Genåbningen af Østerå betyder farvel til meget af den graffiti, vi kender i Karolinelund

AALBORG: Er man ung i Aalborg, så kender man måske allerbedst Karolinelund for sin skaterbane og sin enorme mængde graffitikunst der pryder alt, hvad der overhovedet kan laves graffiti på i det gamle tivoli.

Nu åbnes der op for Østerå i parken, og det skaber frygt hos de unge skatere og graffitikunstnere, der i dag ser parken som et frirum. Det fortæller Aalborgs uofficielle undergrundsborgmester Jonny Hefty.

Lise Stenbro
Graffiti pryder samtlige vægge i Karolinelund, der kan males på. Foto: Kim Dahl Hansen

- Der er jo tale om en af Danmarks største lovlige graffiti-parker, så der er hele tiden nye ting at se på, og derfor er der også rigtig mange, der er glade for stedet og betrager det som form for galleri, påpeger han.

Graffitimiljøet i Karolinelund tiltrækker både unge og gamle samt folk der i dag er mere eller mindre professionelle, men der er stadig plads til fri leg, og sådan mener Jonny Hefty, det skal blive ved med at være.

Lise Stenbro
Karolinelund er lidt af et fristed for både graffitimalere og skatere. Foto: Kim Dahl Hansen

- Rygterne går blandt andet på, at man vil vælte de mure, der vender ud mod Karolinelundsvej og erstatte dem med nogle fine nye nogen på halvanden meter. Men de duer jo slet ikke til graffiti, og selvom det er en god ide at åbne åen, synes jeg også, det er en skam, at den skal gå lige igennem den nuværende skaterbane. For de ældste skatere er jo lige blevet forvist fra skaterhallen i Vejgård, og derfor er miljøet, hvor gamle ræve og nye ræve ofte lærer af hinanden, i forvejen ret presset, tilføjer Jonny Hefty.

Karolinelund fungerer med andre ord som lidt af et fristed for gadekultur, og dem er der ikke mange af.

- Vi har mange fine parker i Aalborg til dem, der godt kan lide rosenbede. Men der skal også være plads til det lidt mere rå og et sted, hvor man kan lege og inspirere hinanden. Vi har jo omkring 70 store gavlmalerier i Aalborg, som er lavet af alle mulige kendte kunstnere. Men der skal også være plads til undergrunden og de unge, der ikke er slået igennem endnu, og det er det, der er så fedt ved et sted, som Karolinelund, siger Jonny Hefty.

Lise Stenbro
Ifølge Jonny Hefty er der også brug for et sted hvor upcoming gadekunstnere kan udfolde sig. Arkivfoto: Lasse Sand

- Der er et klart ønske om, at streetart stadig skal være en del af parken. Men det bliver fremadrettet i en lidt anden form, forklarer Hans Henrik Henriksen (S), der er rådmand for by og landskab.

Når projektet med at genåbne Østerå er helt færdigt, er det planen at lave en ny mur rundt om parken, men den bliver der ikke plads til at lave grafitti på. Det skyldes til dels at muren kun bliver 1,6 meter høj, men også at man ønsker, at der skal være mere visuelt ro inde i parken.

Der ser dog ud til, at der bliver plads til at skatere, unge som gamle, kan skate i Karolinelund, når Østerå bliver åbnet helt op i parken.

- Jeg er godt klar over, at en del af dem føler sig klemt i øjeblikket, fordi de heller ikke må være i hallen i Vejgaard, og der også været problemer på Sauers Plads, siger Hans Henrik Henriksen.

Selvom skaterbanen fjernes nu, så betyder det ikke, at der slet ikke skal være skateepark i Karolinelund. Der er blot tale om en forskønnelse.

- Så nu skal vi have en dialog med skaterne, som vi gerne vil indkalde til et møde, om de ting, der sker i øjeblikket og i fremtiden, siger Hans Henrik Henriksen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...