Han underviser på Aalborg Katedralskole, har en facebookside med over 80.000 følgere, og nu er han klar med sin fjerde bog

AALBORG: Vidste du, at man i 1700-tallet kunne leje en ananas, fordi de var så dyre at købe? Eller at det første måltid, der blev indtaget på månen, var bacon?

Det går stærkt for Michael Frederic Hawkins, som både er historiker og gymnasielærer på Aalborg Katedralskole, forfatter og foredragsholder. Han vil gerne fortælle sine elever, og alle andre for den sags skyld, at historie bestemt ikke behøver at være støvet og kedeligt. Tværtimod gemmer der sig både overraskende, lærerige og sjove ting.

Stille og roligt begyndte han selv at bemærke små, skæve og finurlige facts i historien, som han udgav på sin private facebookside, og efterhånden begyndte hans venner at efterlyse dem, hvis de manglede.

Det blev starten på Unyttige Historiefacts, som fik sin egen side og i dag har mere end 80.000 følgere.

- Ideen til at lave siden Unyttige Historiefacts på Facebook opstod meget tilfældigt. Jeg var ved at se et program om 2. verdenskrig, hvor de fortalte, at Hitler havde givet amfetamin til sine kampvognskørere, fordi de så kunne køre i flere dage uden at sove. Som historielærer ved jeg mange ting om 2. verdenskrig, men den der havde jeg ikke lige hørt før, fortæller Michael Frederic Hawkins.

Camilla Gammelgaard
Forfatter Michael Frederic Hawkins har skrevet bogen Unyttige historiefacts - Mad & drikke. Foto: Henrik Louis

Historie skal være sjovt

Efter ganske kort tid online blev Unyttige Historiefacts vældig populær.

- Der kom meget hurtigt mange følgere. Det er åbenbart noget, som folk godt kan lide, siger en smilende Michael Frederic Hawkins.

Hans elever synes også, det er ret sjovt at læse de mange skæve facts, som deres lærer finder frem rundt omkring. Og netop det har også været hele formålet med at blive lærer og udgive Unyttige Historiefacts.

- Jeg har som så mange andre haft en tør og kedelig historielærer i folkeskolen, som bare stod og øste ud af sin store viden om kongerækken. Måske er det derfor, at mange har et billede af, at historie er lidt småkedeligt. Det vil jeg gerne prøve at ændre på, siger Michael Frederic Hawkins.

- Jeg synes, historie skal være sjovt og spændende at have med at gøre. I gymnasiet fik jeg en god lærer, som gjorde faget spændende, og det var en inspiration til, at jeg selv ville være historielærer, fortsætter han.

Camilla Gammelgaard
Michael Frederic Hawkins vil gøre historie sjovt og spændende. Foto: Henrik Louis

Facebooksiden blev en bog

Efter lidt tid med facebooksiden blev Michael Frederic Hawkins kontaktet af en konsulent, som synes, de mange facts skulle være bøger. Det er indtil videre blevet til fire styk, og hver bog har sit eget tema. Den første, og i følge forfatteren selv, den mest populære handler om krig og konflikter. Den udkom samtidig med udgaven med sport og spil. Den tredje bog handler om dyr og natur, og den fjerde, som Michael Frederic Hawkins netop har udgivet, har mad og drikke som omdrejningspunkt.

Man kan måske undre sig over, hvor forfatteren finder alle de skæve historiefacts, og det er ganske simpelt igennem hans arbejde og hobby.

- Jeg falder over de her sjove facts over det hele. Min hjerne et tunet ind på, at jeg skal finde dem, så de dukker op i dokumentarer, artikler, i samtaler med mine venner og familie og andre steder, siger han.

Og som historiker er det vigtigt med kildekritik.

- Jeg tjekker selvfølgelig op på, at det passer. Jeg bruger det faktisk som en øvelse til mine elever, at de skal vælge et fact, og så skal de tjekke det og finde ud af hvilke kilder, man kan bruge. Kildekritik som metode er jo en del af faget, og det her gør undervisningen sjovere og mere dynamisk, fortæller han.

Vidste du godt at..?

Men hvad kan man så bruge de mange unyttige facts til? De er naturligvis underholdende, men de kan også være gode at have på lager, hvis man gerne vil spille smart med viden eller mangler noget at snakke om til familiefesten. Og så kan de måske åbne fleres øjne for historie.

- Jeg synes, man kan bruge de unyttige facts til at vise folk, at historie godt kan være sjovt og få flere til at interessere sig for det, siger Michael Frederic Hawkins.

Hvis han selv skal komme med et bud på noget sjovt og overraskende, så handler det om en frugt.

- I 1700-tallet var ananassen lige kommet til Europa, så den var meget eksotisk og kostede det, som vil svare til 50.000 kroner i dag. Hvis man ikke havde råd til det, så kunne man leje en ananas for en dag og sætte den på kaminhylden, hvis man fik vigtige gæster. Nogle gik også tur med den, som vi andre lufter hund. Så kunne man få lidt status på den måde, fordi man havde råd til en ananas, siger han med et grin.

- Jeg har også lagt mærke til, at frugten pryder mange ting. For eksempel er den på bygninger og eksempelvis på Wimbledon-trofæet, fortsætter han.

Camilla Gammelgaard
Michael Frederic Hawkins har udgivet fire bøger med hver deres tema, som alle tager udgangspunkt i hans egne interesser. Foto: Henrik Louis
Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...