Foto: Lasse Sand
Mennesker

En wellnisses bekendelser

Udendørs boblebad, saunagus - og måske vinterbader. Vores klummeskribent Jonny Hefty nyder det gode liv

30. juni 2019 kl. 17:45

KLUMME: Jeg bliver spurgt året rundt: Har du været på ferie? Nej, jeg har været i Haraldslund.

De fleste kigger måbende på mig. Man bliver da ikke solbrændt og knaldrød i krydderen af at gå i svømmehallen? Jo da, hvis man er en wellnisse, som elsker wellness, og hopper i det udendørs boblebad, så snart solen titter frem over vestbyen. Også om vinteren.

Her kan jeg ligge i timevis og meditere over livet, slappe af, fordrive tømmermænd og få en hyggesnak med andre wellnisser, mens kroppen bliver boblet igennem og hovedet fanger solens stråler.

Min kæreste kan nå at svømme 50 baner, mens jeg holder ferie i det 37 grader varme vand i spabadet.

Hvis det endelig lykkes hende at få mig hevet op, er det kun for at bevæge mig videre ind i saunaen eller dampbadet, som regel efterfulgt af et hurtigt dyp i det 12 grader ”varme” koldtvandskar. De garvede koldtvandskarle kan sidde i baljen i imponerende lang tid uden at fortrække en mine.

Hvis man for alvor skal træde i karakter som wellnisse, kan jeg varmt anbefale saunagus.

Til de uindviede kan jeg kort fortælle, at et saunagus styres af en gusmester, som hælder en blanding af vand og æteriske olier på saunaovnen: Pebermynte, blodappelsin, eukalyptus, birk, kamille og mange andre.

Blandingen fordamper, og gusmesteren svinger ekvilibristisk et håndklæde, så gusen fordeles, og bølger af varme og dufte slår mod din krop.

Jo højere du sidder, jo varmere er oplevelsen, så det kan anbefales nybegyndere at starte med at sidde på nederste hylde og drikke godt med iskoldt vand. Garvede gusentusiaster sidder øverst, og de mest hardcore har uldhatte på.

Det måbede jeg meget over i starten – tosser med tophuer i saunaen - men det har åbenbart en isolerende effekt, som er med til at holde hovedet koldt, så man kan tåle mere varme.

Hver gusmester har sin egen stil. Nogle er slavepiskere, som utrætteligt svinger håndklædet for næsen af dig. Andre afspiller musik, bruger en vifte eller har en mere meditativ stil. Der udvises respekt om gusmesteren som en præst i en kirke, og de forskellige dufte har forskellige aromaterapeutiske indvirkninger på humør, energi, friskhed og koncentration.

Udover velvære og knaldrøde kinder skulle gus efter sigende også udrense kroppen, sænke blodtrykket og forbedre immunforsvaret. Det er i hvert fald noget, der får blodet til at rulle, giver en let og svævende følelse i kroppen og stimulerer appetitten.

Da jeg var dreng oppe nordenfjords, var der vist ikke noget, der hed wellness. Der var bare et bassin med knaldhamrende koldt vand, hvor der ikke var andet at gøre end at svømme febrilsk frem og tilbage for at holde varmen, og når man havde badet, kunne man kun købe pommes fritter med remoulade, røde pølser, grønne sodavand og andet usundt snask.

Men det var jo også i gamle dage. I dag står disse visdomsord trykt på caféen; ”man kan ikke leve godt, elske godt eller sove godt – uden at spise godt”.

I år fylder Haraldslund 50 år ligesom andre gode gamle Aalborg-klenodier som Limfjordstunnellen, Hotel Hvide Hus og ja... mig selv.

Jeps, den gamle dreng her runder sgu et halvt århundrede, og i min alder kan man jo godt gå hen og blive lidt tyndfed. Indrømmet – jeg burde nok crawle nogle baner og benytte motionscenteret, som jeg har haft et 20-turs klippekort til i mindst tre år (der er stadig 12 klip tilbage), men som der også står trykt på Haraldslunds café: ”Livet er usikkert – spis desserten først”. Det er jeg stor fan af.

Jeg er nok mere en wellnisse end en fitnisse, og desuden er far-kroppen jo blevet højeste mode.

For at blive fuldgyldig wellnisse ønsker jeg mig en ulden saunahat til min 50 års fødselsdag, og så overvejer jeg at blive vinterbader. De ser altid så glade ud, når de forlader klubhuset. Om det er på grund af endorfiner eller Gammel Dansk, skal jeg ikke gøre mig klog på, men jeg træner i hvert fald flittigt i koldtvandskarret.

Kære Haraldslund, tillykke med 50-års jubilæet. Jeg håber, vi kan blive gamle sammen.

Annonceret indhold

Nyeste