Pilegaards Antikvariat er en institution. Og i år bliver der tænkt nyt med særlige bogpakker og julekalendere

AALBORG: Duften er noget helt særligt. Det er papir i mange aldre, gulnede sider og et lille drys støv. Der er bøger alle steder - stående, liggende og balancerende på flader så små, at det bare må være et spørgsmål om tid, før de dratter ned.

Skråt overfor disken våger en enorm udstoppet hornugle over bøgernes svar på Aladdins hule, og på reolgavlene sidder udklip med tegneserier med bogreferencer. Det er et hyggeligt kaos med sin helt egen alfabetiserede orden.

Har du bare en gang været på jagt efter en helt særlig bog, har du besøgt Pilegaards Antikvariat i Algade. Hvis ikke, har du snydt dig selv om for en helt særlig oplevelse, for siden 1963 har antikvariatet været stedet at søge hen, hvis du har den mindste kærlighed til ord.

Katrine Schousboe
Pilegaards Antikvariat er en sindrig labyrint af bøger fra kælder til kvist. Foto: Henrik Bo

- Vi er på mange måder beviset på, at den fysiske bog fortsat har sin berettigelse. For lige så snart, man skal have noget lidt specielt, er det på papir, og her kommer vi så ind, fortæller Nina Iversen.

Hun har i mere end tre årtier arbejdet i forretningen i Algade og lægger ikke skjul på, at det er ligeså meget en passion, som det er et job.

En forespørgsel på bind tre i en børnebogsserie får hende kun til at tøve et øjeblik, før hun konstaterer, at den ligger i en kasse i kælderen. Spørgsmålet er bare, hvilken kasse, for dem er der mange af, fornemmer man.

Katrine Schousboe
Nina Iversen har været ansat i mere end 30 år og kalder arbejdet med bøgerne en passion. Foto: Henrik Bo

Bøger fra kælder til kvist

Antikvariatet råder da også over op mod en kvart million bøger i butiksområdet, loftet, kælderen og et fjernlager ude i byen. Omkring 64.000 titler er registeret på nettet og kan findes på butikkens hjemmeside, hvor en stadigt større del af salget af brugte bøger er flyttet over.

- I foråret, hvor alting jo var lukket ned, fordoblede vi vores netsalg, fortæller indehaver af og anden generation i Pilegaards Antikvariat Jens Pilegaard, som anslår, at halvdelen af firmaets omsætning i dag kommer fra netsalg.

Alligevel kan antikvariatet mærke, at corona koster. Udenlandske turister på bogjagt er der ingen af, og strøgkunder, der går på impulsiv skattejagt mellem reolerne, er der også blevet længere mellem. Flere års opgravning i Algade har heller ikke gjort noget godt for omsætningen i den fysiske butik.

- Ja, vi ser frem til at få lidt mere gang i det hele, når corona er slut, konstaterer han.

Katrine Schousboe
Antikvariatet har eksisteret siden 1963 - de første år dog i Møllegade. Foto: Henrik Bo

Men frem for at sidde på hænderne og vente på bedre tider har Pilegaard her i efteråret og ikke mindst frem mod julen tænkt nye tanker.

Antikvariatet har nemlig indgået et samarbejde med litteraturhistoriker Birgitte Krejsager om at lave håndplukkede bogpakker indenfor givne emner. Pakker, der er tænkt som selvforkælelse eller julegave til en nysgerrig læser.

- Birgitte har en helt anden tilgang til bøgerne, end vi har og har brugt timer på at gå rundt mellem reolerne og sætte pakkerne sammen. Det er litteratursamlinger af god kvalitet, som man kan blive klogere af, fortæller Nina Iversen.

Pakkerne koster nogle hundrede kroner og har fem-seks bøger i hver. Du kan f.eks. gå på opdagelse i et tema om katte, veje til Rom eller en pakke til særlig fordybelse. Med hver pakke følger et håndskrevet kort, hvor Birgitte Krejsager fortæller om sit valg.

- Jeg synes virkelig, det er en fin og nytænkende idé, som jeg forventer mig meget af, siger Nina Iversen og lægger flere af pakkerne på disken.

Katrine Schousboe
Glad for at læse? Så laver antikvariatet også særlige julekalendere sammensat efter f.eks. alder og interesser. Foto: Henrik Bo

24 flade pakker

I vinduet står også en enorm kasse med 24 indpakkede firkanter med kalendermærker på. Antikvariatet har nemlig også slået sig på julekalendere, der efter bestilling bliver sammensat ud fra modtagerens alder og interesser. De kan laves til alle, men særligt unge har vist sig at være interesserede i alternativerne.

- Vi kunne heldigvis se allerede sidste år, at mange helt unge ønskede sig brugte bøger til jul, og i det hele taget har en anden tilgang til litteratur end dem på eksempelvis 30-40 år, forklarer hun og kalder dem for Harry Potter-generationen.

Katrine Schousboe
Corona betyder, at en stadigt større del af bogsalget flytter over på nettet. Foto: Henrik Bo

- Mange vil rigtig gerne have bøger og lave deres egne samlinger. Det kan man f.eks. også se på Instagram, hvor bøger signalerer noget positivt for dem. Og når man først begynder at interessere sig for det, så breder interessen sig heldigvis ofte.

I det hele taget bruger Nina Iversen og de øvrige i antikvariatet i stigende grad tid på sociale medier, for erfaringen siger dem, at man her kan fange kunder ind, som ellers ikke ville komme i butikken.

- I de her år falder nogle af stor-bogsamlerne fra på grund af alder, og så skal vi ud og hente nogle nye. I den sammenhæng synes jeg, at de sociale medier er en medspiller for os, og at det faktisk er rigtig sjovt at beskæftige sig med, siger hun.

Pilegaards Antikvariat er provinsens største af sin slags.

Katrine Schousboe
Antikvariatet er provinsens største og har anslået op mod en kvart million bøger. Foto: Henrik Bo
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...