Forbrugerne vil gerne investere i noget, der er håndlavet og ordentligt, vurderer Lisa Rasmussen, der har åbnet butik med hjemmelavede produkter

AALBORG: Har du mere lyst til at investere i hjemmelavet brugskunst end i fabriksvarer, eller dyrker du selv håndarbejde og tror, at andre vil kunne få glæde af det, du laver?

Uanset om du hører til i den ene eller den anden gruppe, så er den nye butik på Grønlands Torv 1 i stuen et besøg værd.

Her har Lisa Rasmussen indrettet et mekka for elskere af hjemmesysler, og uanset om du er ude efter et par varme håndgjorte uldhjemmesko, eller du vil sælge dine egne strikkede huer eller hjemmesyede mundbind, er dette stedet.

”Håndlavet af” hedder butikken, og det skal tages ret bogstaveligt, for varerne på hylderne kan være strikket, syet eller malet af dig, din nabo eller en helt tredje. Det eneste, der er sikkert, er at det er håndlavede produkter med sjæl, fortæller indehaveren.

- Det, som tingene i min butik har til fælles, er, at de er lavet af lyst og er kommet ud af nogens behov for at udtrykke sig kreativt, siger hun.

Susanne Justsen
Leder du efter et par varme håndgjorte uldhjemmesko, så kan du finde dem i ”Håndlavet af”. Privatfoto

Lejer sig ind

”Håndlavet af” fungerer lidt som de store loppemarkedsbutikker, hvor private lejer en reol i en periode for at få solgt deres brugte ting. I ”Håndlavet af” koster det 150 kroner for to uger, og så tager Lisa Rasmusen kommission for solgte varer. Der er ingen grænser for, hvilke eller hvor mange håndarbejder, der må sælges, til gengæld er det Lisa Rasmussen, der bestemmer, hvor tingene skal stå. Hobbykunstnerne får ikke deres egen reol, for varerne bliver blandet på kryds og tværs for at beholde den røde tråd i butikken, som er udtænkt af den indretningsarkitekt, Lisa Rasmussen har haft til at hjælpe sig.

- Det er også vigtigt for mig at tydeliggøre for kunderne, at det er ægte mennesker, der står bag produkterne, så jeg tilstræber, at der på hver prisseddel står, hvem der har lavet det, og hvor kunden selv kan finde ud af mere om sælger - for eksempel Facebook og Instagram. På den måde prøver jeg at være facilitator mellem mine lejere og de kunder, der handler i butikken, siger hun.

Den nybagte butiksindehaver har brygget på ideen i flere år, foranlediget af sine egne blandede erfaringer med salg af håndarbejde via Facebook.

- Når det drejer sig om brugskunst og håndarbejde, er det ofte vigtigt for forbrugeren at få varen i hånden og mærke kvaliteten. Det kan jo ikke lade sig gøre over nettet, siger Lisa Rasmussen, der selv har solgt håndvævede tæpper og hjemmespundet garn online.

- Jeg så mange andre rigtig pæne hjemmelavede ting på Facebook, som folk havde til salg, så jeg fik et ønske om at give dem et sted, hvor de kunne nå ud til forbrugerne på en mere effektiv måde, og hvor forbrugerne også kunne få tingene i hånden, fortæller hun.

Susanne Justsen
Dekorativt håndarbejde er der masser af i butikken. Disse hjemmelavede vinhøner er til bag in box-vin. Privatfoto

Succes trods corona

Hun gik i forvejen med overvejelser om at tage en pause fra sit job som pædagog for døv-blinde voksne, så da hun opdagede en tom butik i bunden af højhuset på Grønlands Torv, besluttede hun at slå til. Hun fik et års orlov fra jobbet og lejede sig ind i lokalerne, der nu bugner af alt fra hjemmelavede smykker og glasvarer til papirkunst, hæklede klude og billedkunst.

- I betragtning af, at butikken er åbnet midt i en coronapandemi, hvor folk ikke er så glade for at gå ud, er det gået over l forventning, siger Lisa Rasmussen, der slog dørene op i begyndelsen af december. Hun havde selv gjort en del opsøgende arbejde for at få nogle hobbykunstnere til at leje sig ind inden åbningen, men siden er mange nye kommet til, og de har henvendt sig på egen hånd. Ifølge Lisa Rasmussen er omkring 75 procent af lejerne fra lokalområdet.

- Folk synes, det er et fedt koncept, og det er min erfaring, at vi bliver mere og mere glade for det hjemmegjorte og det lokalt producerede. Vi vil allesammen gerne have noget, der er lavet ordentligt, og i forbindelse med coronapandemien er mange selv begyndt at strikke eller sy - det er med til at øge respekten for håndarbejdet, siger Lisa Rasmussen, der løbende informerer om nye produkter i ”Håndlavet af” på butikkens Facebook-side.

Susanne Justsen
Der er masser af hjemmesyede mundbind i forskellige størrelser i butikken. Privatfoto
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...