Sædbank har undersøgt årsag - og den er måske ikke helt, som du tror

AALBORG: Der er for langt mellem mænd, der vil donere en portion af deres sæd. Manglen på sæddonorer har nu fået den aalborgensiske sæd- og ægbank, Cryos International, til at kigge nærmere på mændenes begrundelse for at lægge en klat.

Man har spurgt 383 danske mænd om deres motivation - heriblandt 88 mænd her fra byen. Og forklaringen vil måske overraske dig. For stik imod, hvad mange tror, er det ikke penge, der er den primære drivkraft, skriver Cryos i en pressemeddelelse.

Tværtimod angiver de fleste respondenter, at de primært donerer sæd for at hjælpe barnløse mennesker. Først på den næste plads kommer det økonomiske motiv på banen. Undersøgelsen viser i øvrigt, at kun fem procent udelukkende er sæddonor for at tjene penge.

Ud over motivationen for at donere har Cryos også undersøgt andre elementer ved livet som sæddonor.

For eksempel viser undersøgelsen, at langt størstedelen af sæddonorer har det fint med at fortælle venner og familie om deres beslutning om at bliver sæddonor. 86 procent af donorerne har fortalt deres partner om deres donationer, omkring 50 procent har fortalt andre udvalgte personer, mens 32 procent har valgt at være helt åbne omkring det.

- Vi er glade for at få bekræftet, at tabuet omkring sæddonation er ved at forsvinde. Det giver os håb for at kunne anspore flere mænd til at blive sæddonorer i fremtiden. Vi er også glade for at se vores formodninger med hensyn til donorers motivationer blive bekræftet af den videnskabelige data. Som vi tidligere har antaget, er økonomisk kompensation ikke en irrelevant faktor for at donere sæd. Den overskygges dog i høj grad af donorernes altruistiske motiver, siger direktør for Cryos International Helle Sejersen Myrthue i pressemeddelelsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...