Den portugisiske street art-kunstner Vhils er i gang med et helt specielt kunstværk. Foto: Michael Koch
Livet her

Derfor er der borelarm i Danmarksgade: Gigantnavn laver særligt kunstværk

Stort street art-værk bliver hugget ud i mur i midtbyen

12. juni 2019 kl. 10:36

AALBORG: Har du studset over en insisterende maskinlarm i Danmarksgade og Christiansgade de seneste dage, så er forklaringen her. En af street art-kunstens superstjerner, portugisiske Vhils, er nemlig netop nu sammen med to assistenter i gang med at forandre en væg i Christiansgade.

- De ankom natten til søndag og gik i gang stort set med det samme, fortæller indehaver af Kirk Gallery, Lene Kirk.

Vhils har udviklet sin egen metode, hvor han hugger værket ind i væggen. Foto: Michael Koch

Vhils' værk er den seneste murudsmykning i Aalborg-galleriets femte udgave af projektet "Out in the Open", som sætter farver på gavle og vægge overalt i byen. Men i modsætning til de øvrige værker, er der her ikke tale om et murmaleri - men snarere et hakkeri, hvor kunstneren så at sige bryder ned for at bygge op.

- Vhils har udviklet sin helt egen metode, hvor han hugger eller hakker værket ud i en pudset væg. Efterhånden som arbejdet skrider frem, træder motivet også frem. Det er det, der gør ham så speciel og til et giganavn på verdensplan, forklarer hun.

Ingen boren efter kl. 22!

Tidsplanen for arbejdet med værket i midtbyen er yderst stram, for portugiseren, der egentlig hedder Alexandre Farto, har kun få dage til at udsmykke muren, og arbejdet skal helst foregå i tørvejr.

Derfor har Lene Kirk og hendes assistenter også på forhånd måttet levere boreprøver af væggen, sørge for, at den var pudset op i den rigtige farve og sendt masser af billeder frem og tilbage mellem galleriet og kunstneren, der bor dels i London og dels i Lissabon.

- Da de kom, havde de en færdig skitse til værket, som de gik i gang med at tegne op på væggen natten til søndag, sådan at de kunne begynde med bor og mejsel, når det blev lyst, forklarer Lene Kirk.

Hun tilføjer med smil i stemmen, at verdensnavn eller ej, så har hun fortalt kunstneren, at der altså ikke er noget med at bore efter kl. 22, for arbejdet går ikke stille af.

Foto: Michael Koch

Højt på ønskelisten

Vhils laver hovedsageligt portrætter af helt almindelige mennesker - og sådan et bliver det også her i Aalborg. Men noget nærmere om, hvordan værket kommer til at se ud, ved end ikke Lene Kirk.

- Nej, jeg glæder mig i den grad til at se det være færdigt, siger hun.

Det er første gang, at Vhils arbejder i Danmark, og Lene Kirk lægger ikke skjul på, at den unge portugiser og hans særprægede teknik længe har været på hendes ønskeliste over kunstnere, hun gerne så her i byen.

- Det har vi arbejdet på længe. Og egentlig skulle han have været her sidste år, men vi kunne ikke få aftalen landet på en rimelig måde, siger hun.

Foto: Michael Koch

Hvad værket koster, ønsker hun ikke at tale om, men det er af egen lomme som en gave til byen. Og alene det faktum, at Vhils har 15 ansatte i sin "kunst-virksomhed", der skal have løn hver måned, og at han kun flyver på businessclass, giver et fingerpeg om, at han på ingen måde er billig.

- Nej, vi tjener ingen penge på det her, tvært imod. Men det handler om passion, siger hun.

Gigantisk murmaleri

Også i den anden ende af byen - på Tove Ditlevsensvej - bliver der arbejdet på højtryk for at få et værk i Out in the Open-serien færdigt.

Det er den australske kunstner Fintan Magee, der i knap en uge har malet på et gigantisk murmaleri på endegavlen på en af de store blokke, der kan ses fra motorvejen.

Både Vhils og Fintan Magee ventes at blive færdige med deres værker i løbet af i dag, onsdag 11. juni.

Australske Fintan Magee har i knap en uge været i gang med et enormt værk på Tove Ditlevsensvej. Foto: Kirk Gallery
Annonceret indhold

Nyeste