Interessen for at besøge Aalborg Zoo er enorm, og det kan mærkes i parken. Vi har mødt dyrepasser Marc Alcott

AALBORG: Marc Alcott er 33 år og bosiddende i Vestbyen. Han har altid haft en stor interesse for dyr, og derfor startede han på Landbrugsskolen lige efter 10. klasse. Han har siden arbejdet i zoologiske haver i både England og København, men han er nu vendt hjem til Aalborg, hvor han har fået job i Aalborg Zoo. Han arbejder med chimpanserne, orangutangerne, bavianerne og lemurerne, og det fascinerer ham at arbejde med så intelligente dyr. Han kan også mærke, at der er en stigende interesse for at besøge dyrene i Aalborg Zoo.

Camilla Gammelgaard
Marc Alcott har både arbejdet med dyr i England og København, nu er han vendt hjem til Aalborg. Foto: Martin Damgård

Hvis jeg siger Aalborg, hvad får det så dig til at tænke på?

Når du nævner byen Aalborg for mig, så giver det mig en masse associationer til steder, som har haft stor betydning for mig gennem min opvækst, og samtidig en følelse af stolthed over at være en del af den generation, jeg voksede op i. Jeg er stolt af at kunne kalde mig nordjyde, det har virkelig noget gennemslagskraft, både i tale og på skrift. Det giver nogle associationer til ord som troværdig, robust, ydmyg og arbejdsom. Det er jo ikke helt skidt, synes jeg.

Er der nogle steder i byen, som betyder noget særligt for dig?

Der er adskillige steder fra min barndom, som øjeblikkeligt tager mig på en følelsesmæssig tidsrejse, når jeg besøger dem. Det kan være den gamle "Skrammellegeplads" på Skydebanevej, Friluftsbadet, Kridtgraven, min gamle skole Gl. Hasseris Skole og alle de grønne arealer omkring mit barndomshjem på Løvstikkevej i Mølholm. Da jeg blev voksen, flyttede jeg til det sted i Aalborg, som jeg holder mest af i dag, nemlig proletarkvarteret, Vestbyen. Her har byen virkelig beholdt sin genkendelige charme og dna i takt med, at den samtidig har udviklet sig og fulgt byfornyelsen løbende. Alt det nye betonbyggeri, der skyder op ude i den østlige ende af byen, har ikke samme dna som resten af byen, synes jeg.

Camilla Gammelgaard
Vi skal være stolte af at have Aalborg Zoo, siger Marc Alcott. Foto: Martin Damgård

Nu er du dyrepasser i Aalborg Zoo. Hvordan opstod din interesse for dyr?

Min interesse for dyr startede, da jeg var omkring 14 år gammel, da jeg rutinemæssigt begyndte at se Animal Planet, når jeg fik fri fra skole. Her fangede et engelsk program med chimpanser og andre primater hurtigt min interesse. Det må være her, de spæde frø blev sået, for jeg har nu arbejdet med primater professionelt i 12 år, og jeg føler kun lige, jeg er gået i gang. Jeg bliver nok aldrig klog på mennesker. Vi er en svær art at forstå på mange punkter. Det virker langt nemmere at skulle fokusere på de 400 andre arter af primater, der findes i verden.

Du har arbejdet i Københavns Zoo i en periode, men er vendt hjem til Aalborg. Hvordan kan det være? Hvordan er det at være en del af holdet i Aalborg Zoo?

Jeg forlod Aalborg i 2007 til fordel for et arbejde med primater i en engelsk zoologisk have. Trods det at være halv englænder og endda have boet i landet en gang tidligere, blev savnet til Danmark for stort, og efter to fantastiske år i England, var jeg så heldig at blive ansat i Københavns zoologiske have, hvor jeg var i næsten 10 år. Men som de fleste nordjyder gør, efter lidt eventyr og udenlandsrejser, så vender vi ofte tilbage til vores rødder. Jeg savnede min familie og venner, men faktisk også byen her. Det familiære tilhørsforhold man får til Aalborg, lader kun til at blive stærkere med årene, i hvert fald for mig.

At blive ansat i Aalborg zoo sidste år var en fantastisk følelse, og jeg føler mig utrolig beæret over at blive taget så godt imod, selvom man får lidt hug en gang imellem for at være "københavner", men det tager jeg med et smil. Når man har fantastiske kollegaer og arbejder med det, man brænder for og er passioneret omkring, så føles arbejde ikke rigtig som arbejde. Og hvem ønsker ikke det?

Camilla Gammelgaard
Lemurerne er nogle af de dyr, som Marc Alcott arbejder med til daglig. Foto: Martin Damgård

Der er for nylig offentliggjort tal, som viser, at folk strømmer til zoologisk have i år. Hvordan oplever du det i din dagligdag?

Interessen for dyr og zoologiske haver blandt vores gæster, kan mærkes på flere områder. Folk ved meget om dyr i dag, dels pga. den formidling omkring dyr og naturbevarelse, som zoologiske haver i stigende grad lægger mere fokus på. Men også pga. alle de fantastiske dyreprogrammer på tv, der bliver bedre og bedre med tiden, især dem fra BBC. Dyrevelfærd et blevet et dagligdagsbegreb, som flere og flere danskere interesserer sig for. Og med den viden, der konstant forskes i omkring dyr og deres naturlige levevis, så har zoologiske haver gennem de sidste par år, virkelig ændret radikalt på måden, vi holder dyr på i fangenskab, og hvordan vi forvalter de forskellige dyrebestande. Det gør, at vores gæster i dag besøger zoologiske haver med et andet perspektiv. I gamle dage bestod en zoo blot af en dyresamling fordelt i utilstrækkelige anlæg og bure, og de vilde dyr skulle gerne tæmmes til de besøgendes fornøjelse.

Hvilken betydning, tænker du, det har for Aalborg som by at have en attraktion som Aalborg Zoo?

Aalborg Zoo er en traditionsrig byoase for mange generationer. Flere hundredetusinde besøgende hvert år tager på hyggelige familieture med hund og madpakker og nyder byens offline frirum blandt nogle af verdens mest fascinerende og truede dyr. Aalborg Zoo spiller en helt afgørende rolle for bevarelse af truede dyr, og dét er noget, vi skal være stolte af i Aalborg.

Den er også den første miljøcertificeret zoo i verden, og er den europæiske stambogsholder for den asiatiske løve, og det er også noget, vi skal være stolte af her i Nordens Paris. Zoo er også besøgt af mange turister hvert år, hvilket er godt for byens erhvervsliv. Derfor synes jeg, at Aalborg Zoo er utrolig vigtig for byen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...