I tidslommen på Algade 17 læner man sig op ad de gamle dyder, og nøgleordene er høj kvalitet, menneskenær service - og god tid

AALBORG: Kontrasten er enorm, selvom der kun er få meter fra stormagasinet Salling til specialbutikken Kronen, der ligger lige på den anden side af Algade. En kontrast mellem rivegilde, rooftop og et rasende tempo på den ene side – og gamle dyder, romantik og god tid på den anden.

Julian Drud Sørensen og Kim Dahl Hansen
Da Kronen blev etableret i 1896, var det et kafferisteri, der leverede varer til købmændene, som solgte dem videre. Men der gik ikke mange år, før N. Chr. Nielsen flyttede sin butik ind til Aalborgs centrum og begyndte at sælge sine varer direkte til kunderne. Foto: Kim Dahl Hansen

Når man træder ud af Sallings sydindgang, møder synet straks de seks kaffemøller bag butiksvinduet. Der har de stået siden de første år efter Anden Verdenskrig, og bevæger man sig indenfor, vil man opdage, at meget af interiøret er endnu ældre. Disken er for eksempel fra 1912 – året, hvor butikken åbnede i Algade 17. Det samme er hele reolsystemet, der stadig står i de gamle rødlige og grønlige farver.

- Vi er selvfølgelig tro mod det oprindelige udtryk, og vi har nøjagtige farvekoder på det hele. Det er klart, fortæller Kronens indehaver, Flemming Vammen, der har ejet butikken siden 2014.

Julian Drud Sørensen og Kim Dahl Hansen
Flemming Vammen har været indehaver af Kronen siden 2014. Foto: Kim Dahl Hansen

Tid og ro

For ham er den fornemste opgave at bevare specialbutikkens ry som et trygt, romantisk og hjertevarmt sted, hvor man kan købe kvalitetsprodukter og opleve et særligt højt serviceniveau. Og så skal det være et sted, hvor det meste er, som det altid har været. Hvor the for eksempel stadig staves med h. Og hvor personalet altid smiler, deler gavmildt ud af bolsjerne og holder døren for kunderne, hvis der er behov. Kort sagt: Kronen skal være et sted, hvor man – ud over god te og kaffe – kan få noget, der efterhånden er en mangelvare flere steder og måske især i det moderne forretningsliv: tid og ro.

Julian Drud Sørensen og Kim Dahl Hansen
Cirka to tredjedele af Kronens kunder er gengangere. Og størstedelen af dem er kvinder. Foto: Kim Dahl Hansen

- I dag snakker alle om vækst og forandring, og det hele skal gå så stærkt, at vi næsten ikke når at trække vejret. Men i Kronen skal der være tid til mennesker. Det er de mennesker, der har deres gang her i butikken, som betyder noget, så dem skal vi have tid til. Også når vi har rygende travlt, siger Flemming Vammen og fortsætter:

- Det er blandt andet også derfor, at jeg ikke vil have en webshop. Hvis jeg opretter en, skal jeg hele tiden ind at opdatere, og så kan det hurtigt ende med, at jeg sidder og kigger ind i en skærm fem-seks timer hver dag. Jeg gider det ikke. Det interesserer mig ikke. Det er rigeligt, at vi er kommet på facebook, og jeg vil sådan set hellere bruge tiden på vores kunder her i butikken – og på personalet.

FAKTA

Kronen

Niels Chr. Nielsen etablerede forretningen for over 100 år siden – i 1896. Dengang lå den i Nørresundby og var et kafferisteri, der leverede kaffe til en række købmænd.

I slutningen af 1800-tallet kom et nyt borgerskab til i Aalborg, og flere fik råd til at købe kaffe. I begyndelsen af 1900-tallet flyttede forretningen derfor ind til Algade i Aalborg og åbnede op for salg direkte til kunderne. Først lå butikken på nordsiden af gaden – på samme placering som det tidligere apotek – men i 1912 flyttede Niels Chr. Nielsen sin butik over på den anden side, og siden har butikken haft adresse samme sted: Algade 17.

Kronen har produkter inden for tre kategorier: kaffe, te og søde sager. Sådan har det været lige fra begyndelsen. Seks kaffetyper er en fast del af sortimentet, og butikken får friske leveringer stort set hver uge fra deres egen kafferister.

Derudover har butikken 100 forskellige teblandinger, og den mest populære er deres kvædete med æblestykker, orangeskal og kvædeolie.

Siden 2014 har ejeren heddet Flemming Vammen. Han overtog tjansen efter Lars Peter Nielsen, der nåede at eje butikken i 30 år.

Siden begyndelsen i 1896 har butikken kun haft fire ejere – inklusive den nuværende.

Udover Flemming Vammen er der otte ansatte i butikken, hvoraf de fleste er studerende.

Et lille hus mellem store højhuse

Ifølge den 51-årige ejer er det netop langsomheden og den menneskenære service, som Kronen skal leve af.

- Jeg havde en kunde, der sagde det meget tydeligt: Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at være tro mod historien, mens alle andre butikker skal forny sig, hvis de vil overleve. Det er jo paradoksalt, siger han, mens han bevæger sig rundt mellem produkterne i det 108 år gamle og kaffeduftende lokale.

Julian Drud Sørensen og Kim Dahl Hansen
Udover Flemming Vammen er der otte ansatte i butikken, hvoraf de fleste er studerende. Foto: Kim Dahl Hansen

I det ene hjørne står teblandingerne – 100 i alt – side om side på de gamle hylder, ud mod gaden er kaffeafdelingen, og ved disken finder man de søde sager: karameller, bolsjer, chokolader og så videre.

- Der er tre ben: kaffe, te og søde sager. Sådan har det i øvrigt også altid været, fortsætter Flemming Vammen.

Julian Drud Sørensen og Kim Dahl Hansen
Butikken har 100 teblandinger på hylderne. Den meste populære er en kvædete med æblestykker, orangeskal og kvædeolie. Foto: Kim Dahl Hansen

Og hvis det står til ham, bliver det meste ved med at være, som det har været siden 1896, hvor Kronen blev grundlagt. For mens verden udenfor tordner derudad, vil Flemming Vammen og butikkens medarbejdere stædigt insistere på at bevare nærheden, kvalitetsbevidstheden og den familiære atmosfære i tidslommen Algade 17.

- Er der også plads til en butik som Kronen om 10-20 år?

- Det tror jeg. Det bliver et lille hus, der står mellem store højhuse. Men jeg tror, det får lov at stå. Folk har brug for åndehuller i det samfund, vi lever i.

Julian Drud Sørensen og Kim Dahl Hansen
Kronens 51-årige ejer, Flemming Vammen, om butikkens fremtid: - Det bliver et lille hus, der står mellem store højhuse. Men jeg tror, det får lov at stå. Folk har brug for åndehuller i det samfund, vi lever i. Foto: Kim Dahl Hansen
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...