Politiet mødte op på Borgmesterens forvaltning og bad om adgang til kommunens IT-systemer.
Det sker

Aalborg Kommune ransaget af politiet

Politiet er i dag mødt op hos Aalborg Kommune for at ransage i forbindelse med sagen om udbygningsaftaler

30. november 2022 kl. 14:08

AALBORG: Aalborg Kommune fik i dag besøg af politiet i forbindelse med en ransagning i sagen om ulovlige udbygningsaftaler.

Det bekræfter borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) overfor Nordjyske.

- Der har været en ransagning angående udbygningsaftalerne. Politiet har bedt om at få adgang til kommunens it-servere, som står på Boulevarden 13, og det har de så fået, siger han.

Han fortæller, at politiet også mødte fysisk op på By- og Landskabsforvaltningen på Stigsborg Brygge i Nørresundby.

Det var National Enhed for Særlig Kriminalitet, der rykkede ud tidligt i morges. Det bekræfter kommunikationsrådgiver Camilla Palmann.

National Enhed for Særlig Kriminalitet

  • National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) blev oprettet 1. januar 2022 for at styrke indsatsen mod den mest komplekse økonomiske kriminalitet, organiserede kriminalitet og it-kriminalitet.
  • National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) ledes af politidirektør Lasse Boje Nielsen og forestår efterforskning og strafforfølgning i egne sager, ligesom NSK understøtter politikredsenes arbejde, herunder med kriminaltekniske ydelser, der skal bidrage til effektiv efterforskning og strafforfølgning i hele politiet og anklagemyndigheden.
  • NSK er organiseret som de øvrige politikredse med en politisøjle, en anklagersøjle og en stabssøjle. Dertil er et hvidvasksekretariat. Politisøjlen i NSK består af to efterforskningslinjer; Efterforskning VEST og Efterforskning ØST, samt en samlet Efterretning og Analyse og Kriminalteknik-linje. 
  • I NSK er otte tidligere enheder samlet, der varetager specialiserede opgaver: Særlig Efterforskning Vest, Særlig Efterforskning Øst, Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet, Grænsecenter Øresund, Nationalt Kriminaltekniske Center, Nationalt Cyber Crime Center samt dele af Nationalt Efterforskningscenter og Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

- Det er korrekt, at vi har haft en koordineret aktion i morges i blandt andet Aalborg, et par andre adresser i Nordjylland samt i København. Det er sket som led i en efterforskning af en sag, som efterforskes af NSK, oplyser Camilla Palmann.

Hun vil ikke nærmere ind på, hvor mange politifolk fra NSK, som deltog i aktionen.

By- og landskabsrådmand, Jan Nymark Thaysen (V) bekræfter også, politiet har været forbi de to forvaltninger.

- Politiet har besøgt administrationsbygningerne med henblik på at få udleveret oplysninger i en igangværende efterforskning, siger rådmanden og bekræfter også, at efterforskningen vedrører sagen om udbygningsaftaler.

Ifølge rådmanden er det dog ikke Aalborg Kommune, politiet er efter.

- Det er mig bekendt i forbindelse med en anden efterforskning.

Sagen om udbygningsaftaler

  • Ifølge planlovens paragraf 21b er en udbygningsaftale kort fortalt en frivillig aftale mellem kommunen og en grundejer om finansieringen af fysiske infrastrukturanlæg - som for eksempel et ny vejkryds eller - som det var tilfældet i forhold til Spritten A/S, som startede kritikken af Aalborg Kommunes praksis - finansiering af dele af et nyt kajanlæg.
  • Det viste sig senere, at Aalborg Kommune handlede ulovligt, fordi udbygningsaftalerne ikke blev indgået frivilligt og det har efterfølgende fået flere ejendomsudviklere til at lægge sag an mod kommunen.
  • Aalborg Kommune afskedigede i forbindelse med sagen direktøren i By- og Landskabsforvaltningen og stadsarkitekten.

Jan Nymark Thaysen fortæller, han ikke kender til politiets normale procedurer, men at kommunen selvfølgelig ville have sendt politiet materialet, hvis de havde spurgt efter det.

- En ransagning er selvfølgelig voldsom, og det er klart, det sætter det nogle følelser i gang, når der møder politi op på en arbejdsplads. Jeg er sikker på, mine medarbejdere gerne havde været det foruden. Men nu er det sådan, det er, og det er åbenbart standardprocedure.

Rådmanden fortæller, at kommunen samarbejder med politiet, men at han ikke kan sige mere på nuværende tidspunkt og henviser til politiet, da der er en efterforskning i gang.

Se også
Spritten A/S vil have toppen fra kommunen og Enggaard til at vidne i erstatningssag
Se også
Han kræver over seks mio. kroner af Aalborg Kommune

Annonceret indhold

Nyeste