Hvad skal der være? Den tomme grund i Bispensgade får mange til at stoppe op og kigge. Foto: Katrine Schousboe
Livet her

Det skal der ske med Matas-grunden

Byggearbejdet i Bispensgade går snart i gang, men først skal arkæologer tjekke jorden

17. august 2022 kl. 19:04

AALBORG: Mange stopper op, og nogle tager sågar billeder. Det er da også en af byens velkendte bygninger, der hen over sommeren er blevet jævnet med jorden og har efterladt et hul i bygningsrækken i Bispensgade.

Lige nu ligger grunden øde hen, men allerede fra næste uge kan du efter planen se forandring på grunden, hvor blandt andet Matas og senest en outlet-forretning har holdt til.

- Der bliver ét stort butikslokale i stueplan og nogle lidt specielle lejligheder ovenpå, fortæller ejer af investeringsselskabet Egonsminde, Michael Jensen.

Det er netop selskabet, der har købt Bispensgade 3 for at forvandle den til et nybygget erhvervs- og boligbyggeri i den bedre ende. Lejlighederne får blandt adgang til taghaver, og der vil blive indeliggende altaner mod Cortesgyde.

Kælderen fra det tidligere byggeri bliver, men bliver fyldt op med sand. Foto: Katrine Schousboe

Flagshipstore

I stueplan er der skrevet kontrakt med én lejer, der skal have butikslejemålet. Hvem det er, vil Michael Jensen fortsat ikke fortælle, men kan dog afsløre, at det er en aktør, der i forvejen er til stede i byen.

- Det er en stor flagshipstore, og bliver en af byens flotteste butikker. Og jeg kan da sige så meget, at det ikke er endnu en tøjforretning, siger han uden ellers at ville komme det nærmere.

Den kommende uge vil der som sagt begynde at komme aktivitet på byggepladsen. I første omgang med nogle indledende øvelser, hvor 150 metalpæle ved hjælp af vand skal skylles 18 meter ned i jorden som fundering.

Det er en skånsom metode, forklarer Michael Jensen, fordi den ikke er lige så støjende, som hvis der skulle bankes pæle i og samtidig også tager hensyn til, at der er historiske ejendomme omkring grunden.

Visualiseringen af nybyggeriet viser et forslag til volumen og et generelt facadeudtryk. Visualisering: Claus Otto Nielsen

Museet skal i jorden

I forbindelse med byggestart er det aftalt med Nordjyske Museer, at de skal ind og lave arkæologiske forundersøgelser på grunden.

- Vi har dog ikke nogen umiddelbar forventning om at finde noget stort, fordi bygherre ikke skal frygteligt langt ned i jorden, fortæller museumsinspektør Stig Bergmann Møller.

Museet kommer derfor til at grave et par render, og dukker der ikke noget væsentligt op, bliver der ikke gjort yderligere.

- Det mest interessante for os ville være, hvis vi kunne komme ned til voldgraven, som angiveligt løber under grunden, men der ville man skulle halvanden til to meter ned, siger han.

Arkæologerne har tidligere fundet spor af voldgraven fra 1300-tallet ved Bispensgade 1 og lidt længere oppe ad gaden, hvor Knud Engsig Boghandel tidligere lå.

- Derfor forventer vi også, at vi ville kunne se den under Bispensgade 3, men bygherre skal slet ikke ned i den dybde, og derfor bliver det ikke i denne omgang, fastslår Stig Bergmann Møller.

I nyere tid huskes Bispensgade 3 for, at der lå en Matas. Tidligere var det i årevis undertøjsforretningen Nordjylland. Senest har der været outlet. Arkivfoto: Martél Andersen <i>Foto: Martél Andersen</i>
Annonceret indhold

Nyeste