Brygmester Carsten Hjort Bjerre brygger prisvindende øl, og de meget hemmelige opskrifter bliver skabt i kælderen i villaen i Nørresundby

NØRRESUNDBY: Keine hexerei - nur behändigkeit...

Ovenstående kunne måske være overskriften på det øl-eventyr, som den 47-årige Carsten Hjort Bjerre, Nørresundby, nu for alvor har taget hul på.

For når man er en sand ildsjæl som Carsten og udstyret med den rette portion gå på mod, så kaster man sig selvfølgelig bare ud i det og forfølger sin drøm.

Og drømmen er kort og godt at lave god og velsmagende øl med fokus på balance, og det må da vist siges at være en mission med indhold.

Carsten Hjort Bjerre kan således med stolthed skrive brygmester på visitkortet, for han er både initiativtager og ejer af det nyetablerede kontraktbryggeri Hjort Beer Aps.

Torben O. Andersen
Hjort Beer Aps. er et såkaldt kontraktbryggeri, og Carsten Hjort Bjerre brygger alle sine specialøl på Randers Bryghus efter først at have gjort alt forarbejdet hjemme i villakælderen i Nørresundby. Foto: Kurt Bering

Øl-eventyret begyndte så småt at tage form for ca. to år siden i kælderen i villaen i Nørresundby, hvor Carsten Hjort Bjerre som en anden troldmand gik i gang med at eksperimentere sig frem til de helt rette - og selvfølgelig hemmelige - opskrifter på håndlavet øl i balance.

Den seneste anerkendelse og belønning for det idealistiske pioner-arbejde i øllets tjeneste er netop høstet i form af en vundet sølvmedalje i den internationale ølkonkurrence Barcelona Beer Challenge (BBC). Hæderen gik til Carstens baltiske porter, der er døbt Alexander efter én af hans sønner, som i øvrigt er født i netop Barcelona. Øllet har en herlig alkoholprocent på hele 8,8.

Torben O. Andersen
Det varierede ølsortiment fra Hjort Beer er pt. en familie på seks forskellige øl, der naturligvis alle er upasteuriserede, ufiltrerede og økologiske. Foto: Kurt Bering

Carsten Hjort Bjerre siger til aalborg:nu, at det er en kæmpe præstation at vinde i BBC.

- Det er en højt anerkendt international ølkonkurrence, hvor mere end 1000 øl deltager fra ca. 200 bryggerier fra over 20 lande - og i særdeleshed for et bryggeri som vores, som først blev etableret i 2017.

Hvis nogen nu skulle undre sig over, hvordan søren en almindelig familievilla i Nørresundby dog kan rumme et fuldt udstyret produktionsanlæg - plus mandskab - til ølbrygning, så kommer svaret her:

- Det kan villaen da naturligvis heller ikke, selv om den er ganske stor.

For Carsten Hjort Bjerre brygger nemlig alle sine specialøl på Randers Bryghus, og det turde næsten være overflødigt at nævne, at hans ølsortiment, som pt. består af seks forskellige slags, naturligvis alle er upasteuriserede, ufiltrerede og økologiske.

Torben O. Andersen
Det gælder om at få blandet alle ingredienser i det rette indbyrdes forhold i bestræbelserne på at skabe en lækker og prisvindende øl, og den vanskelige kunst har Carsten Hjort Bjerre i høj grad tilegnet sig. Foto: Kurt Bering

Carsten Hjort Bjerre:

- Samtlige øl er baseret på mine egne hjemmelavede opskrifter, og jeg er selv til stede på bryggeriet i Randers, når der er gang i produktionen.

For en god ordens skyld nævner vi lige her de øvrige fem forskellige Hjort øl: Wiener Walzer (mørk lager), Brown Bella (belgisk dubbel), Orange (weissbier), Amarillo (amerikansk ipa) og Angelina (maibock).

Carsten kan således den svære kunst at fremelske prisvindende øl. I 2017 vandt han f.eks. både guld og sølv ved Danmarksmesterskabet i håndbryg. De første to øl fra Hjort Beer løb med priserne, og det var Wiener Walzer og Brown Bella.

Torben O. Andersen
Kig ekstra godt på flasken - for sådan her ser en ægte vinder nemlig ud. Den baltiske porter Alexander har netop vundet en sølvmedalje i den internationale ølkonkurrence Barcelona Beer Challenge. Foto: Kurt Bering

Brygmesteren fortæller videre, at Hjort Beer producerede ca. 12.000 liter øl i 2018, og han forventer en produktion her i 2019 på ca. 25.000 liter. Det er ensbetydende med 30.000 til 40.000 flasker foruden en del fustager til bl.a. diverse festivaler.

Prisen for én flaske øl er 50 kroner, og flaskerne er på 50 cl.

Carsten Hjort Bjerre skal naturligvis også have spørgsmålet: - hvorfor lige øl?

Det ikke overraskende svar lyder i al sin enkelhed:

- Jeg elsker øl. Det er ganske enkelt min store passion, og det var et must for mig at lære at brygge øl.

Og så er der vist kun tilbage at sige: Skål...

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...