Organisationer og private er gået sammen om at sætte fokus på klimaproblemer. Se programmet her

AALBORG: Er du lige så bekymret for klimaet, som millioner af mennesker verden over? Så kan du de kommende dage være med til at gøre en forskel - lige her i Aalborg.

Organisationer og privatpersoner nemlig gået sammen om at lave en klimauge, der skal sætte fokus på de mange udfordringer, vi står overfor.

- Det er første gang, vi forsøger at koordinere de mange tiltag, der er i byen. Og det har virkelig været positivt og med masser af energi, siger Astrid Budolfsen, der er en af koordinatorerne bag klimaugen.

Ugen er inspireret af det verdensomspændende tiltag Global Week For Future og til både start og slut er der strejker og demonstrationer til fordel for klimaet.

- Det er vigtigt for os at vise, at det her ikke kun er noget, der foregår i København, at det er for alle. Samtidig kan det også virke inspirerende for andre byer, at det er muligt at lave en hel uge, for når man er klimaaktivist kan man godt have oplevelsen af, at man er den eneste, der interesser sig for de her ting. Det er man ikke, siger Astrid Budolfsen.

Selv er hun - med egne ord - nærmest med i alle de klimaorganisationer, hun kan slippe af sted med, men hendes hjerte brænder særligt for Fridays For Future, som inspireret af Greta Thunberg laver globale klimastrejker.

- Men i vores nye samarbejde betyder det ikke så meget. Vi prøver at hjælpe hinanden på tværs af organisationerne med f.eks. at sende pressemeddelelser ud og lave andre praktiske ting, siger Astrid Budolfsen.

Katrine Schousboe
Klima-tiltagene er arrangeret af både foreninger og private. Arkivfoto: Lasse Sand

Torsdag 19. september

Life cycle analysis workshop hos Den Grønne Studenterbevægelse Aalborg i samarbejde med Ungdommens Naturvidenskabelige Forening Aalborg.

Ph.d. Massimo Pizzol, AAU, giver et oplæg om Life Cycle Assessment (LCA), hvor man kigger på varers livscyklus og hvor bæredygtige, de er - f.eks. om man bør vælge en plastik- eller papirpose. Herefter der er diskussion.

Hvornår - torsdag, 19. september, kl. 19-21

Hvor - Create, Rendsburggade

Hvor meget - Det er gratis at deltage, du skal dog tilmelde dig

Fredag 20. september

Over hele verden kræver ungdommen handling. Selvfølgelig også i Aalborg.

For mens verdens politikere gør klar til forhandling om vores fremtid i FN kalder Fridays For Future-bevægelsen til global strejke fra skole og studier. Kravet er, at verdens ledere og ældre generationer skal tage klimakrisen alvorlig nu!

I Aalborg kan du deltage i klimaprotesten på Gammeltorv.

Hvornår - fredag, 20. september, kl. 10-13

Hvor - Gammeltorv

Hvor meget - Det er gratis at deltage

Søndag 22. september

Er du en af dem, der af og til misser skraldespanden, når du skal smide dit æbleskrog eller slikpapir væk - så er det nu, du kan råde bod på det.

De Unges Klima-Demonstration laver nemlig skraldeindsamling i det centrale Aalborg, for at forsøge at få os alle til at gøre vores del.

Aktionen begynder på John F. Kennedys Plads, og man spreder sig derefter ud over midtbyen for at samle affald. Alle er velkomne til affaldsindsamlingen.

Hvornår - søndag, 22. september, kl. 12-15

Hvor - John F. Kennedys Plads

Hvor meget - Det er gratis at deltage

Mandag 23. september

FN forhandlingerne begynder og i den anledning organiserer FN Ungdom Aalborg (UNYA) et foredrag, der forklarer i detaljer, hvad mødet går ud på. Efter et oplæg fra Pierre Vogler-Finck, der er koordinator for klimaaktionsgruppen i UNYA, er der diskussion.

Hvornår - mandag 23. september, kl. 17.30-19

Hvor - International House North Danmark, Rantzausgade

Hvor meget - Det er gratis at deltage

Onsdag 25. september

Daniel Rye, som måske mest er kendt for sit 13 måneder lange fangenskab hos IS, kommer til byen med sit foredrag Mens vi venter - en historie om mennesker på flugt fra klimaforandringer.

Daniel Rye er fotojournalist med særligt fokus på klimaflygtninge og vil fortælle om sit arbejde. Vi står som civilisation nemlig overfor nye udfordringer, hvor mennesker ikke blot flygter på grund af krig, men også pga. klimaforandringer.

Det er Den Grønne Studenterbevægelse Aalborg og Frit Forum, der står bag arrangementet.

Hvornår - onsdag 25. september, kl. 19-20.30

Hvor - Ungdomspolitisk Hus

Hvor meget - Det er gratis at deltage

Fredag 27. september

Klimaugen i Aalborg slutter med endnu en demonstration - eller generalstrejke. Her opfordres alle - uanset alder og uddannelse - til at bruge frokostpausen til at gå på gaden for klimaet.

Efter velkomst er der et minuts stilhed for klimaet, musik og taler.

Arrangørerne understreger, at mens strejker ofte er rettet mod arbejdsgivere, er denne rettet mod regeringen og at forlange handling.

Hvornår - fredag 27. september, kl. 12-14

Hvor - Gabels Torv

Hvor meget - Det er gratis at deltage

Du kan læse mere om Klimauge Aalborg på Facebook

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...