Over fire år vil teateret lave tre forestillinger med udgangspunkt i byens fortællinger

AALBORG: Aalborgs mangeårige historie er rig på drama og fortællinger, der også er relevante i dag.

Nu vil Aalborg Slotsteater genoplive tre af Aalborghistoriens største fortællinger som slotsteater i slotsparken ved Aalborghus Slot.

- Aalborg og Nordjylland har en meget spændende historie med en masse dramatiske fortællinger, som vi i Aalborg Slotsteater vil aktualisere og levendegøre over for publikum på Aalborghus Slot. Her vil vi i løbet af 2020-24 opføre tre udendørs teaterforestillinger om historiske nordjyske personligheder og begivenheder, forklarer kunstnerisk og administrativ leder Martin Schwab.

De tre forestillinger opføres om sommeren i henholdsvis 2020, 2022 og 2024.

Den første forestilling har arbejdstitlen ”Tobakken - C.W. Obel” og er historien om C.W. Obels tobaksimperium.

I 2022 hedder teaterstykket ”Harald Jensen” og er beretningen om Aalborgakvavittens fædre og om De Danske Spritfabrikker.

Endelig i 2024 hedder forestillingen ”Rantzaus Mænd” og er fortællingen om Johan Rantzau, der 18. december 1534 myrdede omkring 2.000 nordjyske bønder.

Aalborg Slotsteater har tidligere iscenesat flere forskellige historiske fortællinger og opførte sidste år den anmelderroste forestilling ”Jomfru Ane & Maren Turis – Kærlighed, Magt og Hekseri”, som var et musikalsk, tragikomisk teaterstykke om to af Aalborgs mest berømte og berygtede kvinder.

Aalborghus Slot skal igen være ramme om en række historiske teaterforestillinger. Arkivfoto: Nicolas Cho Meier

Unikke events på slottet

Det er Aalborg Slotsteaters tanke, at teateropsætningerne kan indgå i de samlede idéer for Aalborghus Slot, hvor man gerne vil aktivere området midt i Aalborg by til historieformidling:

- Vi drømmer om at skabe unikke kulturevents i Aalborghus Slots fantastiske og historiske rammer, hvor professionelle kunstnere i samarbejde med lokale ildsjæle skaber en levende og moderne formidling af vores historie og kulturarv i stil med, hvad man kender fra Frilandsmuseet nord for København, siger Martin Schwab og fortsætter:

- På Aalborghus Slot vil vi være det professionelle teatertilbud, som er med til at bevare og udvikle det historiske perspektiv, så også byens sjæl er med til at farve fremtidens aalborgensiske identitet.

Lars Nørbach, som er direktør for Nordjyllands Historiske Museum og medlem af Aalborg Slotsteaters bestyrelse, er ligeledes begejstret for det historiske og kulturelle projekt omkring Aalborghus Slot:

- Jeg tror, at Aalborghus Slot kan spille en rolle som et attraktivt bindeled mellem midtbyen og havnefronten, og som et historisk og fysisk ankerpunkt blandt havnefrontens mange øvrige kulturelle tilbud. Jeg ser Aalborghus Slot som et attraktivt sted at formidle byens mere end 1.200 år spændende historie – ikke bare i form af udstillinger inde på slottet, men også som et samlingssted, hvor mange forskellige aktiviteter – blandt andet udendørs teater, historiske markeder og andre spændende arrangementer – vil trække endnu flere mennesker til byens kulturelle hotspot på havnefronten, siger han.

Fremtiden for Aalborg Slotsteater og Aalborghus Slot er dog stadig usikker. I øjeblikket er Aalborg Kommune derfor ved at undersøge mulighederne for, at Nordjyllands Historiske Museum og Aalborg Stadsarkiv kan flytte ind i lokalerne på Aalborghus Slot og dermed samle Aalborgs historie på ét sted.

Aalborg Slotsteater hed tidligere Teater Nord og er en professionel teaterforening, som skaber kulturarrangementer, der understøtter den nordjyske identitet og historie. De medvirkende er både professionelle skuespillere og frivillige aktører, der laver forestillinger på højt kunstnerisk niveau.

Teatret har planlagt tre forestillinger i henholdsvis 2020, 2022 og 2024, forklarer kunstnerisk og administrativ leder Martin Schwab. Arkivfoto: Henrik Bo
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...