Foto: Nicolas Cho Meier
Mennesker

Den lille gentleman-manual

Mette Goddiksen har lavet en guide til dem, der ikke kan finde ud af forskellen på flirt og sexchikane

01. november 2020 kl. 16:00

KLUMME: Huha. Jeg skal love for, der bliver luftet ud og gjort hovedrent for øjeblikket. Det fyger ind med #metoo- og sexismebeskyldninger i stort set alle brancher og samfundslag. Nogle lugter lidt af bullshit. De fleste dufter af ren luft og en ny start. For der var sgu et muldent indeklima rigtig mange steder.

Og så er der de tusindvis af mennesker, der på Facebook deler sådan et opslag skrevet af en flot, frisk kvinde, der giver thumbs up til mænnerne og takker dem for, at ”de har klappet hende i r…. ”(der skal vel stå røven, men pågældende kvinde er alt, alt for pæn til at skrive ordet helt ud). Hun takker desuden mændene for, at de har holdt hende tæt i deres stærke mandearme og sådan noget underforstået noget med, at hun i hvert fald ikke er som de væmmelige, frigide #metoo-hystader. Hm. Egentlig er det svært at finde ud af, om opslaget er et debatindlæg eller en decideret kontaktannonce?

Men sikkert er det, at der er rigtig meget tvivl derude om, hvad forskellen på en flirt/et kikset scoringsforsøg og så sexisme/chikane er. Jeg troede egentlig, det var ret let at kende forskel, så jeg har tidligere afholdt mig fra at bringe en manual med eksempler fra mit eget liv. En sådan kan jo virke så selvfølgelig, at den bliver helt nedladende. På den anden side er det måske ligesom opskrifter på soufflé eller manualer fra IKEA: Det er ikke alle forundt at gennemskue dem eller se logikken. Ikke alle er gode til at gennemskue deres medmenneskers signaler. Fair nok.

Alligevel beklager jeg på forhånd over for alle jer, flertallet, der helt naturligt kan afkode, hvornår I træder på andre mennesker:

Undskyld, alle jer, der godt kan se, at nok siger hendes mund en beklemt, nervøs latter, fordi hun ikke vil have, at du taber ansigt på grund af din anmassende opførsel, men hendes øjne lyner af vrede eller er blanke af ydmygelse. Undskyld, de herrer og damer, der godt kan finde ud af at opføre jer ordentligt. I behøver jo ikke læse det her.

Listen er mest til dem, der mener #metoo smadrer mystikken og magien mellem kønnene, og ”at nu må man ikke engang flirte eller give en kompliment mere”.

For det må da. Hvilket fører mig frem til første punkt på min liste:

”Dine øjne er som skovsøer”, ”sørme en smart kjole” (ja tak).

Spontant stikke sin tørre finger op i en fremmed kvindes tissekone på en bar/til en fest for lige at lade hende vide, at hun er sexet, og man gerne kopulerer med hende (nej tak).

Hanke op i sin egen liderlighed i stedet for at lade den gå ud over folk, der er lavere i hierarkiet (ja tak).

Som ældre leder eller medarbejder at stampe under bordet og fløjte gennem hele kontoret, når den usikre, behagesyge ungarbejder rødmende passerer. Eller komplimentere en kollegas bagdel ved (som en brunstig hund) at lave humpebevægelser, når hun bukker sig ned for at tage noget i lav højde (nej tak).

At invitere et sødt medmenneske på en date, der eventuelt – og hvis hun har lyst - fører til en kinddans og endnu en date, der til sidst fører til masser af børn og børnebørn (ja tak).

Som leder at invitere en medarbejder ud – og gøre livet for hende så surt, at hun må sige op, fordi hun høfligt har afslået (nej tak).

Virkelig at se sine medmennesker ind i øjnene og vente på forskellige tegn på, at lidenskaben er gengældt (ja tak). Og OBS til det punkt: Et samtykke behøver ikke blive givet via skriftlig kontrakt eller en mundtlig, juridisk bindende aftale, som samtykke-skeptikere ofte gør sig muntre med. Det fungerer lidt ligesom, når man spørger en kammerat, om man må få en øl: Han kan sige ja på så mange måder, hvis man er opmærksom på tegnene: Han åbner køleskabet, han nikker, han rækker dig en øl osv.

At blive skumliderlig og finde en fremmed kvinde at mose sit hårde underliv ind imod, f.eks. på et dansegulv eller i en mørk gyde – og eventuelt toppe den med et forsøg på overfald/decideret overfald (nej tak).

Og listen kunne udvides i det uendelige. Alle kvinder har de her historier og set i det lys, så er det forbavsende lidt, der er kommet frem. De fleste er såmænd flinke mennesker, der ikke søger hævn for fortidens synder eller ønsker en pattebarnsagtig drengene mod pigerne-kamp. Mange af os ønsker blot en ændring nu. Kan vi ikke godt snakke om, hvordan vi gør det, uden de få, men meget larmende, afsporer debatten med enten overreaktioner på eller negligering af problemet?

Og hvis du stadig er i tvivl om forskellen på flirt/kærlighedsmagi og så chikane/magtmisbrug: Bare vær en gentleman m/k. Udvis respekt og pas på andre menneskers værdighed.

Annonceret indhold

Nyeste