Trine og Henrik Bakgaard fra Vejgaard vil holde jul for dem, der har behov for det - de har derfor inviteret 50 gæster til juleaften.Privatfoto
Mennesker

Familie holder jul for ensomme

Familien Bakgaard fra Vejgaard har inviteret 50 fremmede til juleaften - ingen skal sidde alene, mener de

19. oktober 2017 kl. 09:25

AALBORG: Det skal være, som det plejer.

Et træ fyldt med julelys. Gaver til alle og julemusik. Middagen er traditionel og hjemmelavet. Den største forskel på den juleaften, familien Bakgaard planlægger i år og den, de har haft de foregående år, er gæsterne. Vejgaard-familien som består af Trine, Henrik og deres to drenge på otte og 11 år har skrevet et opslag på Facebook, hvor de inviterer 50 - for dem endnu ukendte mennesker - til at komme og holde jul med dem.

- Julen har efterhånden udviklet sig til én stor forbrugsfest, og vi var kommet til at tale om, at mange sad alene sådan en aften. Det vil vi gøre noget ved, siger Trine Bakgaard.

50 fremmede til middag

Da der ikke er plads til så mange gæster i familiens stue, har de fået lov at holde julefesten på Café Frederiksberg. Her er der lagt en tilmeldingsliste ud i baren, og i løbet af et døgn er de 50 pladser stort set besat.

- Vi vil gerne holde jul for nogen, der har behov for det. Det kan være nogen, som ingen familie har, eller ikke har kontakt til deres familie. Det er mennesker, som er i job og som egentlig er velfungerende, men som ikke har noget netværk og derfor sidder alene, forklarer hun og tilføjer:

- En mor til en teenage-søn ringede for eksempel og spurgte, om de kunne komme med. De havde i flere år siddet alene til jul, siger hun.

Trine Bakgaard er ikke i tvivl om, at mange flere har et behov for en julefest, men familien har valgt at stoppe ved 50, fordi de gerne vil sikre, at det bliver en helt klassisk hjemmejul. Af samme grund har de også sagt pænt nej tak til folk, der har tilbudt at komme og hjælpe til på selve aftenen.

En aften med smil

Henrik Bakgaard har en kokkeuddannelse, og også Trine Bakgaard er uddannet i restaurant, så de store mængder mad skræmmer dem ikke.

- Jeg tænker tit på, at vi som familie hygger 365 dage om året, så vi kan også godt gøre vores til at nogle andre får en aften med smil og gode oplevelser, siger hun og tilføjer, at hendes forældre også kommer juleaften, og at familien to drenge i øvrigt er indforståede med planerne.

- Det er noget, vi gør som familie. Børn i dag er egentlig meget forkælede, og jeg synes, det er godt for dem at opleve, at man kan gøre noget for andre, siger hun.

Julefesten holdes for familiens regning, men allerede nu har flere meldt sig med hjælp og donationer.

- En DUS-ordning har tilbudt at lave julepynt til træet, nogle vil bage, mens andre donerer julegaver. Det giver mig faktisk gåsehud at tænke på, hvor hjælpsomme folk er, når det kommer til stykket, siger hun.

Annonceret indhold

Nyeste