise den frem til udenbys gæster. Og så har de entusiastiske amatørfotografer i facebook fotogruppen ”Aalborg i små fotoglimt” fået et nyt og tiltrængt yndlingsmotiv, som ikke er helt let at fange. Den skal jo helst fotograferes i et legesygt spring, og det kræver tålmodighed. Bare spørg min kæreste, som efter en times fotosafari, kom hjem med utallige billeder af en lille sort klat midt ude i fjorden, som hun stolt sendte hjem til vennerne i København.

Jeg skal ikke gøre mig klog på, om det er resultatet af klimaforandringer, eller hvalen og delfinen bare er faret vild eller er taget på opdagelsesrejse. Men et eller andet sted fornemmer jeg, efter den varmeste sommer i mit liv, at vi er kommet et skridt nærmere den virkelighed, som Shubberne sang om, dengang jeg var dreng. Så nu mangler vi bare et par palmer i Nørrenutten og en total lokal hval, vi kan kalde Hvaalborg, så kan Shu-bi-dua godt gå i gang med at synge ”Costa del Aalborg”.

Ork satme! Vi har meget at være glade for i Dobbelt A.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...