Biffen Nordkraft åbner BlindeBiffen

AALBORG: Blinde skal have mulighed for at gå i biografen som alle andre. Derfor introducerer Biffen Nordkraft nu BlindeBiffen. For selvom man er blind eller stærkt svagtseende og derfor ikke kan opleve film rent visuelt, så kan man stadig have stor glæde af at gå i biografen og danne "indre billeder" til films lydside.

Oplevelsen kan sammenlignes med at lytte til lydbøger, men i modsætning til lydbøger har film den fordel, at den byder på individuelle stemmer til hele persongalleriet, autentiske real-lyde samt stemningsmusik, der ofte er komponeret specifikt med henblik på filmenes univers og handling. Ydermere er film i biografen forbundet med bløde sæder, popcorn og en sal fyldt med mennesker, der griner eller græder sammen - hvorimod lydbøger sjældent opleves i sociale sammenhænge.

Imidlertid er det sjældent, at blinde og svagtseende rent faktisk går i biografen. Problemet skyldes især to forhold: På den ene side mangler danske biografer kendskab til den teknologi, som i dag kan anvendes - ganske gratis - til synstolkning i biografsalene. På den anden side findes der i blindesamfundet en udbredt idé om, at hvis man ikke kan se, så er biografer "et lukket land". Disse to forhold ønsker Biffen Nordkraft at lave om på med projektet.

Teknologien til synstolkning i biografer eksisterer allerede, og det eneste, der mangler, er større udbredelse og bedre kendskab til den. I dag kan man nemlig gratis downloade og benytte app’en MovieReading på sin telefon, og benytte denne til synstolkede biograffilm.

Da blinde og svagtseende kan have stor glæde af at gå i biografen, og da den nødvendige teknologi allerede foreligger, er der med andre ord blot brug for et projekt, som formår at

samle interessen og mulighederne ved en række arrangementer, der viser, hvordan også mennesker med synshandicap kan tilbydes fantastiske filmoplevelser i helt almindelige biografer.

Det første arrangement i BlindeBiffen finder sted 17. maj kl. 17, dog uden MovieReading, men med almindelig synstolkning. Her vises filmen ’Spor i mørke’ - en dokumentarfilm om Arne Christensen, der er blind, men har gennemført et af verdens hårdeste skiløb, Arctic Circle Race, som strækker sig over 160 kilometer i kuperet terræn på Grønland.

Arne Christensen fortæller før filmen om sin præstation samt det at være blind, og efter filmen er der mulighed for spørgsmål og kommentarer fra salen. Ledsager (og/eller evt. førerhund) i forbindelse med handicap er inkluderet i prisen (70 kr.), men bedes oplyst

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...