I Du er Smyk på Østerbro kan du lave dine egne perlesmykker, mens du drikker en kop kaffe

AALBORG: De fleste kan sikkert genkende tanken - måske skulle jeg springe ud som selvstændig. Få den der helt fantastiske ide og bare gøre det. Man lægger forretningsplaner i hovedet og ideudvikler, men projektet kommer aldrig rigtig videre.

Men så er der dem, der får en ide og handler på den med det samme. Den sidste kategori må Karina Suhr Holm og Jeanette Kaae Storm Christensen siges at falde i.

De to kvinder åbner i slutningen af januar smykkecaféen Du er Smyk på Østerbro. Her kan du lave f.eks. perlearmbånd, halskæder og øreringe, mens du drikker en kop kaffe og spiser en kage.

- Ja, det er gået lidt stærkt. Det er under en måned siden, vi fik ideen, men nu gør vi det, ler Karina Suhr Holm hen over et stillads og spande med letspartel i det lokale, der over de næste uger skal forvandles til en hyggelig café.

Ingen af de nybagte caféejere lægger skjul på, at de er på en endog meget stejl indlæringskurve, hvor den ud over håndværk også står på regnskaber, forretningsplaner, markedsføring og alt der, der nu følger med at starte for sig selv.

- Heldigvis kender vi hinanden rigtig godt og har arbejdet sammen før, det tror vi kan blive en kæmpe fordel, siger Jeanette Kaae Storm Christensen.

Katrine Schousboe
Lokalet på Østerbro var meant to be, mener duoen. De sendte på stort set samme tid et link til hinanden med det ledige lejemål, og bare et par dage efter var det deres. Foto: Henrik Louis

Drømmejob

Projektet er sat i søen på en lidt kedelig baggrund. De to lærte hinanden at kende for godt ti år siden gennem deres børns børnehave. På kort tid blev det et dybt venskab og siden blev de også begge ansat i Great Dane Airlines, som henholdsvis servicekoordinator og salgschef. Men i oktober var det slut. Great Dane Airlines gik konkurs.

- Det var et tæppe, der blev revet væk under os. Jeg havde mit drømmejob i det selskab, og havde derfor svært ved at forestille mig, hvad jeg skulle i stedet. Det var en fantastisk arbejdsplads med et stort sammenhold, og det kunne jeg ikke bare sådan finde et andet sted, forklarer Karina Suhr Holm.

De kløede begge på med ansøgninger og ledte efter nye muligheder og havnede for en måned siden lidt tilfældigt til et foredrag i iværksættermødestedet StartUp Café Aalborg.

- Vi havde da gennem årene talt lidt om, om vi skulle lave noget sammen ved siden af vores job. Sælge brugskunst eller brugte ting, men det var jo sådan lidt for hyggen og blev aldrig til noget, fortæller hun.

Men besøget i iværksættercaféen startede nærmest en lavine, for oplægsholderen fik det til at lyde nemt at blive selvstændig. Karina og Jeanette har tilsammen fem teenagedøtre mellem 14 og 18 år, og da flokken en af de følgende dage sad og hyggede sig med at lave perlesmykker, blev ideen om Du er Smyk skabt.

Inden der var gået en uge havde de lejet - og overtaget - butikslokale, fået CVR-nummer, en revisor og fået lavet både forretningsplan og hjemmeside.

- Og så panikkede vi lidt. For hvor skulle vi overhovedet finde perlerne og komme i gang med den del, fortæller de leende i munden på hinanden.

Men hjælpen viste sig at være tæt på, for kvinderne fik fat i virksomheden Uniq Perler i Gistrup og lavet et samarbejde med dem.

- I det hele taget er jeg blæst bagover af, hvor meget hjælp man kan få, hvis bare man åbner munden. Man skal virkelig bare spørge, konstaterer Karina Suhr Holm.

Katrine Schousboe
Der er hjælp at hente alle steder, man skal bare åbne munden, har Jeanette Kaae Storm Christensen og Karina Suhr Holm erfaret. Foto: Henrik Louis

Hygge er det vigtigste

Her en lille måned senere er Du er Smyk for alvor ved at tage form.

I lokalet, som gennem 20 år har huset en frisør, bliver der plads til både et bestillingsområde med kaffemaskine og disk og en god håndfuld små borde med plads til op mod 25 gæster ad gangen.

Når man køber et smykkekit, køber man også et bord i to timer, og så er der ellers bare at slå sig ned og hygge sig,

- Det hyggelige er faktisk det vigtigste for os. Det skal være et sted, man føler sig godt tilpas og slapper af, fortæller Karina.

Tanken er, at man kan komme med vennerne, familien, kollegerne, naboen eller bare sig selv. I underetagen er der et stort rum, hvor man kan samles til f.eks. fødselsdag, polterabend, mødregruppehygge eller firmaarrangement og lave noget kreativt sammen.

Selve perlesmykkerne køber man som et sæt eller kit, man får på en bakke.

- Der er snor, lås, en tang og en kasse med 60 forskellige slags perler, og så kan man bare gå i gang med at lave sit smykke. Vil man have nogle helt særlige perler i, kan man tilkøbe dem i vores perlebar, forklarer Jeanette Kaae Storm Christensen.

Man kan rejse sig igen

Mens man arbejder, kan man købe kaffe, kolde drikke, en flødebolle eller en lille kage.

- Det bliver lidt let, for det handler mest om, at det skal være hyggeligt, fastslår hun.

Det koster ikke mere end en biografbillet at lave et smykke, for duoen synes, at alle skal have lov at være med. Og smykket - det får man selvfølgelig med med det samme.

- Vi vil så med tiden lave forskellige former for workshops og særarrangementer, sådan at der bliver inspiration til de mange, der allerede er gode til at leve egne smykker. Vi har i det hele taget masser af ideer, men nu skal vi lige i gang, siger Karina Suhr Holm.

I første omgang holder caféen åben syv dage om ugen - fra kl. 12-20 på hverdage og kl. 10-17 i weekenderne. Siden kan det komme på tale med en fast lukkedag, men de to skal lige se kundernes behov an, er de enige om.

- Jeg kan da godt lige blive lidt ramt af en søvnløs nat, hvor jeg tænker om det hele går, og om jeg skulle have taget et 8-16-job i stedet. Men vi gør det her, fordi vi kan, og fordi vi tror på det. Og så gør vi det faktisk også for at vise vores teenagedøtre, at man kan rejse sig igen, når noget har været svært, siger hun.

Du er Smyk åbner på Østerbro 61 29. januar. Du kan allerede nu booke et bord på hjemmesiden.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Annonceret indhold
Henter...