Vores klummeskribent Niels Skovmand mener, at fastelavnstraditionerne er truet

KLUMME: Så er der endnu engang blevet kåret kattekonger og dronninger M/K. En god gammel dansk tradition.

Forleden var jeg i ude og handle, det er i sig selv ikke unikt, men på hylderne med fastelavnsudstyr, er der dukket en ny ting op sammen med kronerne af pap og de fesne fastelavnsris. Piñataerne stod klar i alle deres farver og fantasifulde udformninger.

Min umiddelbare tanke var naturligvis, hvad pokker skal vores stolte fastelavn nu være mexicansk?

Vi kan allerede nu se, at halloween er ved at vinde over den kattetorturinspirerede tradition. Både fordi det er noget, der appellerer til alle aldre, og fordi vi drages af uhyggen. I forbindelse med fastelavn kommer børnene hurtigere til den konklusion, at de blevet for store til det pjat. Dette kan dog undre, for selve tanken om at smadre noget med en kølle, burde appellere til alle raske drenge m/k.

Nu skal vi så til at smide tønden ud og erstatte den med mexicanske papfigurer? Nu er Piñata traditionen så ikke mexicansk, men faktisk kinesisk, importeret til Europa og dernæst blevet fragtet til Sydamerika. Men lad den del ligge.

Det her er endnu et eksempel på, hvordan vi stjæler fra andre landes traditioner og implementerer dem i vores samfund. Typisk i en noget mere forkølet udgave.

Det er for min part ligegyldigt, hvordan vi fejrer de forskellige højtider, så længe det er kombineret med en undskyldning for at overspise og spise boller, der er fyldt med creme og flødeskum.

Fastelavn var jo oprindeligt en optakt til 40 dages faste, hvor man ikke måtte indtage kød eller fisk. Hvilket jo egentligt er super moderne og ville klæde ambitionerne om kødfrie dage rigtig fint. Så i co2-regnskabets ånd, lad os holde traditionerne i hævd.

Lad os med stolthed holde fast i vores fastelavn.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...