Aalborg har flere gange tidligere haft besøg af en afdeling af DM i festfyrværkeri - f.eks. en semifinale i 2014. Arkivfoto: Claus Søndberg
Det sker

DM i fyrværkeri: Her får du det flotteste syn

Tre af landets bedste fyrværkere dyster på havnen på lørdag

11. juni 2018 kl. 11:38
Opdateret kl. 12:16

AALBORG: Du skal satse på skyfri himmel, let vind og lunt vejr på lørdag, 16. juni.

Det vil nemlig være det helt perfekte vejr for det store fyrværkerishow i forbindelse med Aalborg Regatta 2018.

- Det skal helst blæse lidt, så røgen kommer væk, men omvendt ikke så meget, at publikum fryser, forklarer Kurt Pedersen, formand for Silkeborg Turist- og Regattaforening, som står bag arrangementet.

Fyrværkerishowet er en af i alt seks indledende runder ved DM i festfyrværkeri. Tre af landets bedste fyrværkere stiller op med hver deres spektakulære forestilling.

- Man skal forvente at se tre firmaer, som på hver deres måde virkelig udfører kunst på himlen, fastslår Kurt Pedersen.

Hvert firma må bruge, hvad der svarer til 175 kilo rent krudt, og så skal de ellers dyste om at lave den flottest sammensatte forestilling.

- Generelt kan man sige, at man skal ramme dagen. Det hele skal gå op i en højere enhed, så at sige. Dommerpanelet kigger blandt andet på farvesammensætningen, om luftbomberne kommer op i den rigtige højde, og hvordan man skyder op i luften, forklarer han.

Fyrværkerne dyster bl.a. om at lave den flotteste farvesammensætning, hvordan bomberne kommer op i luften og nøjagtigheden i showet. Arkivfoto: Claus Søndberg

Her skal du stå

Langt hovedparten af fyrværkeriet vil være på himlen, men skal du have det allerbedste udsyn og være sikker på at få det hele med, så skal du stå på havnefronten i Aalborg.

- Der vil altid være nogen af dem, der prøver noget af det allernyeste. Og jeg forventer, at vi f.eks. vil se vandbomber, som man kun vil kunne se hvis man er på selve havnen, siger han.

Fyrværkeriet bliver sat op på Nørresundbysiden cirka overfor Musikkens Hus, og det vil derfor være her, man får det fulde billede, vurderer Kurt Pedersen.

Fyrværkerne bruger syv-otte timer på at stille deres show op, og generelt er det hele styret af computere. Nogle enkelte bruger dog stadig at tænde fyrværkeriet selv.

- Bomberne har op til otte meter lange lunter, som brænder lynhurtigt. Der skal derfor ikke megen unøjagtighed til, før det ikke kommer af sted nøjagtig, som de ønsker. Og sådan et show handler om timing, særligt for dem, der planlægger at få flere bomber til at gå af på én gang, forklarer han.

Det er i øvrigt et panel på ca. 10 personer fra fyrværkeribranchen samt 20 aalborgensere, der skal vurdere, hvem der klarer sig bedst i konkurrencen og dermed går videre.

Hver af de tre deltagere, Ilbjerg Fyrværkerifabrik, Color Power Festfyrværkeri og FS Fireworks brænder fyrværkeri af for op mod 70.000 kr. på showet.

Fyrværket begynder kl. 23.

Annonceret indhold

Nyeste