Kunstneren Bruno Kjær har lånt Markusgården til sin spændende udstilling i et helt enestående lokale

AALBORG: Kunstneren Bruno Kjær er optaget af at finde steder til sine udstillinger, som ikke normalt bliver betragtet som "udstillingsegnede". Han faldt over Markusgården på Bonnesensgade. Bygningen står til nedrivning, men inden bulldozerne køres i stilling, rummer den Bruno Kjærs udstilling "Arkivet".

Og kunstneren var begejstret, da han trådte ind i Markusgården - især det store lokale. En tidslomme med brune teak-paneler, som vist kun findes på enkelte af de brune værtshuse, et loft malet i en helt speciel rosa farve og murværk malet i en grøn farve, som ingen længere kan huske hvad hedder.

- Rummet skal give noget til udstillingen, og det gør rummet her, fortæller Brune Kjær og kigger op på de gulnede lamper i loftet og tilføjer, at et tilstødende lokale i Markusgården er fravalgt på grund af hvide vægge, som er intetsigende.

- Hvis udstillingen var blevet placeret sådan et sted, ville udstillingen blive slået ihjel, fortæller han og viser det tomme lokale, som ganske vist er lyst, men også isnede koldt i forhold til det store lokale i de mørke men varme nuancer.

Han overtog lokalerne i samme stand, som da de blev forladt af de seneste brugere.

- Jeg kan godt li’ at stå for det hele selv. Selv toiletterne skal jeg havde gjort rene til åbningen af udstillingen. Jeg elsker at gøre et ikke-sted til et sted. Når du udstiller på et galleri, er det hele ordnet for dig, siger kunstneren, som tidligere har udstillet i nedlagte fabriksbygninger, pakhuse og beskyttelsesrum.

En del af udstillingen kan ses i gammeldags montre og en arkivreol af den slags, der før i tiden blev brugt på bibliotekerne, hører også med til inventaret.

Udstillingen "Arkivet" er med hans egne ord et fragmenteret udstillingsunivers. Udgangspunktet er en meget trist begivenhed midt i 60’erne. Som 12-årig mistede Bruno Kjær sin fætter. Han var sømand og druknede på en rejse fra Stralsund til Middelfart.

- Det gjorde et voldsomt indtryk på mig, men for mig døde han aldrig. Han lever fortsat og jeg fortæller hans historie videre, fortæller Bruno Kjær.

Fætterens fantastiske rejse videre "i livet" har Bruno Kjær skildret i bl.a. 204 linoleumstryk. De er ikke alle med på udstillingen, men på godt et halvt 100 kan man følge ham rundt i verden. Fætteren kommer forbi den italienske ø Lampedusa, som afrikanske migranter satte kursen mod og hvor mange mistede livet inden de nåede i land. Fætteren kom også forbi World Trade Center og oplevede terrorangrebet 911.

Og fætterens rejse fortsætter - vi ved ikke hvornår den slutter. Men vi kan se, at han også er kommet forbi Sri Lanka og fundet konkylier på stranden og fået et blad fra verdens ældste plantede træ med hjem. Bøgerne fortæller, at endestationen endnu ikke er nået - selv om teksten er afvasket. Det har været en lang rejse over mange år - folk er døde. Men det sidste, der forgår er tænderne. Vi kan se dem i en af montrerne.

Udstillingen åbner på lørdag 10. marts kl. 13. Den kan ses hver dag fra kl. 15 til 17 frem til 25. marts.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...