Henning Jensen begyndte og sluttede karrieren i Nørresundby. Nu bliver hans skulptur en del af byens nye bydel.
Livet her

Dato fastlagt: Nu får Nørresundby-legende sin egen plads

Nu får Henning sin plads og sin skulptur

09. februar 2023 kl. 06:05

En af Danmarks mest legendariske fodboldspillere, Henning Jensen fra Nørresundby, døde i 2017. Siden har en lille gruppe mennesker arbejdet for, at "fodboldenglen" får den hyldest, han har fortjent.

Nu er de et stort skridt videre.

Initiativgruppens mål blev en skulptur og etableringen af en Henning Jensens Plads, og nu er der altså fastlagt en dato for offentliggørelsen af begge dele.

- Her i januar var vi på markvandring med byggeledelsen for Stigsborg P/S og arkitekten Søren Kannegaard. Der blev vi enige om at fremrykke indvielsen, fortæller Peer Kirstein Nielsen, der er en af initiativtagerne bag den flotte hyldest.

Initiativgruppen bag Henning Jensens Plads, Per Kirstein Nielsen, Ole S. Nielsen og Lars Høst, er ude at se på det grønne areal, der til august bliver til Henning Jensens Plads. Foto: Claus Søndberg

I løbet af processen har datoen været både 2023, 2024 og 2025, før den nu er rykket tilbage til 2023.

- Hvis vi skulle have ventet, til alt var færdigt, ville pladsen ikke være åbnet så tidligt. Og på grund af corona, Ukraine, materialepriser og alt muligt andet blev det da også rykket til 2025, siger Nielsen.

Han fortæller, at man nu gør Henning Jensens Plads færdig, før alle omkringliggende boligbyggerier er færdige, og derfor kan man fremrykke åbningen. Kun byggeriet lige nord for pladsen er færdigt.

Det er kunstneren Franco Turchi, der står bag selve skulpturen, og han har lovet initiativgruppen, at skulpturen er færdig senest med udgangen af 1. kvartal 2023. Han har tidligere skabt en buste af Henning Jensen til klubhuset i Nørresundby Forenede Boldklubber.

Henning Jensen skiftede direkte fra Nørresundby til den tyske storklub Borussia Mönchengladbach i 1972, og derefter nåede han også at spille i Real Madrid og Ajax, før han sluttede karrieren i Danmark hos AGF og Nørresundby igen. 

Henning Jensen

Henning Jensen er en af Danmarks allerbedste fodboldspillere gennem tiderne og derfor optaget i DBUs ”Hall of Fame”.

Han blev født 17. august 1949 i Nørresundby og døde 4. december 2017 i Aalborg, og blev altså 68 år.

Henning Jensens fodboldkarriere begyndte og sluttede i Nørresundby Boldklub og indimellem spillede han for tyske Borussia Mönchengladbach, spanske Real Madrid og hollandske Ajax - og blev mester alle tre steder - samt AGF og det danske landshold.

Han blev den dyrest handlede fodboldspiller i europæisk fodbold, da han i 1976 skiftede fra tyske Borussia Mönchengladbach til spanske Real Madrid, hvor han spillede i tre år, og som hædrede ham på et fyldt stadion i forbindelse med en Champions League-kamp to dage efter hans død.

Henning Jensen scorede i 1973 det ikoniske hovedstødsmål på Wembley i ”EF-kampen”. Billedet pryder forsiden på romanen ”Fodboldenglen”.

Efter karrieren var Henning Jensen forretningsmæssigt involveret i Hummel, Jensen Vine og arbejdede efterfølgende som fodboldagent.

Henning Jensen var gift med Ulla og sammen med hende forældre til Susanne og Michael.

Men selvom Henning Jensen var højt dekoreret og nåede resultater som få andre, var han bestemt ikke en pralhals.

Derfor har det også været centralt for initiativgruppen, at hans skulptur ikke skulle have en placering midt inde i en stor park eller på en stor plads i Nørresundby eller Aalborg. Peer Kierstein Nielsen fortæller, at placeringen skal passe til Henning Jensen, som han var: fandenivolsk på banen, men beskeden udenfor.

- Jeg har besøgt ham flere gange i Madrid, og han ville helst de små pladser med et par cafeborde, hvor han kunne sidde og fodre nogle duer. Han var mere et naturmenneske end et bymenneske, siger han.

Hennings univers

Det er en af grundene til, at man har valgt den nye park på Stigsborg som hjem til Hennings Jensens Plads. Den anden er, at Stigsborg mere eller mindre er der, Henning Jensen trådte sine første fodboldstøvler. Det er det "univers", han er opvokset i, siger Peer Kirstein Nielsen.

Henning Jensens ikoniske hovedstødsmål på Wembley i 1972. Det blev især udødeliggjort gennem forsiden på Hans-Jørgen Nielsens bog "Fodboldenglen" fra 1979. Foto: /ritzau/PA/arkiv

Nu bliver Henning Jensen udødeliggjort både med sin egen plads og med en bronzeskulptur. Så bedstefædre kan tage deres børnebørn med på Stigsborg og fortælle dem, at der altså kom nogen før Kylian Mbappé, Ronaldo og Lionel Messi. Nogen der blev legender. Og lige ham her var fra Nørresundby.

Offentliggørelsen bliver 17. august 2023 kl. 15. Henning Jensen ville være fyldt 74 år den dag.

Annonceret indhold

Nyeste